Saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede

Simović potpisao ugovore sa 38 mladih poljoprivrednika

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutin Simović, potpisao je danas ugovore o podršci sa 38 mladih ljudi koji su kroz ovogodišnji javni poziv ostvarili podršku za pokretanje biznisa u poljoprivredi.
Objavljeno: 02. 06. 2019 - 13:15 Promjenite veličinu teksta: A A A
Simovic potpisao ugovore sa 38 mladih poljoprivrednika
Foto: gov.me/B. Cupic

Podršku od deset hiljada eura bespovratno dobiće mladi poljoprivrednici iz 14 opština.

„Njih 11 je iz Petnjice, po četiri iz Bijelog Polja, Danilovgrada i Podgorice, tri iz Andrijevice, po dva iz Mojkovca, Nikšića, Plava i po jedan iz Berana, Gusinja, Kolašina, Pljevalja, Šavnika i Žabljaka“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

To što je ove godine najveći broj podržanih iz Petnjice razlog je da Simović, koji se nalazi u četvorodnevnoj radnoj posjeti sjeveru, upravo u Petnjici predstavi rezultate tog javnog poziva.

Simović je podsjetio da je na ovogodišnji javni poziv stiglo 50 zahtjeva za podršku, da je do sada odobreno njih 38, ali da broj podržanih može biti nešto veći jer ima još zahtjeva koji su u administrativnoj proceduri.

„Od 38 podržanih njih 28 je iz sjevernog regiona, što je jasan pokazatelj probuđene energije našeg sjevera“, ocijenio je Simović.

On je rekao da današnji susret sa mladim poljoprivrednicima obavezuju Ministarstvo da ih prati, podržav i kreira ambijent u kojem će život na selu biti sve više šansa i privilegija.

„Privilegija je biti gazda na svom imanju i živjeti od svog rada. Obavezuje nas da kreiramo sve izdašnije i sadržajnije mjere podrške za sektor poljoprivrede sa posebnim fokusom i pažnjom prema mladima i prema malim gazdinstvima“, rekao je Simović.

On je podsjetio da je kroz ovaj agrobudžetski program Vlada za tri godine podržala 144 mlada poljopriverdnika, sa više od 1,4 miliona eura.

„Svi oni su dobili priliku da se ostvare u poljoprivredi. Dobili su i mentore iz naših savjetodavnih službi“, saopštio je Simović.

Predsjednik Opštine Petnjica Samir Agović čestitao je mladim ljudima iz cijele Crne Gore koji su odlučili da započnu biznis na svom imanju, a posebno što je takvih mladih najviše iz Petnjice u kojoj je poljoprivreda prioritetna razvojna šansa.

On je rekao da vjeruje da će značajno interesovanje mladih na sjeveru za bavljenje poljoprivredom, predstavljati branu migratornim kretanjima i depopulaciji sela.

Agović je pozvao mlade poljoprivrednike da budu odgovorni, da namjenski utroše dobijena sredstva za početak poslovanja i da nastave da unaprjeđuju proizvodnju koristeći izdašne mjere podrške koje su na raspolaganju sektoru poljoprivrede.

Komentari: 0

Novi komentar