Dobitnica prestižne evropske stipendije Marija Sklodovska Kiri

Krsmanović-Vifen: Podstaći naučnike da se vrate iz dijaspore dobrim programima i uslovima

Od 57 istraživača koji su članovi „Poglavlja“ za Zapadni Balkan Alumni asocijacije akcije Marija Sklodovska Kiri, sedam je iz Crne Gore, a od tog broja – pet je u inostranstvu. Ovo je problem, ocijenila je u razgovoru za Pobjedu dobitnica ove evropske prestižne individualne stipendije iz oblasti fizike dr Radenka Krsmanović-Vifen.
Objavljeno: 10. 06. 2019 - 07:25 Promjenite veličinu teksta: A A A

Naša sagovornica, koja je i predsjedavajuća ogranka za Zapadni Balkan Alumni asocijacije Marija Sklodovska Kiri, kazala je da je odlazak mladih ljudi zbog akademskog usavršavanja ili u potrazi za boljim mogućnostima izazov cijelom Zapadnom Balkanu. Zato je, kako je istakla, važno da na nacionalnim nivoima postoje programi koji predviđaju kako privući naučnike iz dijaspore da se vrate ili one koji su još u državi da ne odu.

Govoreći o našoj državi, Krsmanović-Vifen je istakla da Ministarstvo nauke realizuje mnogo dobrih aktivnosti u ovom pogledu, ali da je sprečavanja odlaska talenata i njihovo vraćanje dugotrajan proces.

POVRATAK

Govoreći o mogućnostima koje Evropska unija nudi kroz program za nauku i inovacije Horizont 2020, naša sagovornica je istakla takozvani „widening participation“ projekat (p.a. projekat širenja participacije) za grupu država u kojima naučno istraživanje i inovacije nijesu na nivou vodećih zemalja Evropske unije.

„Kako dostignuti taj nivo? Osnovan je fond za „widening“ države – Poljsku, Portugal, Češku, Slovačku, Srbiju, Crnu Goru i tako dalje. Ove zemlje mogu konkurisati za projekte koje će lakše dobiti zato što je poziv namijenjen samo njima. Ne takmiče se sa Velikom Britanijom, Njemačkom, Francuskom, Belgijom i drugim „jakim“ državama po pitanju razvijenosti nauke“, objasnila je Krsmanović-Vifen.

Jedan od načina da se podstakne proces vraćanja naučnika iz dijaspore u državu porijekla je upravo preko individualnih stipendija iz „widening participation“ programa.

„Morate da imate instituciju domaćina gdje ćete raditi istraživanje i ona mora biti u nekoj od „widening“ zemalja. Na ovaj način mogu da se podstaknu istraživači iz inostranstva da, na primjer, dođu u Crnu Goru. Može to biti bilo koja oblast istraživanja, iz društvenih, prirodnih ili tehničkih nauka. Na ovaj nacin daje se mogućnost istraživačima da se vrate u region i da nakon stipendija, ukoliko postoji interesovanje institucije domacina, dobiju ponudu da ostanu. Jer znam da uvijek postoji želja da se na kraju ipak vratite svojoj kuci“, istakla je Krsmanović - Vifen.

Opširnije u Pobjedi.

Komentari: 0

Novi komentar