Generalni sekretar NATO

Stoltenberg: Bombardovanje Srbije bilo legitimno i neophodno

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg tvrdi da je "istorija pokazala da je bombradovanje SR Jugoslavije 1999. godine bilo neophodno i legitimno jer je zaustavilo nasilje, a izbjeglice su mogle da se vrate kući".
Objavljeno: 10. 06. 2019 - 11:02 Promjenite veličinu teksta: A A A

On smatra da je Kfor pomogao da se na Kosovu stvori bezbjedno okruženje za sve, uključujući i srpske zajednice.

"Znam da NATO još izaziva kontroverze u Srbiji. Mnogima su i dalje bolne uspomene na vazdušnu kampanju 1999. godine. Još je teže onima koji su izgubili voljene. Svaki izgubljeni nevini život je tragedija. I duboko žalimo zbog toga", rekao je Stoltenberg za "Politiku".

On je ponovio da NATO "kampanja" nikada nije bila usmjerena protiv srpskog naroda, nego da je bio cilj da se "zaštite civili u širem regionu, tako što će se zaustaviti akcije režima Slobodana Miloševića, koje je međunarodna zajednica bila osudila".

"Nikada ne smemo zaboraviti prošlost, ali moramo iz nje da učimo i da je ostavimo iza sebe", istakao je Stoltenberg.

On je naglasio da NATO cijeni partnerstvo koje je razvio sa Srbijom i da se nada boljoj budućnosti, kao i da u potpunosti poštuje politiku neutralnosti.

"Kao što pokazuju Austrija, Švedska i Finska, neutralnost i partnerstvo sa NATO-om međusobno se ne isključuju. Naše partnerstvo je dobro za Srbiju, dobro za zapadni Balkan i dobro za NATO", rekao je Stoltenberg.

On je istakao da je za ovaj region važno stabilno Kosovo i da je to prioritet za NATO već 20 godina, dodavši da mandat Kfora ostaje nepromijenjen i da će nastaviti da radi na sigurnom i bezbjednom okruženju za dobrobit svih.

Stoltenberg je ocijenio da se danas svijet suočava sa najnepredvidljivijom bezbjednosnom situacijom posljednjih godina, ali da je NATO pozitivna sila u stvaranju održivog međunarodnog poretka.

On je naveo da je NATO spreman da primi Sjevernu Makedoniju u članstvu, te dodao da su se investicijeu toj zemlji već utrostručile u odnosu na prošlu godinu, a u Crnoj Gori, od kada je primljena u Alijansu, udvostručile

Komentari: 7

Djordje

10. 06. 2019 - 11:16

Jos uvijek neizustiste da li je legalno,tj. protivno medjunarodnom pravu. Ali naravno koga to interesuje. Bitno je da je zadovoljen vas princip Demokratije,bolje receno zakon dzungle,pobjedjuje jaci a ne zakon i pravo. Tako vi je i u Crnu Goru. Isti princip Demokratije.
MED i MLIJEKO

10. 06. 2019 - 11:34

Bilo je BOMBARDOVANJE : SRBIJE, CRNE GORE, KiM,, ne samo SRBIJE, JEDINI VAŠ NEOPHODNI RAZLOG JE BIJO ,,BAZA BONSTIL,, VAŠE SVE INTERVENCIJE U ZADNJIH 50 GOD BILE SU IMERIJALISTIČKI POHODI ZA LIČNE INTERESE,
Tantal

10. 06. 2019 - 11:46

Stoltenberg nema potrebe da se izvinjava. Intervencija zemalja NATO - alijanse prema rezimu u Srbiji je bila potrebna i neophodna. Ona je pomogla Kosovu i otvorila oci Crnoj Gori i pomogla joj da se stp prije otkaci od ludaka iz Beograda.
zakon jacega

10. 06. 2019 - 13:02

Ne ocekujete valjda od njega da kaze kako je bilo nepotrebno i negalno i kako nijesu oteli dio drzavne teritorije kao nebi izgradili bazu ? Ko ce reci majka mi je murva ?
JOVETA.

10. 06. 2019 - 13:17

Živio NATO I bratska Amerika.
Nije bio nas rat

10. 06. 2019 - 15:16

Srbije de facto a potom i de jure , je vodila sljedece ratove: u Sloveniji, rusenje i etnicka ciscenja u Hrvatskoj, rusenje, etnicka ciscenja i genocid u Bosni, rusenej etnicko ciscenje na Kosovu, pripremala se za rat u Crnoj Gori preko 7-og bataljona i Miloseviceve armije stacionirane u CG. Nakon intervencije NATO RATOVA VISE nije bilo ! Ovo jeste bilo neophodno i sigurno je pomoglo ne samo susjedima Srbije nego i Srbiji, a Crnoj Gori zasigurno !!
Svugdje PORAZENA!

10. 06. 2019 - 23:16

Pocela je sve ratove, navukla prekodrinske Srbe na ZLO i sve iratove zgubila. Imala bi svu Republiku Sumsku kao izbjeglice da NATO nije zaprijetio Tudjmanu i Izetbegovicu da ce ih bombardovati aki ne prestanu sa osvajanjem teritorije!
Novi komentar