Predsjednik Evropske komisije u zvaničnoj posjeti Skoplju

Junker: Vratiti kulturu političkog kompromisa na Balkan

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker ponovio je da nijedna zemlja neće biti primljena u EU dok ne riješi sve bilateralne probleme, ukazavši istovremeno na neophodnost obnove kulture kompromisa na Balkanu.
Objavljeno: 04. 06. 2019 - 20:37 Promjenite veličinu teksta: A A A

Junker je poslije razgovora sa premijerom Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevim ocijenio da je sporazum Skolja i Atine “nevjerovatno političko dostignuće i primjer za pravo pomirenje za sve na Zapadnom Balkanu”.

"To dokazuje šta se sve može postići ako se posjeduje hrabrost i ima jasna perspektiva", poručio je Junker.

On je dodao da su sporazumi koje je Sjeverna Makedonija postigla sa Grčkom i Bugarskom primjeri obnovljene, a neophodne kulture političkog kompromisa u regionu.

"Rekao sam 2018. da nijedna zemlja članica neće biti primljena u EU ukoliko ne riješi sve bilateralne razmirice. Sjeverna Makedonija je razumjela taj poziv, a svi drugi u regionu moraju da urade isto", poručio je Junker.

Predsjednik Evropske komisije pozvao je zemlje članice EU da na osnovu napretka u refomama i istorijskog koraka Sjeverne Makedonije u postizanju dogovora sa susjedima odobre početak pristupnih pregovora sa Skopljem.
 

Komentari: 0

Novi komentar