Predstavljena knjiga ,,Početak srpske okupacije - komitska borba i narodna golgota 1918-1920. godine“

Čukićevo smjelo suočavanje sa širokim frontom revizionizma

Knjiga Slobodana Čukića ,,Početak srpske okupacije – komitska borba i narodna golgota 1918 - 1920. godine“ je od onih štiva koje morate pročitati ako želite, između ostalog, da razumijete sve one koji hoće da sakriju i prekreče crnogorsku prošlost, a za današnju i buduću Crnu Goru bilo bi korisno kada bi stavovi i analize autora postali svojina opšte svijesti, jer bi to bio najbolji znak da naša država politički mentalno i povijesno ozdravljuje.
Objavljeno: 07. 06. 2019 - 07:16 Promjenite veličinu teksta: A A A

To je, pored ostalog, poručeno sinoć sa promocije knjige u Narodnoj biblioteci ,,Radosav Ljumović“ u Podgorici. Istaknuto je da je Čukić u knjizi, koja ima 23 poglavlja i 480 stranica, a čiji izdavač je Nova Pobjeda, na sveobuhvatan način hronološki i faktografski prati događaje u Crnoj Gori.

Kako je precizirano, u uvodnom dijelu autor objašnjava kako se završilo stoljeće od takozvane Podgoričke skupštine, od sramne i lažne Velike narodne skupštine, montiranog i veleizdajničkog skupa.

Fakti

„Mnogima još izmiče da je „Podgoričkoj skupštini“ prethodio čin srpskog zaposijedanja i okupacije Crne Gore, odnosno da je Crna Gora od kraja oktobra 1918. godine bila porobljena od strane Srbije.

Na prvom mjestu se mora staviti zavođenje okupacionog vojno policijskog režima, u okviru koga je 20-ak dana kasnije održan podgorički provizorijum.

To dalje znači da podgorički skup nije bio taj koji je uveo okupaciju Crne Gore kako neki misle... To je bio čin u okviru ranije započete srpske vojne dominacije tokom koje su u naredne dvije godine 1919. i 1920. počinjeni masovni i sistematski zločini nad crnogorskim narodom“, ukazao je na istorijske činjenice Čukić u svom djelu.

Glavni i odgovorni urednik Pobjede Draško Đuranović kazao je da je ova knjiga potrebna i da, kao izdavači, nijesu imali dilemu da mora biti napisana.

„Da - bila je srpskakarađorđevićevska okupacija Crne Gore. Da - bila je izdaja države Crne Gore unutar Crne Gore. Da - bila je junačka komitska borba. I da - bio je strašan progon i bila je stravična narodna golgota“, rekao je on.

Opširnije u Pobjedi.

Komentari: 6

Ajmo

07. 06. 2019 - 07:29

I sta je ovdje novo? Ovu pricu slusamo svako malo sa svake strane. A po govornicima Cukiceva knjiga originalna. Bas jeste, kako da ne. Kompilacija Serba, Novaka Adzica i pokupljenih tekstova. Nemam nista protiv da pise, ali lakse malo sa ocjenama.
Ajmo, ajmo

07. 06. 2019 - 11:45

I uvijek kad se reče istina kad je on u pitanju, i napiše kritika na njegov račun na ovom portalu, slijedi organizovano udaranje minusa. Sve je ovo već davno napisano.
Bravo Misko

07. 06. 2019 - 07:34

https://youtu.be/MyAFajwBwXs Molim da javnost pogleda emisiju ciji link je dat. Kao prilog velikom stvaraocu.
Misko DJUKIC

07. 06. 2019 - 07:39

Bila je skoro neka emisija na srpsku tv o tome kako su mu objavljene knjige plagijati. Nije srpska promocija, komentar je iz srca crnogorca, valja pogledati kako se falsifikuju i grabe ljudi i djela.
100%

07. 06. 2019 - 07:58

Puna podrška za sve istine. Treba sve laži razotkriti, i imaćemo daleko bolji i ljepši život.
Kosto

07. 06. 2019 - 08:43

Podrška za Čukića, još Vasojević, ee. Ovo je podstrek za sve umne ljude da daju doprinos istini.
Novi komentar