Uz podršku RCC-a

Prokletije pokazale svoj kulturni aspekt

Zadivljujuće prirodne ljepote Prokletija, smještenih između Albanije, Kosova i Crne Gore, sada su dobile i svoj kulturni aspekt. Od sada će živopisne legende, usmena istorija, pjesme, igre, rukotvorine i kuhinja lokalnih zajednica koje žive u udaljenim planinskim selima biti dio pješačkih tura koje prolaze kroz cijeli region.
Objavljeno: 06. 06. 2019 - 13:20 Promjenite veličinu teksta: A A A

Novu kulturološku komponentu onoga što je uobičajena tura avanturističkog turizma pripremio je i danas u Tirani predstavio Institut za politike javnog i privatnog sektora (IP3). Kao korisnik bespovratnih finansijskih sredstava za turizam koje dodjeljuje Vijeće za regionalnu saradnju (RCC), a finansira Evropska unija, Institut je sagledao ovo ogromno kulturno nasljeđe i pretvorio ga u turistički proizvod koji su nazvali kulturološkom turom po Prokletijama - Accursed Cultour.

 „Sama definicija avanturističkog turizma obuhvata kulturološku komponentu i svaki proizvod avanturističkog turizma je treba imati. Upravo je zbog toga ova tura dobrodošao dodatak regionalnoj ponudi avanturističkog turizma. Štaviše, ovim će lokalne zajednice biti uključene u industriju turizma, a poboljšat će im se i kvalitet života, jer će imati dodatne prihode od pružanja usluga posjetiocima,“ rekla je Snježana Derviškadić, vođa projektnog tima za razvoj i promociju turizma pri Vijeću za regionalnu saradnju.

Kulturološka tura po Prokletijama biće promovisana kroz brošuru i video kojim se predstavlja kulturno nasljeđe regiona, posebnu Internet stranicu, kao i kartu planova puta koja će se moći preuzimati i pratiti. Osim toga, Institut za politike javnog i privatnog sektora upoznao je vodiče i tur operatore sa novim planovima puta i tumačenjem materijalnog i nematerijalnog nasljeđa kroz pripovjedanje, te im tako omogućio da proaktivno promoviraju novu rutu i vode turiste.     

„Prokletije su već neko vrijeme prepoznate kao atraktiva destinacija avanturističkog turizma. Međutim, veliki dio onog što ova planina ima da ponudi bio je zapostavljen. Isticanjem kulturnog nasljeđa planine i njegovim uvrštavanjem u regionalnu turističku ponudu nadamo se da ćemo zaštititi ovo nasljeđe i spasiti ga od zaborava. Također se nadamo da će iskustvo onih koji posjećuju planinu biti bolje, kao i da će lokalne zajednice postati važni subjekti u sektoru turizma,“ rekla je Romina Sahiti, voditeljica projekata u Institutu za politike javnog i privatnog sektora.
 

Komentari: 0

Novi komentar