U kontekstu ekonomskog oporavka

Crnogorski ICT sektor postaje jedna od ključnih privrednih grana

Crnogorski ICT sektor postaje jedna od ključnih privrednih grana u kontekstu ekonomskog oporavka, pored tradicionalnih industrija kao što su turizam, energetika i poljoprivreda. Inovativne crnogorske ICT kompanije i startupovi postepeno izlaze na međunarodna tržišta, s pozitivnim perspektivama u smislu stvaranja prihoda i otvaranja radnih mjesta.
Objavljeno: 30. 05. 2019 - 09:42 Promjenite veličinu teksta: A A A

Međunarodna prepoznatljivost ovog sektora je sve snažnija, tako da će pet vodećih inovativnih ICT kompanija- Amplitudo, The Badger, Uhura solutions, Marleq i Super Hub, učestvovati na Global Entrepreneurship Summit 2019, jednom od vodećih globalnih ICT poslovnih događaja.

Sjedinjene Američke Države i Holandija su zvanični organizatori ovog skupa, koji godišnje privlači preko 2.000 predstavnika poslovnih zajednica iz više od 120 zemalja I koji će biti održan u Hagu 3-5. juna.

Paralelno sa redovnim sastancima sa investitorima i sličnim firmama, crnogorske ICT kompanije biće predstavljeni na posebnoj konferenciji za medije, koju organizuje američki Stejt Department, tokom koje će imati priliku da predstave svoje inovacijske programe ključnim igračima u ICT industriji, preduzetnicima, specijalizovanim medijima i potencijalnim partnerima.

Učešće na ovom skupu dio je kontinuirane podrške koju Ambasade SAD u Podgorici nacionalnim ekonomskim reformama i naporima da se pomogne inovativnim kompanijama u prevladavanju ekonomskih barijera i izlasku na međunarodna tržišta.

U sklopu inicijative Ambasade SAD u Podgorici, u Crnoj Gori će uskoro biti pokrenut proces stvaranja klastera sastavljenog od ključnih inovativnih startup-ova koji rade na promociji digitalnih usluga, softverskih i hardverskih komponenti, kao I ICT rješenja koja će biti konkurentna na međunarodnim tržištima.

Pored konkretnih tržišnih aktivnosti, Amplitudo je nastavio da radi na nivou politike za stvaranje stimulativnog poslovnog okruženja. Kroz konkurentni međunarodni proces selekcije, projekti kompanije Amplitudo podržani su od Centralnoevropske inicijative  i Fonda za Zapadni Balkan.

U sklopu te podrške, tokom septembra 2019. godine  biće organizovana dva velika regionalna događaja posvećena digitalnoj transformaciji godine pod nazivom EDITA i PRODIGY.

Oni će dovesti vrhunske regionalne poslovne stručnjake, digitalne inovatore i udruženja za podršku poslovanju kako bi razgovarali o saradnji u području digitalnih inovacija.

Takođe, ova prilika će se iskoristiti za predstavljanje startup-ova koji su crnogorskog porijekla, i koji su već bili na međunarodnoj sceni, kao i za organizovanje takmičenja za nove kompanije i ideje.

Komentari: 0

Novi komentar