Čuveni kompozitor

Preminuo Đelo Jusić, velikan hrvatske muzičke scene

Čuveni kompozitor Đelo Jusić umro je u 80. godini u Zagrebu. Za Avaz.ba ovu vijest je potvrdio njegov sin Đelo Jusić mlađi.
Objavljeno: 31. 05. 2019 - 15:32 Promjenite veličinu teksta: A A A
Preminuo Đelo Jusic, velikan hrvatske muzicke scene
dubrovnikpress.hr

Dugo vremena se borio s karcinomom prostate te je prije izvjesnog vremena operisan u bolnici u Dubrovniku.

Đelo Jusić ostaće upamćen po svom sjajnom umjetničkom djelu. Vrhunski kompozitor, odlični gitarista, vrhunski aranžer i dirigent karijeru je počeo davne 1961. godine s “Dubrovačkim trubadurima”.

Decenijama se ubraja među najznačajnije ličnosti muzičke i umjetničke scene na prostorima bivše Jugoslavije. Za poslijeratnu BiH najznačajniji je oratorij “Srebrenički inferno”, koji je Jusić komponovao.

Jusić je bio zaljubljen u Sarajevo. “Ni u jedan grad ne mogu doći kao u Sarajevo, da se ismijem, nasmijem, da se obradujem, da se i sa mnom obraduju prijatelji”, kazao je Jusić jednom prilikom.

Roditelji su mu bili iz BiH, majka iz Mostara, otac iz Prozora. Porodica Jusić je 1927. godine došla u Dubrovnik.

“Zato mi svi, i brat i ja, imamo begovske manire. Ima u tome nešto. A kako Bosnu doživljavam… Jeste li vi slušali “Srebrenički inferno”? To je čista Bosna. Slika blijedi, riječ da ne govorim, muzika je jedino što ostaje. To je jedan od najvećih dokumenata, ne samo “Inferno” nego i ostalo. Niko ne čita Betovenovu (Beethoven) biografiju nego sluša muziku”, poručio je svojevremeno Jusić.

Njegov “Srebrenički inferno” za mnoge je najljepši dar koji je jedan umjetnik dao Bosni.

 

Komentari: 2

Boban Bg

31. 05. 2019 - 16:51

R.I.P.
Addio gosparu !

02. 06. 2019 - 00:28

Pocivaj u miru legendo YU i hrvatske glazbe
Novi komentar