IPA projekat MONET

Počeo program razmjene u Narodnom muzeju

Danas je u Narodnom muzeju na Cetinju počeo dvonedeljni program razmjene koji se realizuje u okviru IPA projekta MONET - Culture in Motion in Adriatic Networks of Museums.
Objavljeno: 10. 06. 2019 - 14:17 Promjenite veličinu teksta: A A A

U razmjeni učestvuju umjetnici iz Crne Gore, Albanije, Regije Pulja i Regije Molize, odabrani na međunarodnom javnom pozivu, sa ciljem stvaranja jedinstvenih umjetničkih djela, koja će biti prikazana na putujućoj izložbi u sve tri zemlje učesnice programa. 

Odabrani umjetnici će, kroz saradnju sa mentorima, posjetiti Narodni muzej i Nacionalnu biblioteku "Đurše Crnojevć " i biti u prilici da kroz susrete sa studentima i umjetnicima iz Crne Gore, ramijene znanja i iskustva koja će doprinijeti njihov daljem zajedničkim ili individualnom radu.   

U okviru realizacije IPA projekta MONET planirano je održavanje sedam umjetničkih laboratorija u kojima će učestvovati 28 umjetnika iz Crne Gore, Albanije i Italije, a uključene institucije su Narodni muzej Crne Gore, Centar savremene umjetnosti, Fondacija Pino Pascali (Polignano a Mare, Pulja, Italija), Arheološki muzej Ribezzo (Brindisi, Pulja, Italija), ARATRO - Arhiv elektronske umjetnosti i laboratorija savremene umjetnosti Univerziteta Molize (Kampobaso, Molize, Italija), Nacionalna galerija umjetnosti Tirana (Tirana, Albanija) i Nacionalni muzej fotografije "Marubi" (Skadar, Albanija).

Projekat MONET je finansiran u okviru prvog poziva Interreg IPA prekograničnog programa saradnje Italija-Albanija-Crna Gora. Osnovni cilj projekta je stvaranje mreže muzeja i kulturnih lokacija i promocija prirodne i kulturne baštine kroz valorizaciju muzeja u smislu menadžmenta, infrastrukture i usluga. 

Ministarstvo kulture Crne Gore je na ovom projektu vodeći partner, dok su ostali partneri iz Italije Muzej Pino Pascali, ARATRO Univerzitet Molize i Regija Pulja, a iz Albanije Ministarstvo kulture i Muzej fotografije Marubi. Pridruženi partner je Opština Leće.
 

Komentari: 1

kongo

10. 06. 2019 - 14:41

nema berkuljana da ovo sve pocera i objasni im kako se radi.. ipak je on guru cg muzeja
Novi komentar