Održana Svečana akademija povodom obilježavanja 450 godina od gradnje Husein-pašine džamije

Svečana akademija povodom obilježavanja 450 godina od gradnje Husein-pašine džamije održana je sinoć u Domu kulture u Pljevljima.
Objavljeno: 09. 06. 2019 - 13:31 Promjenite veličinu teksta: A A A

Svečanost je održana u prisustvu brojnih posjetilaca, kojima se obratio ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

“Zbog brojnih kulturnih vrijednosti, ovaj objekat i sve što dovodimo s njim u vezu, dio je kulturne baštine Crne Gore od izuzetnog nacionalnog značaja. On je i materijalno svjedočanstvo našeg savremenog multietičkog sklada, tolerancije, njegovanja različitosti i suživota. U današnjoj Crnoj Gori ovo izuzetno graditeljsko dostignuće, bremenito duhovnošću i ljepotom, predstavlja bitan zalog našim pregnućima ka harmoničnom suživotu različitih kultura. Ne treba posebno naglašavati koliki je značaj takvih kulturnih toposa u vremenu u kojem živimo – vremenu sve svedenijeg dijaloga među kulturama. Zato moramo stalno podsjećati na vrijednosti koje baštini ovo podneblje i truditi se da sačuvamo njegovo materijalno nasljeđe, jer tako čuvamo onaj najbolji dio prošlosti kao važnu smjernicu za sadašnje izazove. Naša je obaveza da tu zaostavštinu u punom sadržaju predamo nekim novim generacijama” - istakao je Ministar.

Uz ministra Bogdanovića, na sinoćnjoj svečanosti govorili su i reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić, te vršilac dužnosti predsjednika Opštine Pljevlja Mervan Avdović.
“Ustavom Knjaževine Crne Gore iz 1905. godine islam je priznat kao vjera, što čini Crnu Goru jednom od prvih država u Evropi koje su to učinili. Tokom postojanja Islamske zajednice na mjesto vrhovnog poglavara smjenjivali su se različiti muftije. Jedan od njih je bio muftija Karadjuzović koji se izričito borio protiv gubljenja nezavisnosti Crne Gore” istakao je reis Fejzić u svom obraćanju.

Povodom obilježavanja 450 godina Husein-pašine džamije, zvanično je uspostavljena i nagrada “Husein-paša Boljanić”. Ona je sinoć dodijeljena bivšem direktoru pljevaljskog Rudnika uglja Đorđu Džuveroviću, koji je pružio nemjerljiv doprinos u obnovi džamije, te vjerskom službeniku Islamske zajednice Sulejmanu Bugariju.


 

Komentari: 0

Novi komentar