Ranka skuvala oko 22 hiljade obroka za sedam mjeseci

Baranka Ranka Kavaja za nepunih sedam mjeseci u barskoj Narodnoj kuhinji je pripremila oko 22.000 obroka za osobe koje su socijalno ugrožene.
Objavljeno: 06. 06. 2019 - 17:41 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kad se radi srcem brojevi su uvijek u nekom drugom planu, o njima se i ne ramišlja. Više od njih impresionira nesebična posvećenost i dijeljenje obroka žena koje su kuvale srcem i učinile srećnim one kojima je ručak namijenjen.

Ranka je članica Udruženja Žene Bara koje volontiraju u Narodnoj kuhinji. Uz volonterski rad, vrijedna i plemenita žena je majka petoro djece. Nije profesionalni kuvar, ali mjesecima kuva stotinu i više obroka za ljude koji nemaju, stare i iznemogle, samohrane majke, beskućnike…

Tokom posjete novinara Narodnoj kuhinji, Ranka je pored ogromnog lonca u kome kuva pasulj sa kobasicama.

“Za ovaj ručak potrebno mi je oko 14 kilograma pasulja, sedam kilograma crnog luka, tri-četiri kg šargarepe, treba bijelog luka, peršuna. Tri paketa kobasice, oko 60 komada, koje isjeckam da bi svi dobili isto. Za salatu je potrebno 10-ak glavica kupusa”, kaže Ranka, dodajući da će korisnici Narodne kuhinje toga dana za ručak imati kuvani pasulj sa kobasicom, kupus salatu, gibanicu i pola kilograma hleba.

Ručak za 150 osoba krčka se u Narodnoj kuhinji, a Ranka, majka petoro djece, je i u svom domu spremala ručak za višečlanu porodicu. Kako za svoje kući, tako i za korisnike Narodne kuhinje, kuva sa voljom, a to mogu samo žene velikog srca koje su pokrenule i održavaju projekat Narodne kuhinje.

“Žene Bara su počele da kuvaju preko Crvenog krsta, nekoliko obroka nedeljno za 20-ak ljudi. Grupa žena koje je spontano pokrenula preko društvene mreže Facebook naša sugrađanka Ljiljana Vujović, počele smo da pomažemo osobama kojima je obrok neophodan, zatim početkom novembra otvorena je Narodna kuhinja u kojoj kuvam od prvog dana”, priča sagovornica portala Jedro.

Ranka kaže da srce dobije treptaj kada nekoga nahrani, kada spremi obrok onome kome je potreban.

“Nisam profesionalni kuvar, ali prihvatila sam da pomažem u Narodnoj kuhinji, sa velikim elanom, entuzijazmom, voljom i željom da pomognem. Mi u Baru znamo, sevap je čudo. Sevap je nahraniti gladnog čoveka”, dodaje Ranka.

Od početka novembra, kada je Narodna kuhinja otvorena u Baru, broj korisnika se skoro udvostručio. Uz nesebičan volonterski rad Žena Bara, Narodnu kuhinju pomažu u novcu i namirnicama Opština Bar, preduzeća, brojni donatori iz Bara, Crne Gore, ali i inostranstva.

Dnevno samo za osnovne namirnice za 150 obroka, potrebno je minimalno 300 eura.

U Udruženju Žene Bara, dodaje Ranka, ima i doktorki i profesorki i žena domaćica i sve one funkcionišu na volonterskoj osnovi.

“Divno se družimo i funkcionišemo kao jedna porodica. Da je lako nije. Mi preživljavamo sve tegobne i tužne priče naših sugrađana koji su na ivici egzistencije, mučan život samohranih majki, starih, bolesnih… Njihove priče su i naše priče. Ali, srce je puno kada pomognemo koliko je u našoj moći, nesebično i sa istinskom voljom”, poručuje Ranka.

Sreća se množi kad se drugome daje!

Komentari: 4

Ilija

06. 06. 2019 - 19:35

Što reći sem "svaka čast" !
CRNOGORAC

07. 06. 2019 - 06:47

TO KUVA ZA UGROZENE IZBJEGLICE I SRBE IZ OKRUZENJA KOJIH U C.GORI IMA DA IM SE NE ZNA BROJA TE BRUKAJU C.GORU I NAROD CRNOGORSKI PO DIREKTIVI RISTA SOTONE I SPC.
Milman

07. 06. 2019 - 11:10

E ovo su pravi kandidati za dobijanje Trinajestojulske nagrade.
Nataša

09. 06. 2019 - 00:03

Lijepo. Priča o vrijednoj ženi dobrog srca. Pozdravljam. Samo, ne znam što će ova priča u Savremenoj karijatidi?
Novi komentar