Putin o Huaveju: Politika SAD-a dovešće do pravog rata

Ruski predsjednik Vladimir Putin osudio je pokušaje “izbacivanje” Huaveja s međunarodnih tržišta usljed američkih optužbi da taj kineski telekomunikacijski div koristi svoju tehnologiju za špijunažu i rekao je da će takva agresivna taktika SAD-a dovesti do trgovinskih ratova, a moguće i do pravih ratova.
Objavljeno: 07. 06. 2019 - 23:33 Promjenite veličinu teksta: A A A

Putin je to kazao na međunarodnom forumu u Sankt Peterburgu u prisustvu svog kineskog kolege Sija Đinpinga.

“U pojedinim krugovima to već nazivaju prvim tehnološkim ratom digitalne ere”, rekao je Putin.

On je istakao da je saradnja Rusija i Kine važna za globalnu sigurnost.

Naglasio je i da je Moskva otvorena za saradnju sa svim zemljama, uključujući SAD.

Ruski predsjednik optužio je Vašington za “nekontrolisani ekonomski egoizam”, izdvojivši američke napore za sprječavanje ruskog gasovoda do Evrope i američku kampanju u svrhu uvjeravanja zemalja da zabrane Huavei.

Huavei je na meti administracije američkog predsjednika Donalda Trampa koji je u maju zabranio američkim kompanijama prodaju opreme toj kineskoj grupi koju sumjiči za špijunažu u korist Pekinga.

Američka odluka bi trebalo da stupi na snagu za tri mjeseca, a stručnjaci upozoravaju da ona prijeti opstanku tog kineskog tehno-industrijskog giganta koji zavisi od američkih elektronaskih čipova koje ugrađuje u svoje telefone.

Zbog toga već brojne kompanije odustaju od saradnje s Huavejem, a među prvima je to najavio Gugl.

Agencije prenose da je Huavej u Rusiji već dogovorio razvoj mreže 5G sporazumom potpisanim u srijedu s ruskim mobilnim operaterom MTS.

“Pokušaji monopolizovanja novog tehnološkog talasa i ograničavanja pristupa stavljaju problem globalne nejednakosti na potpuno novi nivo”, ocijenio je danas Putin.

On u takvom odnosu vidi “veliki izvor svjetske nestabilnosti”.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš, koji takođe učestvuje na Peterburškom privrednom forumu, ukazao je na važnost da se spriječi ulazak SAD i Kine u novi hladni rat.

 

Komentari: 0

Novi komentar