Dvojezična odjeljenja

Nastava na engleskom i u Srednjoj školi ,,Sergije Stanić“

U podgoričkoj Gimnaziji ,,Slobodan Škerović“ već tri godine se u četiri dvojezična odjeljenja nastava iz pojedinih predmeta izvodi na engleskom jeziku, a portparolka Ministarstva prosvjete Milica Lekić rekla je za Pobjedu da će se od naredne godine, ukoliko bude interesovanja đaka, ovakvo odjeljenje otvoriti i u Srednjoj stručnoj školi ,,Sergije Stanić“, na smjeru Turistički tehničar.
Objavljeno: 02. 06. 2019 - 06:30 Promjenite veličinu teksta: A A A
Nastava na engleskom i u Srednjoj skoli ,,Sergije Stanic“
Foto: sergije-stanic.me

Podgorička gimnazija je jedina srednja škola u Crnoj Gori u kojoj je uvedeno da se nastava izvodi na engleskom iz istorije, biologije, fizike, a od drugog razreda se broj predmeta povećava, pa se uključuje i matematika.

Pojašnjavajući na koji način je sve to organizovano, Lekić ističe da svi nastavnici koji predaju imaju sertifikate o naprednom znanju engleskog jezika.

- Osim toga, nastava u ovom odjeljenjima se organizuje temeljno i često na način da nastavnici unaprijed pripremljene prezentacije dostavljaju djeci, nakon čega slijedi zajednički rad na času... Učenici su vrlo zadovoljni, prema informacijama koje dobijamo od škole – rekla je ona.

U Gimnaziji postoje dva dvojezična odjeljenja u prvom razredu i po jedno u drugom i trećem. Direktorica ove ustanove Zoja Bojanić Lalović kaže za Pobjedu da uvode postepeno nastavu na engleskom jeziku iz onoliko predmeta koliko imaju adekvatno osposobljenih profesora.

KADAR

-Vidjećemo, možda bude otvoreno prostora i za još neke predmete, sve zavisi kako se dogovorimo. Procedura je da obezbijedimo adekvatan kadar, pa da se obratimo zahtjevom Ministarstvu da nam odobri uvođenje još predmeta za engleski jezik... – rekla je ona, dodajući da je za sada dovoljan broj predmeta u dvojezičnim odjeljenjima.

Na predmetima je angažovan kadar iz Gimnazije i jedan nastavnik iz Osnovne škole

,,Štampar Makarije“ koji predaje istoriju.

Bojanić Lalović ističe da je taj profesor okončao i  magistarske studije u inostranstvu. Nastavnici koji rade u dvojezičnim odjeljenjima, prema njenim riječima, ne dobijaju neku vrstu nadoknade, već imaju normu kao i svi ostali.

-Njima je jedino ovdje olakšano što mogu birati neko manje odjeljenje u opštoj gimnaziji – kaže ona.

Sudeći prema riječima učenika sa kojima smo razgovarali, prezadovoljni su što su dio ovog projekta. Učenica trećeg razreda Gaja Barović priča da je ona prva generacija dvojezičnih odjeljenja, te pohvaljuje način na koji profesori organizuju nastavu. Ističe da nastavnici imaju knjige na engleskom, koje oni ne mogu da kupe, ali da im sve šalju na mejl u vidu prezentacija.

-Uzmu informaciju iz knjiga i prevode na engleski i dodaju bitne informacije koje nemamo u običnim knjigama. Plus ubacaju razne slike i sve je efektivno – kaže ona.

Ističe da bi bilo interesantno i filozofija da se predaje na engleskom jeziku.

-Sve ovo je veliki plus za nas. Kad pođemo na fakultete ili se prijavimo za dobijanje nekih stipendija u inostranstvu šanse su nam veće, jer gledaju nas kao učenike koji znaju engleski dobro i znaju da ćemo se bolje snaći - rekla je ona.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Komentari: 0

Novi komentar