Tvrdi da SPC čuva infrastrukturu Velike Srbije

Đukanović: Obnovićemo autokefalnu CPC, svidjelo se to nekome ili ne

Lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović optužio je Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) da pokušava da opstruira evropska htjenja i ambicije savremenog crnogorskog društva, trudeći se da tako čuva svoj vjerski monopol u Crnoj Gori.
Objavljeno: 08. 06. 2019 - 16:36 Promjenite veličinu teksta: A A A

„SPC želi da opstruira uspostavljanje pravne države i da i dalje nastavi da koristi ono što joj ne pripada saglasno pravnom sistemu države. Na taj način pokušava da ispravlja ono što su, kako to oni misle, kratkovide ovovremene politike. To saopštavaju i vrlo jasno kažu da države nastaju i nestaju, a crkva je starija od svega toga“, rekao je Đukanović.

On je na izbornoj konferenciji DPS-a u Nikšiću rekao i da se u Crnoj Gori vodi teška borba između dvije politike- jedne koju predvodi aktuelna vlast i koja pokušava da evropeizuje ovaj prostor i druga koja želi da konzervira stanje zaostajanja Balkana za Evropom.

„Stanje u Crnoj Gori je bolje nego drugdje, ali kao što vidimo, ni ovdje naši protivnici ne jenjavaju, bilo da se javljaju kao opozicija, parapolitičke organizacije u formi navodno nezavisnih medija, nevladinih i vjerskih organizacija“, rekao je Đukanović.

On je optužio SPC da danas u Crnoj Gori pokušava da čuva infrastrukturu velike Srbije u koju oni vjeruju, "a njihova priča o prekograničnim eparhijama suprotna je osnovnim principima pravoslavne organizacije svuda u svijetu“.

„Oni vjeruju da je Crna Gora greškom postala nezavisna i da će nas vrijeme dovesti do spoznaje te greške i potrebe da opet pokrenemo izgradnju velike Srbije. Moramo, naravno, svojom postojanošću, odlučnosšću i vizionarstvom da im kažemo da od toga nema ništa“, rekao je Đukanović.

On je istakao da odluke aktuelne vlasti nijesu greške, nego su temeljno promišljenje i njima se „ispravljavaju teške istorijske nepravde nanesene Crnoj Gori i generaciji predaka“.

Tim odlukama, kako je naveo, otvara se vrlo jasna vizija evropske budućnosti i generacije potomaka, "i sa tog puta niko nas neće skrenuti".

„Nepokolebljivi smo da u Crnoj Gori izgrađujemo multietničko društvo, tržišnu ekonomiju i društvo koje će živjeti poštujući evropske vrijednosti. I da ćemo na tom putu raditi snaženju crnogorskog identiteta“, rekao je Đukanović.

On je naveo da su neke važne korake na tom putu već odradili, ali da je preostao „važan korak, kojim će ispraviti tešku nepravdu učinjenu Crnoj Gori početkom 20 vijeka, a to je obnova autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve (CPC)“.

„Svidjelo se to nekome ili ne, mi ćemo na tome vrlo predano raditi u potpunom dosluhu sa osnovnim principima na kojima počiva demokratska Crna Gora i sa osnovnim programskim načelima DPS, kao temeljnog oslonca savremene države“, rekao je Đukanović.

On je rekao da aktuelna vlast garantuje slobodu vjeroispovijesti, a „ne formalno obezbjeđuje da se ljudi mogu moliti Bogu, ali samo u crkvama koje će im monopolski neko propisati, kao što je u slučaju SPC“.

„To nije sloboda i borićemo se za slobodu vjeroispovijesti i za odvojenost crkve od države. Borićemo se da ovo, u punom značenju te riječi, bude demokratsko društvo u kome će sva prava, uključujući i vjersko, svakom čovjeku biti garantovana“, rekao je Đukanović.

On je ukazao da neće dozvoliti da savremena Crna Gora živi pod, kako je rekao, diktatom jedne vjerske organizacije koja predstavlja relikt prošlosti, iako ne može da shvati da je to vrijeme odavno prošlo.

„Ne mogu da shvate i da Crna Gora, kao i Srbija i sva društva na Zapadnom Balkanu imaju pravo na svoju jasnu i doglednu evropsku budućnost“, rekao je Đukanović i istakao da su jedina pouzdana brana destrukciji jedne države i jedini pouzdani garant njene dugovječnosti njene institucije.

Đukanović je ukazao da aktuelna vlast zbog toga mora nepokolebljivo nastaviti da gradi te institucije, jer jedino tako može nastaviti da ostvaruje i svoje spoljnopolitičke prioritete.

 

Komentari: 94

Wikiliks,Vrbas

08. 06. 2019 - 16:46

Svaka čast,care.
Milo Vujović

08. 06. 2019 - 16:49

Ovo je Vic godine,30.g. ova Vlast je u Profiterskoj Harmoniji sa Amfilohijem i Okupatorskom ilegalnom tzv.sPc !! ovo ne Znači Ništa ako se ne Ukine Okupatorska ilegalna tzv.sPc u Crnoj Gori,jer su se Stekli Svi Pravni Uslovi da se Ukine Okupatorska ilegalna tzv.sPc u Crnoj Gori,ako to ne Uradimo,oni će to Uraditi sa Crnom Gorom i sa Crnogorskim izdajnicima i Vječnim Neprijateljima srbijom i rusijom !!
@

08. 06. 2019 - 21:38

NIKAD NISAM NI GLASAO NI VOLIO OVOGA COVJEKA ALI MORAM KAPU DA MU SKINEM KAKO JE PROVUKAO CG BEZ KRVI PORED OVIH KRVOLOKA I TO PUNIH 30 GODINA LUDILA I BEZNADJA.AKO OVO USPIJE DA URADI TEK ONDA CU GA PRIHVATITI KAO VELIKANA NASE ISTORIJE I STVARNO SMATRAM DA JE TO ZASLUZIO.NISAM SIGURAN DA SMO MI LIBERALI UZELI VLAST 90 IH KAKO BI SE PORED NAJBOLJE ZELJE TO ZAVRSILO.PREVISE ZEDNIH KRVI I TO ISKLJUCIVO JEDNE NACIONALNOSTI JE OKO NAS.DA JE VJECNA CRNA GORA
Da li si ti LIBERAL?

09. 06. 2019 - 09:50

ZAPITAJ SE ? Kada otimas slobidu VJEROISPOVIJESTI IZBOR ? I kako si siguran da otvaranjem ovog POGLAVLJA ne bi doslo do KRVI ?Sto bi Milo DIKTATOM usmjeravao vjerski identitet?Nazivao vjernike SRPSKE odnosno CRNOGORSKE MITROPOLIJE DESTRUKTIVNIM i KONTRAVERZNIM. Ide tako da odredjuje MOJ identitet-ENTITET. A ja ocu da budem i SRBIN I CRNOGORAC? Zar ne mogu ZASTO MI ZABRANJUJE ? Ocete SEKULARNU DRZAVA. Svoja prava trazite na SUDU u vezi CRKVE. Uzmite CRKVENE KALENDARE pridje '18 ,gledajte SVECEVE dje Sv SAVA vi ocete KONTINUITET?? Eto vam vasa CRKVA NO PROBLEM , ne dirajte MOJU ?? Kako mozes BITI LIBERAL sa takvim STAVOVIMAS vi ste KOMUNISTI kao i vas vodja Milo ???? Velis nijesi nikad glasao za njega ?
"OBNOVITI"

09. 06. 2019 - 10:02

Je MANIPULACIJA ,nedostojna mjesta koje pokriva ? SRANMO! Govor kroz usta Steva Vucinica i Slavka (Sto se tice CRKVE)-dakle greska "obnoviti" , moze reci USPOSTAVITI ili slicno?
danilo s.

09. 06. 2019 - 13:24

Zapitaj se, zašto je Srbja - na silu i prevaru - okupirala i aneksirala CG (1918)? Zapitaj se, zašto su manastiri i crkve koji su pripadali autokefalnoj CPC (1766-1920) dati, na isto tako nelegalan način, novostvorenoj SPC (1920)? Zapitaj se - što ste činjeli svo to vrijeme (100 godina)? Zapitaj se, zašto ste se, svim silama, trudili da uništite svaki pomen imena crnogorskog? Zapitaj se, zašto ste sve “prosrbili” što ste stigli? I krali sve što ste mogli – od poezije (Njegoša) do istorije? Zapitaj se, onda, ko kome otima slobodu vjeroispovijesti – ili identitet? Zapitaj se ko to vama brani da ostanete vjernici SPC? Niko! Zapitaj se, ko vam brani da budete Srbin? Niko! Zapitaj se, zašto vi nama branite da budemo Crnogorci? I da služimo u našijem crkvama? Ako se budete iskreno pitali – i preispitali – možda ćete shvatiti monstruoznost zločina koji ste počinili protiv CG i Crnogoraca? I, na kraju, zapitajte se, zašto ne postavljate prava pitanja? Možda se plašite istine?
OBRATI PAŽNJU

09. 06. 2019 - 21:53

Na silu okupirala?????Kako je onda na vijest ,koju je uzgred ,prenio vojnik po nacionalnosti Čeh..o dolasku odnosno približavanju Srpske vojske zavladala ,NEVIĐEN,RADOSTu svim dijelovima CG i porasla želja za otporom????Danilo neka ,recimo ,poljoprivredna djelatnost bi ti više odgovarala(preporučujem ti stočarstvo)a ne da iz dana u dan ispadaš ovolika ...!!!!
GLUVIMA PRICAS.

09. 06. 2019 - 22:21

Treba samo vidjet da je Milo jasniji -sto zeli da li CRKVU SRPSKU odnosno CPM brz PATRIJARHA kakva bese pridje '20 ili ovu bez Sv SAVE ovu Steve Vucinica ?????Mozda je na tu Mislio u tom slucaju mozemo da SASLUSAMO OK?
danilo s.

09. 06. 2019 - 23:22

Ta "radost" je trajala sljedećioh 10 godina - dok je trajao Božićnjji ustanak u CG - dok su srbijanski žandari i vojska sa domaćim kvislinzima (bjelašima) palili hiljade crnogorskih kuća, mučili i ubijali pobunjenike i njhove žene i djecu, itd. Kakav ste vi čovjek kada možete da se rugate sa hiljadama nevinih žrtava?
UČENJAK

11. 06. 2019 - 20:49

Zvanični podaci 157doma i 257 osoba stradalo...DANILO ČITAŠ LI TI NEŠTO ILI ONAKO ,KAO UZ PIVO PRED PRAODAVNICOM ,DE DA LUPIM PA ŠTA BUDE
Riđani - Nikšič

10. 06. 2019 - 01:13

Ala rade botovi... da je ovako kako lupaju pluseve kod Miraša ni bila gužva a ne pustinja...
CG nije Srbija

08. 06. 2019 - 17:13

Jedino moguće i ispravno. Inače, zbogom Crna Goro
Parole, parole

08. 06. 2019 - 17:14

i samo parole.
Parolas

08. 06. 2019 - 19:34

Tako je, tako su nam izbacilivali parole da hoce nezavisnu Crnu Goru, pa u NATO, da ce mo biti nabrzi u pristupu EU, da ce mo imati treci najveci dohoddak po glavi stanovnika i prosjecne penzije u Ex YU itd. Sve same parole.
Parola nije....

08. 06. 2019 - 20:13

....javni dug CG - nego je to žalosna i opasna realnost. Ovi likovi kada su sjeli u škanje prije trinaest godina (koliko je stara ili mlada država CG) zatekli su dug od oko 700 miliona. Za ovo vrijeme podigli su taj dug na nešto više od tri milijarde. Jezivo - da strašnije biti ne može. Svaki građanin CG duguje danas više od 5000 eura po svojjoj glavi. Pa ti nešto kaži.Sjedi i plači.
Tesla

08. 06. 2019 - 23:37

Neznam sta si time htio da kazes.Citam gore tekst o spc a ti o dugu. Koja to drzava na ovoj zemaljskoj kugli nema duga ?
Ćalasan

09. 06. 2019 - 10:16

Svaka republika bivše juge ima veći dug nego što je imala Titova Juga! Pa ti vidi.
Max -Podgorica

08. 06. 2019 - 17:29

Gdje mi je drzava, tu mi je i crkva. Drzava SPC je Srbija, a ne Crna Gora. Crna Gora ima svoju autohtonu CPC (crnogorsku pravoslavnu crkvu) sa kojom moze lakse da komunicira i ostvari pravilo, odvajanja crkve od drzave. Sa SPC to ne moze jer pukovnik Amfillohije je ostatak Udbe i Ozne, sa kojom su svi raskrstili -osim Crne Gore.
Korekcija

08. 06. 2019 - 23:32

mala korekcija....sa kojom su svi raskrstili -osim Srbije ( u kojoj jos postoji Udba o Ozna).
Anagustum

08. 06. 2019 - 18:00

Tako vec nikako! Ajde, bolje zakashnjelo nego nikad!
Mirko Bgd

08. 06. 2019 - 18:05

Meni se dopada!
Zoran V. Raičević - Toronto

08. 06. 2019 - 18:23

Postao bi Predśednik i Vladika, da može, pošto nije Princ mogao biti, ali stoluje u Rezidenciji bivših prinčeva. Da vidimo kako će se to desiti pošto je CPC doživjela golgotu za vrijeme vladavine istih zadnjih 20 godina?!
Janica Matova Beograd

08. 06. 2019 - 22:02

Zoran V.Raičević-Toronto. Frojd je rekao prvi znak da je čovjek glup kada nema osjećaj stida .Vrlo se često javljate i stalno lupate kao ona stvar po samaru!Toliko biti glup i pisati takve besmislice ito redovno je vrlo nepristojno.Pokušajte da postavite glavu kako treba.
Tesla

08. 06. 2019 - 23:39

@Zoran Toronto - jos kad bi objasnio o cemu pises pa bar i nesto da te razumijemo.
Sreten Vujović

08. 06. 2019 - 18:25

Bogu velikome hvala da ste konačno to shvatili! No počinjene štete je nemoguće ispraviti! Zbog ovoga sam govorio da odluke Podgoričke skupštine nijesu poništene sve dok se ne riješi i crkveno pitanje, kao i pravne posljedice koje su nastale aneksijom CPC!
Samo tako!

08. 06. 2019 - 19:34

SPC ne predstavlja ama baš ništa u CG! Oni samo kukaju kako su tobož ugroženi od Crnogoraca, jer davno su izgubili ulogu tutora nad Crnogorcima! Naravno da Gospodin Milo treba da obnovi, ojača CPC, a srbijanska SPC nek se pakuje odakle je i došla, za Karpate i Ural!!
marta

08. 06. 2019 - 19:40

Samo naprijed, imate podrsku sa svih strana.
Planinka

08. 06. 2019 - 19:41

Ko imalo nešto zna mora shvatiti da je Milo u pravu. Samo obnova, to je i prije trebalo uraditi.
InesBD

08. 06. 2019 - 19:42

Konacno da i ovo dodje na red. Samo naprijed!
kamiondzija78

08. 06. 2019 - 19:43

Svaka mu cast na svemu.Jos jednom dokazao koliko se bori za svoju drzavu i to u svakom smislu
Helena88

08. 06. 2019 - 19:44

Svi normlani ljudi ce ovo podrzati.
Stefo12

08. 06. 2019 - 19:44

Tako je bre to se cekalo toliko vremena i docekalo ! Zivio nam Milo !
Liberal

08. 06. 2019 - 19:44

Svaka cast predsjednice !
Bar_pamti

08. 06. 2019 - 19:45

Fala bogu vise,cekamo od titove smrti da se ovo desi
Komita

08. 06. 2019 - 19:45

E sad je na tebe risto da ides po livadama da se molis ! Hahahaha zivjela crna gora ! SLOBODNA drzava
Leart

08. 06. 2019 - 19:46

Tako je ! Bog te blagoslovio djukanovicu !
KOCOBO

08. 06. 2019 - 19:46

Ja kao ateista podrzavam oduzimanje dzipova amfilohiju,nije onaj za crkvu
Kaktus

08. 06. 2019 - 19:47

Srecan vam dan oslobidjenja braco crnogorci !
Anti DPS

08. 06. 2019 - 19:47

Prva odluka dpsa koju u potpunosti podrzavam !
KontraMiting

08. 06. 2019 - 19:48

Zivio nam gospodaru ! Da proceramo te posrbice vise !
kontraš

08. 06. 2019 - 19:48

Ajde risto na traktor pa put srbije !
Egzodus

08. 06. 2019 - 19:49

I kad bog zakaze tu je Milo
pizza majstor

08. 06. 2019 - 19:49

Velika istorijska nepravda bice ispravljena !
Mijaujork

08. 06. 2019 - 19:49

Vratimo se na stari sistem Mila za kralja i vjerskog vladara !!!
crnogorskoMNE

08. 06. 2019 - 20:09

POLITIKA i VJERA, to ne ide zajedno presjedniče, valjda smo sekularna država koja korača kao EU. A Spc i Cpc meni to isto dođe, imaju skupa kola, a mi rmbačimo. Neka se oni dogovore pod pokrovitijelstvom Vartolomeja koji je nedavno dao saglasnost Ukrajincima, što je bilo ispravno.
Crnogorac zauvijek

09. 06. 2019 - 03:09

Crnogorsko...ao, kako bi nas "usrecio" tvoj prikedlog i tvoje podvaljivanje... Ajde, radi nesto drugo, i ne uvlaci SPC na mala vrata jer je ta ctkva umarsirala u Vrnu Goru na velika, i pogazila nas kao konji livadu. Ajde ti svoga posla, nama je vakat da se ispravimo i uzmemo ONO STO JE NASE!
VOLIM CG

09. 06. 2019 - 03:23

Crnogorsko MNE, hahaha, a st tako ne kritikujes Rista bas zbog POLITIKE I VJERE ? Milo sprovodi ono sto je trebalo davno da se uradi! A to je posao Predsjednika Drzave i njegova obaveza DA BUDE PRAVEDAN I ZAKONSKI VRATI ONO STO CRNOGORCIMA PRIPADA.
Крсто Ивановић

08. 06. 2019 - 21:27

"Благо човјеку који не иде на вијеће безбожничко и на путу грешничком не стоји и у друштву неваљалих људи не сједи" (први Давидов псалам)
kom

09. 06. 2019 - 00:12

Krsto odmori i vidi šta ćeš sa uvezenim likovima koji su obukli mantije poslije svega što su činjeli po bivšoj nam zemlji. Kao sa onim iz manastira na Komu.
Narod

09. 06. 2019 - 09:02

Blago tome ko rano poludi, vas mu život u veselje prođe.
danilo s.

10. 06. 2019 - 12:45

@Krsto Ivanovic "...Nek se postide i posrame svi koji se raduju zlu mom, nek se obuku u stid i u sram koji se razmeću nada mnom. Neka se raduju i vesele koji mi žele pravdu, i govore jednako: Velik Gospod, koji želi mira sluzi svom! I moj će jezik kazivati pravdu Tvoju, i hvalu Tebi svaki dan." (Psalam 35.26-28)
Zoi/DK

08. 06. 2019 - 21:39

Uradi to, glasat ću te dok sam živ.
Suština je

08. 06. 2019 - 21:46

Da 60%građana CG najviše vjeruje SPC po najnovijim anketama koje su prenjele vijesti..šta će š predsjedniče sa njima..izgleda važi stara latinska ..TEŠKO TOME KO PREDUGO VLADA...
Tesla

08. 06. 2019 - 23:41

@Sustina je da su to vesti objavile .
VOLIM CG

09. 06. 2019 - 03:29

Sustina je DA SPC MORA VRATITI OTETO, I TO STO PRIJE. Pusti ti vase ankete, nijedu to podtovaovi vase crkve no ljudi koji imaju potrebu da odu u crkvu ( ali vas, na zalost, ne mogu tamo zaobici). Nijesu to vasi, sem jedan broj pridoslica. A brzo cete se uvjeriti KAD ZAUVIJEK I POSVE NAPUSTITE OSTROG I CETINJSKI MANASTIR. Onda ce vam biti jasno koliko imate odje "vernika".
OBRATI PAŽNJU

09. 06. 2019 - 10:09

TO SU STRPSKI MANASTIRI I CRKVE ,,I TAKO ĆE I OSTATI
NARAVNO

09. 06. 2019 - 20:54

I PIRAMIDE SU SRPSKE! na jednoj pločici nađen znak C što znači serbi...A što nije SERBSKO srebi su ukrali i opet je SERBSKO. Naravno brateeeee!
UČENJAK

10. 06. 2019 - 20:38

Za ,,naravnog,,da li je krađa kada, podpritiskom vlasti, uvaženi profesor iz Nikšića bude natjeran da promjeni natpis ,na nadgobnoj ploči, svoga đeda jer se đed ponosio Srpstvom..
007

09. 06. 2019 - 20:55

NA TRAKTOR MAJSTORE
@ 007

14. 06. 2019 - 09:02

Kada režim napravi autoput!!! Ali CG nema traktora - ima mnogo magaraca i konja -ali to će im ostati kod kuće!
ZarkoGolubic

08. 06. 2019 - 22:02

Tako i treba predajednice , imate podrsku naroda!!!
Zigman

08. 06. 2019 - 22:03

Svaki pravi patriota je uz vas !!!
moralni stav

08. 06. 2019 - 22:03

Odgovori predsjedniče kada je to cpc dobila autokefalnost ...datum????
MORALNI STAV

09. 06. 2019 - 21:29

ČEKAM ODGOVOR????????
moralni stav

08. 06. 2019 - 22:04

Dali čete vi predsjedniče biti patrijarh te navodne CPC.JOŠ NA TOJ DUŽNOSTI NIJESTE BILI
LSCG

08. 06. 2019 - 22:25

Milo oprostili smo ti 90-ete ali ne i zaboravili a ako nam vratis crkvu u pravom smislu te rijeci bice ti sve zaboravljeno!
Ne bas tako

08. 06. 2019 - 23:00

Nemoj cekati samo na Mila. Treba svi da se izborimo za nju
Logicne premise autokef.

08. 06. 2019 - 22:54

SPC je duboko antagonizirana drzavi Crnoj Gori i crnogorskom narodu kao i manjinama. Djelovanje SPC u CG je svedeno na politicku misiju . Njihovo formalno religijsko ustrojstvo je "front" paravan za specijalni rat protiv drzave CG. Vrh SPC u CG jeste duhovni dio najekstremnijeg srpskog nacionalizma povezan sa operativcima na terenu poput nekad Arkana, Karadzica, Mladica itd. U DUZEM ROKU ne MOGU OPSTATi I SPC i DRZAVA CRNA GORA na njenoj teritoriji. Ovakav polozaj SPC kao drzave u drzavi, kao nezakonitog vlsnika ogromnog dijela crnogorske teritorije je neodrziv u suverenoj i proevropskog Crnoj Gori. SPC je duboko anahrona, zaostala, militantna institucija suprotstavljena modernom drustvu i kontinentu Evropa.
Rizici

08. 06. 2019 - 22:57

SPC ne moze vise djelovati kao drzava u drzavi jer ugrozava njene temelje, ugrozava slijed ostatka kontinenta Evroap, ugrozava multietnicki karakter drzave, ugrozava opstanak crnogorskog naroda, ugrozava bilo kakav progres ka buducnosti tj uzrokuje povratak u mrak proslosti i ratova
Nece dugo zajedno

08. 06. 2019 - 23:02

Ne, nece moci zajedno SPC kao paralelna drzava u drzavi i na drugoj strani suverena proevropska Crna Gora. Nesto ce nestati.
Niko

08. 06. 2019 - 23:20

Djukanović će postat jedan od najvećih velikana crnogorske istorije ako ovo uspije i ako nas istovremeno uvede u EU.
Prele

09. 06. 2019 - 05:03

Jes postaće upamćen kao začetnik građanskog rata u malenoj crnoj gori. Srećno vam bilo pa nek bolji pobijedi
Tesla

08. 06. 2019 - 23:44

Sve po zakonu i nikako drugacije. Kome ne odgovaraju zakoni taj i najvise galami., a to je u zadnje vrijeme SPC. Ne laje pas zbog hrabrosti vec od straha.
grbalj

09. 06. 2019 - 01:08

KONACNO,PRAVA RIJEC SA PRAVOG MJESTA, ZA CPC.
Putnik Namernik

09. 06. 2019 - 02:21

Hvala Bogovima!!!
milo radus

09. 06. 2019 - 03:30

Pošteno!
Vitni Voren

09. 06. 2019 - 03:40

Konacno da pocinemo od Spc, konacno da znamo STO OSTAVLJAMO SVOJOJ DJECI! Konacno da operemo namolovane zidove nasih bogomolja i okadimo ih nakon cetnikovanja u njima! Bravo, Milo! Bravo, Patrioto! Bravo, Oce moderne i evropske Crne Gore! Bravo, zastitnice nacije i svih nacija koje POSTUJU CRNU GORU I NJENU POSEBNOST I SLOBODU!
Vise je vrijeme svaka Vam cast

09. 06. 2019 - 05:31

Bas je SADA vrijeme za ovaj potez ili nikada. Samo naprijed gospodine Djukanovicu pa i da ovaj istorijeski ZAVJET ispunimo! Da je vjecna Crna Gora, drzava za sve dobre ljude, bez obzira na vjeru!
CRNOGORAC

09. 06. 2019 - 06:46

MILO DRZETE I PODRZAVAJU CRNOGORCI A SAD JE NA TEBE I VLADU DA ODRZITE OBECANJE O AUTO KEFAKLNOSTI CPC BEZ KOJE NEMA DRZAVE CRNE GORE I CRNOGORACA DOSTAJE BILO DOMINACIJE I DEVASTACIJE ODSTRANE CETNIKA I SPC NA CELU SA RISTOM ZVANIM MORACKA VJESTICA. IZGLEDA DOSAO JE KRAJ ZA DZOMU RISTA I SVE NEGATORE CRNE GORE I CPC.
007

20. 06. 2019 - 21:02

OTAC SE VOLI ,MAJKA VISE ,A MILO I CG PONAJVISE.
Vođu ovo!

09. 06. 2019 - 08:26

Cekaj bre malo. Kako to drzava osniva crkvu u sekularnoj drzavi? Da nije mozda cilj asimilacija srpskog zivlja u CG? U oba slucaja Milo je debelo u sukobu sa svojim Ustavom i Poveljom o ljudskim pravima i slobodama, kao i svim ostalim aktima koji se bave ljudskim pravima i slobodama.
Tara

09. 06. 2019 - 09:08

Vakat je,da crnogorska crkva bude prva u svojoj drzavi CG..! Ristu Radovicu treba zabraniti rad u drzavi CG..on je teski fasista..a drugo,podriva na jedan opasni nacin drzavu CG.. Crnogorska crkva treba odmah da se prizna,,nemojte dugo cekati..!
OBRATI PAŽNJU-ZA MLATARU

09. 06. 2019 - 10:12

NIJESI ČITALA VARTOLOMEJEVU IZJAVU PO OVOM PITANJU -PROČITAJ
OBRATI PAŽNJU

09. 06. 2019 - 10:03

"Oko ovog pitanja, nažalost, postoje ogromne dezinformacije. Neki poistovećuju slučaj Ukrajine sa Skopljem i Crnom Gorom, i to vrlo vešto, jer žele da SPC okrenu protiv Vaseljenske patrijaršije", rekao je patrijarh Vartolomej, u intervjuu za današnji broj Politike, na pitanje da li namerava da odluči da "crkva u Makedoniji ne bude u jurisdikciji" SPC.On je rekao da su "mnoge vladike SPC u strahu da će ono što se tamo desilo biti ponovljeno u Crnoj Gori i Ohridu" i naglasio: "Uveravam vas da stvari ne stoje tako
OBRATI PAŽNJU

09. 06. 2019 - 10:04

Razlika u pogledu Ukrajine, kanonski i eklisiološki (crkveno), jeste u tome što je Rusija upala i okupirala mitropoliju Kijeva, a da joj to nikad nije ustupljeno, dok Srbija sve što ima, to joj pripada i kanonski i eklisiološki. To znači da Vaseljenska patrijaršija ne namerava da izmeni ; Ustav SPC, niti njene granice, ukoliko to ne prati sporazum i saradnja", rekao je vaseljenski patrijarh Vartolomej.
Auuuuu

09. 06. 2019 - 15:52

A to je rekao tebi i onom malom sto je da viber putinu?
danilo s.

09. 06. 2019 - 17:36

"Razlika u pogledu Ukrajine, kanonski i eklisiološki (crkveno), jeste u tome što je Rusija upala i okupirala mitropoliju Kijeva, a da joj to nikad nije ustupljeno, ..." A za nije Srbija upala i okupirala CG -1918? U čemu je razlika?
veliki getsbi

09. 06. 2019 - 19:40

Mala razlika je u tome što države Crne Gore nije bilo 1918 god. kada je srpska vojska oslobađala teritorije nekadašnje Kraljevine. Jednostavno - država nije poodavno postojala. Nažalost!!!
danilo s

09. 06. 2019 - 21:05

Ko to tvrdi? Falsifikovane istorije vaših pristrasnih istoričara? Što bi bilo da nas nijeste okupirali? Kralj Nikola bi se vratio. Crkve bi bile još uvijek naše. Amfilohije bi bio pop u Srbiji. Ratna šteta koju je CG dobila kao saveznik ne bi zavšila u Beogradu. Bili bi mnogo bogatiji. I slobodni! Ne bi morali da se borimo za vašu (i našu) samostalnost 2006? I svi bi bili Crnogorci.
OBRATI PAŽNJU

13. 06. 2019 - 15:48

Kako je ratna šteta završila u Beogradu kada je ,ne samo Kraljevina SHS,,no I SFRJ ,do kasnih šezdesetih otplaćivala Crnogorskr dugove tvoje neznanje počinje da zabrinjava
Ćalasan

09. 06. 2019 - 10:13

KOMAČNO!
C.G.

09. 06. 2019 - 11:49

SPC OKUPATOR
@ ZA OBNOVITI DRUGE

09. 06. 2019 - 14:22

OBNOVITI JER AKO MI KAZES KO JE BIO IZNAD SV PETRA CETINJSKOGA ILI IZNAD NJEGOSA ILI GAVRILA DOZICA ITD I AKO MI OBJASNIS ZASTO KRALJ ALEKSANDAR DEKRETOM UKIDA NESTO STO NE POSTOJI(LUD JE ILI STO)JA KAO LIBERAL CU SE I DALJE BORITI ZA SVOJE PRAVO DA BUDEM ONO STO OSJECAM DA SAM I ZA TVOJE PRAVO DA BUDES SRBIN.DA JE VJECNA CRNA GORA
Ova crkva,

10. 06. 2019 - 10:48

Steva i Slavka nema VEZE sa onom KRALJA NIKOLE? Koju je CRKVU Milo htio da OBNOVI , ja da sam NOVINAR postavio bih to pitanje DA LI USTROJSTVO kakvo je htio KRALJ NIKOLA u tom slucaju da ponovim maltene sve bi bilo isto osim JURIZDIKCIJE nad CPM koju bi imao samo MITROPOLIT dakle ono ustrojstvo pridke 1920. god SVETI SAVA vam ostaje NARAVNO ?Ja prije mislim da je Milo mislio na takvu OBNOVU-PITAJMO GA ?
Novi komentar