Zemlje G20 planiraju oporezivati internetske divove

Porez će plaćati tamo gdje ostvaruju profit

Zemlje članice G20 planiraju novu poreznu politiku za digitalne divove poput Google-a, namjeravajući oporezivanje tih kompanija tamo gdje ostvaruju dobit a ne gdje im je sjedište, objavio je u četvrtak japanski poslovni dnevnik Nikkei.
Objavljeno: 30. 05. 2019 - 13:52 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ministri finansija 20 vodećih razvijenih i ekonomija u nastajanju vjerovatno će usvojiti nacrt takve porezne politike na sastanku zakazanom sljedećeg mjeseca u japanskom gradu Fukuoki, prije skupa šefova država i vlada članica G20 u Osaki, piše Nikkei.

Nova porezna politika

Prema novoj poreznoj politici, usmjerenoj na kompanije kao što su Google, Apple, Facebook i Amazon, "prihodi od oporezivanja išli bi zemljama koje svjetskim digitalnim korporativnim divovima pružaju veliku bazu korisnika”, prema neimenovanim izvorima Nikkeija.

Članice G20 nastojat će postići konačni dogovor u 2020. godini, a detalji tek trebaju biti razrađeni.

Jedna je od mogućnosti distribucija prikupljenih poreznih prihoda prema broju korisnika u svakoj zemlji zasebno.

To bi, na primjer značilo da bi se prihodi od oporezivanja Facebook-a, koji je centralizovao prijavu dobiti i prihoda i plaćanje poreza u Irskoj kako bi iskoristio njihove niske porezne stope, raspodijelili na područja s više korisnika.

Detalji o načinu prikupljanja i distribucije poreznih prihoda i obuhvatu kompanija tek trebaju biti razrađeni, između ostalog uz asistenciju Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Problem oporezivanja

Problem oporezivanja velikih digitalnih kompanija u posljednje vrijeme izaziva sve više podjela. Tako je nekoliko evropskih zemalja već poduzelo samostalne korake, što je razljutilo SAD.

OECD pokušava posredovati u sklapanju globalnog sporazuma koji bi spriječio kompanije da prijavljuju prihode i dobit u zemljama s niskim poreznim stopama, lišavajući time druge zemlje milijardi dolara poreznih prihoda.

U aprilu su francuski zakonodavci u prvom čitanju usvojili prijedlog zakona o oporezivanju prihoda od digitalnog oglašavanja i prodaje osobnih podataka i drugih prihoda svih tehnoloških kompanija s globalnim godišnjim prihodima većim od 750 milijuna eura.

Pokušaj da se na nivou EU-a postigne dogovor o oporezivanju digitalnih kompanija minirale su zemlje s niskim poreznim stopama, poput Irske, koje ih nastoje privući zbog radnih mjesta i tehnologije.

Komentari: 0

Novi komentar