Pad sistema

Otkriveno što je srušilo Guglove servise

YouTube, Snapchat, Gmail, Nest, Discord i više drugih web servisa zabilježili su veće probleme u radu tokom nedjelje, 2. juna. Uzrok problema bila je Google-ova usluga u računarskom oblaku Cloud, koji pogoni aplikacije koje nijesu u vlasništvu diva iz Mountain View-a. Trebalo je proći više od četiri sata prije no što su napokon riješeni.
Objavljeno: 03. 06. 2019 - 11:48 Promjenite veličinu teksta: A A A

Problemi su najviše pogodili korisnike na istočnoj obali Sjedinjenih Država, iako su se osjetili i u Evropi, naročito kod korisnika YouTube-a i Gmail-a, koji nijesu mogli pristupiti tim servisima.

U jednom trenutku Google-ova upravljačka ploča za paket aplikacija G Suite pokazivala je kako su sve web usluge te kompanije nedostupne, dok je servis Down Detector prikazao kako je YouTube nedostupan u nizu država širom svijeta.

Ispad iz sistema osjetili su i korisnici Discord-a, Snapchat-a i Vime-a, a probleme su prijavili i igrači Pokemona Go, igre iza koje stoji Niantic, kopmanije koja je ponikla u Google-u. Prodavnice poput Shopify-ja zbog problema u radu satima nijesu mogle obrađivati transakcije putem kreditnih kartica.

U Google-u su za nevolje okrivili 'visoke nivoe zagušenosti mrežnog prometa u istočnim dijelovima SAD-a'. Najavili su istragu i obećali poboljšati sustav kako se incident ne bi ponovio te se izvinili korisnicima zbog nevolja kojima su bili izloženi.

U YouTube su zabilježili ozbiljne probleme u radu tokom januara ove i oktobra prošle godine, kada je taj servis bio nedostupan sat i po, piše Verge. Gmail i Google Drive imali su problema s radom u martu ove godine, a Facebook je tokom istog mjeseca zabilježio najgori ispad iz sistema u svojoj istoriji.

Komentari: 0

Novi komentar