(VIDEO)

Dodijeljene nagrade na jubilarnom UnderhillFestu

Jubilarno, deseto izdanje UnderhillFesta zatvoreno je u nedjelju dodjelom nagrada na terenu KK Budućnost u Njegoševom parku u Podgorici.
Objavljeno: 10. 06. 2019 - 12:47 Promjenite veličinu teksta: A A A

U čast desetogodišnjice festivala, pokrovitelj glavnih nagrada – Maslačka u međunarodnoj i Maslačka u regionalnoj selekciji je Filmski centar Crne Gore.

O nagradama odlučivao je tročlani žiri: Rada Šešić,  festivalska selektorka, rediteljka, predavačica i kritičarka, koja je bila i predsjednica žirija, Hrvoje Mabić, reditelj iz Hrvatske i Ivan Bakrač, reditelj I filmski selektor iz Crne Gore.

Nagradu Maslačak u MEĐUNARODNOJ kategoriji žiri je odlučio da dobije film , MIDNIGHT FAMILY reditelja Lukea Lorentzena.

“Uz veoma precizan stil i neizvjesnost koja titra tokom 90 minuta, autor uspijeva da bez stroge kritike, već prosto pružajući gledaocima problematičnu istinu, dočara život jedne porodice koja nema izbor i prostor za moralna preispitivanja u socijalnom okruženju koje se raspada, ali ipak nastavlja da funkcioniše kao takvo”, stoji u obrazloženju žirija.

Specijalno priznanje žirija u MEĐUNARODNOJ selekciji dobio je film LAKE LEKCIJE autorke Dorotty Zurbó.

“Koja je cijena nalaženja novog doma? Da li je Evropa tako gostoljubiva kao što nam se može učiniti na prvi pogled. Specijalno priznanje dodjeljujemo filmu koji ostvaruje veoma intiman odnos s glavnom protagonistkinjom. Mlada rediteljka je pokazala umijeće da napravi film koji na dirljiv način prikazuje dramu usvajanja novog kulturnog identiteta, te suptilnu kritiku politike asimilacije izbjeglica”.

Žiri je istakao da u REGIONALNOJ konkurenciji nije nimalo bilo lako odlučiti kome filmu dati nagradu jer od devet ostvarenja koliko je bilo prikazano, imali su čak više od pola naslova kao moguće kandidate za nagradu.

Nagradu Maslačak u regionalnoj kategoriji dobio je film SRBENKA Nebojše Slijepčevića.

“Puno smo se dvoumili ima li smisla potvrditi još jednom što su i neki drugi žiriji već istakli, no budući da je svaki od devet selekcioniranih filmova ravnopravan kandidat za nagradu, nismo mogli zaobići film koji je u svim svojim aspektima impresivan; od rafiniranog filmskog pristupa jednoj vrlo osjetljivoj ljudskoj priči -koja je koliko individualna toliko i univerzalna - do znalačkog, odistinski majstorskog postupka režije, izvrsne filmske fotografije, precizne montaže pa do relevantnosti pitanja koja ovaj film hrabro otvara u društvu ne samo tamo gdje je film napravljen nego u cijeloj regiji. Imamo li snage za samo-refleksiju, pita nas ovaj film. Kakva nam je budućnost ako krijemo i manipulišemo sa prošlošću?

Snagom empatije koju film pobuđuje kod gledalaca, ovaj nam film pripovijeda, ali i ostavlja veliki prostor svakome od nas, za vlastita promišljanja. Upravo onako kako to odistinska umjetnost i treba da radi”, obrazložio je žiri nagradu Maslačak.

Žiri je dodijeli dva specijalna priznanja u regionalnoj selekciji. Specijalna priznanja žirija pripala su filmovima TAURUNUM BOY Jelene Maksimović i Dušana Grubina, kao i filmu NA VODI Gorana Devića.

“Intiman portret jedne generacije prikazuje neposredan odnos autora i protagonista kroz vrlo prefinjenu filmsku formu i stil koji proizilazi iz prirode emocija i odnosa, i na kraju stvara utisak da su film ravnopravno kreirali protagonisti i autori, dajući život sa obje strane kamere”, obrazložio je žiri specijalno priznanje za film “Taurunum Boy”.

uf2

“Koliko smo slobodni dok nerazriješena prošlost lebdi nad našim životima? I gdje je iskupljenje? Kompleksan prikaz nekoliko stanovnika jednog grada koji u simboličkoj i poetičnoj viziji redatelja pronalaze ostatke prošlosti, ali i iskupljenje na jednoj rijeci”, stoji u obrazloženju žirija za film Gorana Devića “Na vodi”.

Nagradu publike 10. UnderhillFesta dobio je film DANI LUDILA Damiana Nenadića s prosječnom ocjenom 4,7.

 

 

Komentari: 0

Novi komentar