Savremene karijatide - one koje jačaju sebe i svoje kćeri

Karijatide – dva okamenjena ženska gorostasa, Crnogorke u nošnjama koje drže vječnu stražu onome ko im je ćud nazivao smiješnom rabotom, i optuživao ih da lažu suze prosipljući. Kakva ironija! Vladiko, hvala ti na mnogo čemu ali prema ženama si bio nepravedan.  
Objavljeno: 08. 06. 2019 - 01:09 Promjenite veličinu teksta: A A A

U Crnoj Gori žene su vjekovima živjele za oca, brata, muža ili sina, a njihove potrebe srca i duše bile okamenjene, neizrečene... Stopanice, one koje su gazile stopama muža tako da njihov trag ne ostaje, nijesu dobijale dovoljno priznanja za pregalaštvo i brigu o porodici, teret koji su često morale nositi same. U krvi svake od nas usnule su predkinje koje su na svijet dočekivane bez mnogo radosti, kao tuđe sreće i večere. Čemer je to nasleđe ali, ujedno one nam putem krvi šalju potporu za životnu borbu kao one koje se nikad nijesu predale; neustrašive i snažne tako da im je bol samo ispravljao leđa, mjesto da ih povije.

karijatide-2-valentina-petrova-despot

Naše veličanstvene pretkinje dobile su dostojno potomstvo, pa kako izdvojiti jednu savremenu karijatidu i napisati priču o njoj. Prezahtjevno je, i nepravedno. Kako objediniti sve njih koje hrabro i sa osmijehom grabe kroz život podupirući svoje sestre po polu neposredno, ili primjerom. To su one žene koje nijesu dozvolile da ih bol okameni, koje su našle uzdanje duboko u sebi ne dozvoljavajući životnim nepravdama da im oduzmu radost i ženstvenost. Blago, a čvrsto one bodre i pomažu prećutkujući zlo i ružnoću i kad su očigledni. Svojim svjetlom one razgone mrak.

Nijesu to uvijek heroine zvučnih imena, to je bilo koja draga žena koja se u životu vodi dobrotom kao imperativom. Dobre su i pravične prema sebi samima kako bi mogle istrajati u dobroti i pravičnosti prema bližnjima. Požrtvovane su, ali se ne identifikuju sa žrtvom. Otkidaju od krvi i snova da daju velikodušno, kao suvereni.

valentina-petrova-despot

Nije važno koliko imaju godina, mogu biti mlade i stare, djevojke ili starice, ali su spremne da čuju i razumiju prije nego da osude i odmahnu rukom. To su one koje, uprkos izvrnutim vrijednostima i ekspanziji bahatosti svoju djecu uče dobru i dobročinstvima, sa stamenom vjerom da će haosu doći kraj. One znaju da je vjera najpotrebnija kad ju je najteže sačuvati, i nijesu kukavice da bi birale lakši put. Suočavaju se sa zakonima o jednakosti polova koji znaju biti samo mrtvo slovo na papiru, ali zbog toga neće ustuknuti već dostojanstveno nastaviti naprijed. Znaju da je sila uvjerenja da su jednake važnija od zakona i zato jačaju sebe i svoje kćeri. Mirnom snagom i nepokolebljivošću one navode druge da uvide nezamjenjivu vrijednost žene.

To su žene kojima se divim i od kojih sam mnogo naučila. Žene na koje pomislim kad mi je teško, da ohrabrim sebe. Možemo ih zvati borkinje ili borci, ali bi tu riječ trebalo pisati velikim slovom. One su neprocjenjiva zaloga za budućnost jer ih hiljade žena mogu prizvati u mislima kao uzore i lakše krčiti sopstveni put.

Karijatide – savremene, bezvremene...

 

Komentari: 22

sizif

08. 06. 2019 - 09:33

Ništa ti od Njegoša shvatila nijesi! Onaj ko je napisao "Noć skuplja vijeka" i "San Vuka Mnadušića" itekako je imao osjećaj i poštovanje prema ženi. Međutim, kako spriječiti krvavi rasplet prekrađe nevjeste sa svadbe?! "Ćud ježenska..." i time se našlo zadovoljenje partijarhalnog mentaliteta! Poenta stihova u dijelu đe se kaže "Žena laže suze prosipljući..." nije žena, nego uputstvo da se ne može vjerovati neprijatelju i njegovim obećanjima... Ovakav tekst se malo razlikuje od onih koji Njegoša proglašavaju "genocidnim"! Na pogrešnom ste putu! No, Njegoš ne bi bio vječan da ga je lako razumjeti!
sizif

08. 06. 2019 - 09:43

I još jedan detalj! Kada se piše tekst koji ima pretenzije da bude ozbiljan iza svake riječi se mora stojati.! Riječ "stopanica" ne potiče od "gaziti stopama domaćina, već od "stopanstvo"- domaćinstvo, ša će sljedstveno tome i stopanica biti domaćica! Bože, koliko neznanja. Tako je jedan stručnjak "preveo" Njegoša: "Da pas pasu kazuje" kao da "pas psu kazuje" što će reći bizin bizinu!
Milijana Đ

08. 06. 2019 - 09:58

Sad ćete još reći da je Njegoš bio emancipator i borac za ženska prava .... Čini mi se da je bio poprilično tradicionalan, a licemjeran po pitanju ljubavi prema ženama ili je bar imao neke kontradiktorne stavove. On je veliki pjesnik i ne smeta što je tada tzako pjevao o ženama. Problem su oni koji u tome ne vide osvrt na tradiciju na ono kako jeste bilo tada. Dobro je to oslikao Živko Nikolić u svojim filmovima
sizif

08. 06. 2019 - 10:14

Jeste, pa je "lapot" parentocid prenio iz Srbije u Crnu Goru. Potraži na internetu "Lapot" i biće ti jasno (valjda) da takvog običaja u Crnoj Gori nikada nije postojalo. Inače ovaj običaj se "tamo daleko" dove još i "podušje" kad sin ubija "sikirčetom" onemoćalog roditelja,koji prije toga ispod stola kupi otpatke od hrane srećan što će nako "lake ruke" sina otići u raj! Ništa zaludnije ne postoji nego diskutovati sa ljudima koji imaju manjak informacija i manjak želje da do njih dođu!
Milijana Đ

08. 06. 2019 - 10:59

Za lapot je tačno, ali je Živko Nikolić mnoge druge mentalitetske karakteristike oslikao, evo i ovaj što komentariše Mišure .... to potvrdi
Živko Nikolić

08. 06. 2019 - 10:18

Tako, Mišure, Mišure...piiiši vaaaaaako!
Iguman Stefan

08. 06. 2019 - 12:04

Zar Njegoš nije i sam na duhovit način kritikovao praznovjerje, neobrazovanos? Sjetimo se babe-vještice, vojvode Draška, popa Mića... Dovesti Njegoša u ovovremeni kontekst i viđenja Živka Nikolića, ili je neznanje ili zla namjera! Ja mnim da je oboje, jer "smiješano najlakše se pije"! A pijemo svačesa, što "kučka s maslom polokala ne bi"! Zato je najlakše "pljunuti" na genija da bi se afirmisala do zla boga tugaljiva i naivna pričica o karijatidama! Dodatne časove naplaćujem u buduće!
cg bluz

08. 06. 2019 - 09:49

.... Neki ga debelo zloupotrebljavaju etnicki i politicki, a evo jos i ovo da se, maltene, "ogrijesio zene"...A on, siromah, NAPISAO HIMNU CRNOGORSKOJ ZENI, I ZENI UOPSTE.
AFŽ

08. 06. 2019 - 10:51

Imaju đevojke pravo. Njegoš je kriv: 1. Što nije učestvovao na osnivačkoj skupštini AFŽ; 2. Što se više nije zalagao za prava LGBT zajednice; 3. Što je pisao perom,a nije koristio savremena digitalna sredstva; 4. Što je otvorio prve škole (kam da mu je!); 5. Što je napisao ode Stambolu i Sultanu; 6. Što nije slušao Karleušu i Cecu (čuš njega "bez gusala razgovora nema" 7. Što je vjerovao da je "muž branič žene i đeteta". Mnogo sagrešenija Njego ima, a najveće je ono: "A da njegoš nije onako zagrmio, kako bismo učili mucati?"
Niksicanka

08. 06. 2019 - 09:38

Valentina, jes da si djelimično protumacila Njegosa i svela ga na "mrzitelja" zena, a zapravo je Njegos genijalno saopstio divljenje Crnogorkama, i kroz Sestru Batricevu, i kroz Snahu Milonjica bana, ali, i kroz stihove koji kazu da "zena laze suze prosipljuci". S tim u vezi je genijalni Njegos glorifikovao RIJEC, ODLUKU, MORAL? CAST, NEPODLOZNOST EMOCIJAMA KOJE STETE vrlo mekom srcu Crnogorca ( da, mekom srcu Crnogorca)... E sad zamisli kad bi crnogorski junak odbio odlazak u boj pred suzom svoje drage, msjke, djeteta, ili posustao pred bilo kojom odlukom... Duga prica, konsultuj sociologe i eticare o tome. Konsultuj cinjenice pa tek onda salji svijetu " definicije". ..
AFŽ

08. 06. 2019 - 11:09

Bravo Nikšićanka! Dobro promišljanje! No, sve funkcioniše po onoj staroj: "Mrtvoga lava i štenad grizu"!
Još je živa

08. 06. 2019 - 11:12

"Još je živa Crna Gora, u njoj ima još gorštaka, u njoj ima još i ljudi, vitezova i junaka!"
EPP

08. 06. 2019 - 11:16

Ma namjera Valentine je bila ............
PorT

08. 06. 2019 - 17:09

A ta namjera je?
rija

08. 06. 2019 - 11:23

Ova žena ne treba da progovara, .........
Tinka Đuranović

08. 06. 2019 - 12:03

Čitateljka Valentina Petrova Despot je učestvujući na konkursu iznijela svoj stav. Radi zaštite autorke koja se potpisala punim imenom i prezimenom, odbranićemo je od komentara anonimnih koji pokazuju rigidnost i netoleranciju prema drugačijem mišljenju brisanjem omalovažavajućih stavova
Nikola V.

08. 06. 2019 - 12:34

Poštovana, U osnovi su napravljene dvije greške i obija pripadajuj Vama. Naime, pri odabiru tekstova, bilo bi poželjno ne "dolivati ulje na vatru" i od genijalnog NJegoša praviti "genocidnog" pisca ili "mrzitelja" ženskog roda! To je prva greška! Druga se sastoji u tome, budući, pretpostavljam radi se o mladoj osobi, dužni ste da eventualne manjkavosti, saznajnog karaktera, preduprijedite, kako se ne bi traumatizovalo jedno mlado biće! Posve dobronamjerno! Dužni ste! Ne zabranjivanjem komentara onih koji staju u odbranu Njegoša, njegovog vladičanskog dostojanstva i njegovog književnog djela! Morate znati i to da je "Gorski vijenac", par ekselans, književno djelo! U tom smislu, sve priče o "genocidnosti" ili "nipodaštavanju" žena postaju deplasirane. Pitam se đe bi pod ovakvom "optikom" završio veliki Homer ili Šekspir. Zato kao medij kolji zaista cijenim, imate velikuj odgovornost!
Tinka Đuranović

08. 06. 2019 - 13:27

Poštovani Nikola V. tema našeg konkursa na koji se prijavila Valentina Petrova Despot, nije bila analiza Njegoševog opusa. Cilj je da odabirom tema pomognemo prevladavanje predrasuda i doprinesemo takođe većoj vidljivosti žena u javnosti. Kada se komentariše dobro je znati i ove činjenice Link za konkurs koji završava 10.juna je https://portalanalitika.me/clanak/328853/trazimo-20-prica
Nada B.

08. 06. 2019 - 23:52

Zanimljivo - meni stihovi "Ćud je ženska smiješna rabota, stotinu će promijenit' vjera, da učini što joj srcu drago" zvuče kao kompliment, ljepši od mnogih drugih. Jer, veliki pjesnik zna i kaže ovim stihovima da žene imaju svoju istrajnost, težnje, želje, snove...i imaju snage da ih slijede. Odnosno, volja žena je SLOBODNA! One nisu sputane trivijalnostima, samoljubljem, zaludnošću i pompeznošću poput muškaraca - one slijede svoju, a ne tuđu ćud! Za moj ukus, gotovo su ružni stihovi kralja Nikole, kojima se obraća ženama ovako: "Vi nijeste od nas gore..." Užas! Ali, to je još jedna razlika između velikog pjesnika i velikog pjesničkog amatera.
Janja

09. 06. 2019 - 05:20

Pustite Njegoša, što ćemo sa prisilnim abortusima jer je na skeneru žensko dijete...u 21 vijeku. Promjene i civilizacija u malim sredinama kakva je crna gora se moraju povećati i ubrzati. A poslije ćemo lako o Njegošu
Carnegie Hall

10. 06. 2019 - 00:35

Giuseppe Verdi, “Rigoletto” Prva premijera 11 Mart 1851; Akt 3: La donna è mobile Qual piuma al vento Prevod: Zena je varljiva Kao pero na vjetru .... Verdi I Njegos su bili savremenici. Ne cuh, vidjeh nijednu kritiku Verdija cak naprotiv “Rigoletto” se prilazuje u svim svjetskim metropolama. Cudna namjera teksta.
Krsto

10. 06. 2019 - 09:29

Ima toga još u našoj literaturi. Ne pominjite ženama Jovana Dučića - razapeće vas i pronaći da je ovaj, iako među najvećim književnicima i pjesnicima na našim prostorima - "ženomrzac"! A ako ih je neko poznavao, onda je to bio on. Konačno, toliko je toga nama otkrio lijepog u/o ženama, da bi trebale iste da ga slave...ali, treba ostaviti njima njihov usud, kritiku i nezadovoljstvo, to im je u prirodi.
Novi komentar