Godišnji izvještaj EK

Han: Potrebna snažnija i vjerodostojnija reforma vladavine prava u CG

Evropski komesar za proširenje, Johanes Han, saopštio je danas da je Crna Gora ostvarila napredak u određenim oblastima, ali da je potrebna snažnija i vjerodostojnija reforma vladavine prava.
Objavljeno: 29. 05. 2019 - 12:54 Promjenite veličinu teksta: A A A
Han: Potrebna snaznija i vjerodostojnija reforma vladavine prava u CG
Foto: JHahnEU Tviter

On je na predstavljanju Paketa proširenja za Zapadni Balkan, koji uključuje i godišnji izvještaj za Crnu Goru, rekao da je ovo bila odlična godina za regiona.

„Ostvaren je zapanjujući napredak. Najbolji primjeri su Sjeverna Makedonija i Albanija. Sjeverna Makedonija je postigla Prespanski sporazum i nema bilateralnih sukoba sa susjedima, a Albanija je ostvarila reformu pravosuđa. Usvojili smo mišljenje o kandidaturi BiH. Crna Gora i Srbija ostvarile su napredak u određenim oblastima, ali je potrebna snažnija i vjerodostojnija reforma vladavine prava. Srbiji je potrebno i stvaranje pozitivnog ambijenta za pravno obavezujući sporazum sa Kosovom“, rekao je Han na konferenciji za medije u Briselu.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost, Federika Mogerini, ocijenila je da su u posljednjih pet godina na Zapadnom Balkanu ostvareni rezultati koje je, kako je rekla, bilo gotovo nemoguće postići.

„Oni su ostvareni zajedničkim radom. Potvrdili smo politiku proširenja kao geostratešku investiciju u interesu Evrope. Evropska perspektiva ostaje pokretač promjena na Balkanu“, istakla je ona.

Mogerini takođe smatra da su Sjeverna Makedonija i Albanija ostvarile najveći napredak.

EK predlaže otvaranje pregovora s ove dvije zemlje. One su odradile svoj dio posla, a sada je na nama da ispunimo svoj dio pogodbe“, poručila je ona.

Komentari: 6

Lideri

29. 05. 2019 - 14:07

Znači li to da više nijesmo lideri u regionu?
Gost

29. 05. 2019 - 15:15

Četnici iz EU! Nikad više 1918!
Plaćenik Berlina

29. 05. 2019 - 15:19

Od kada je došao na funkciju Han stalno upoređuje CG sa Srbijom. Nije cilj toga da ukaže na slabosti u približavanju te dvije države, no da usporava CG. To radi po nalogu Berlina, odnosno Merkelove da bi usporio CG dok Srbija ne ispuni uslove koji su potrebni Merkelovoj da forsira Srbuiju. Njen odnos prema CG je gori no Adolfa četrdesetih godina prošlog vijeka. Đoko Orlandić
Ma neka

29. 05. 2019 - 21:58

A dje nadje da uporedjuješ Merkel i Adolfa...a ja misliio da se po nešto razumiješ Djole, a ti ne možeš dobačiti dalje od Crmnice.
Pasta za ZUBE

29. 05. 2019 - 15:54

Han i Mogerini više nijesu relevantni za izvještaj sad će doć novi ljudi koji će konačno objelodanit da smo pukli
U čemu smo napredovali?

29. 05. 2019 - 18:46

Je li po tome što se osim audio i video snimaka kradje izbora u prethodnim godinama sad pojavljuju i koverte. Jes i ova EU baš za vladavinu prava, bar kad smo mi u pitanju. Ma za divljenje. Pa oni izgleda i stoje iza logistike za održavanje nadaleko čuvenih "fer i demokratskih izbora" koji su ovdje organizovani.
Novi komentar