Prva nagrada Neveni Jovanović

Izabrane najbolje priče na konkursu Savremene karijatide

Prvo mjesto na konkursu Savremene karijatide osvojio je tekst “Moja bezimena učiteljica života” Nevene Jovanović – priča petnaestogodišnje djevojčice, čija je karijatida baka koju je upoznala tokom liječenja u bolnici.
Objavljeno: 10. 06. 2019 - 14:49 Promjenite veličinu teksta: A A A

Nevenin tekst pročitajte na ovom linku.

Po odluci projektnog tima, drugu nagradu na konkursu osvojio je tekst „Kako sam postala hrabra“, čiji je autor Tea Vuković, koja je ispričala svoje iskustvo žrtve porodičnog nasilja.

Trećeplasirani je tekst „Čije pare troši tvoja žena“, Anđele Radovanović, priča koja odslikava kako su žene svedene samo na ulogu majke i domaćice.

Prvoplasirana autorka dobija 500 eura, drugoplasirana 300 i trećeplasirana 200 eura.

U okviru projekta Savremene karijatide - Vaše priče objavljeno je 16 priča, koje su zadovoljile uslove konkursa.

Prema propozicijama konkursa trebalo je pisati o ženi kojoj se divite, odnosno o onoj koja podstiče i nadahnjuje da prevladate stereotipnu sliku žene u crnogorskom društvu. 

Projektni tim prilikom ocjenjivanja priča se vodio pronicljivošću i originalnošću pristupa autorke/autora, pri čemu je poseban naglasak stavljan na autorke/autore iz perifernih, ruralnih i teško dostupnih  područja Crne Gore, kao i onih čiji je glas do sada bio uglavnom prigušen ili ignorisan.

Cilj je bio da odabirom tema pomognemo prevladavanju predrasuda i doprinesemo takođe većoj vidljivosti žena u javnosti.

U timu koji je ocjenjivao tekstove bile su direktorica Portala Analitika Tinka Đuranović, zamjenica glavnog urednika Vesna Rajković Nenadić i novinarka Pobjede Rosanda Mučalica.
 

Komentari: 4

Nick

10. 06. 2019 - 23:53

Svaka čast, sjajne su sve tri nagrađene priče i svaka čast za projekat kojim postaju vidljive naše do sada bezimene a hrabre žene...
Nikica

11. 06. 2019 - 04:22

Sve tri priče su jedva prosječne. Nažalost. Još gore je ako su vam ove najbolje. Ali, autorkama iskreno čestitam.
Seljanin

12. 06. 2019 - 04:47

Nikica uzasno sta ljubomora i zavist rade od covjeka. No dobro, zato smo tu gdje jesmo.. Nagradjenima cestitke, zasluzeno
Nick

11. 06. 2019 - 11:23

Šteta, Nikice, što ti nijesi kandidovao neki svoj uradak. Dobio bi Mešu Selimovića, garant.
Novi komentar