Retrospektiva povodom 45 godina stvaralaštva

Izložba "Znaci... Dodiri... Trajanja" Dragana Karadžića sjutra na CT

Izložba slika, crteža i akvarela akademika Dragana Karadžića, pod nazivom "Znaci… Dodiri… Trajanja" biće otvorena sjutra u 19 časova u crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“ na Cetinju.
Objavljeno: 10. 06. 2019 - 18:36 Promjenite veličinu teksta: A A A

Izložbu retrospektivnog karaktera, na kojoj će biti predstavljena 62 djela nastala proteklih četiri ipo decenije, otvoriće direktorica Narodnog muzeja Crne Gore, istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka, dr Anastazija Miranović.

U katalogu koji prati izložbu zapisano je da u crnogorskoj istoriji umjetnosti višedecenijsko umjetničko djelo Dragana Karadžića zauzima posebno mjesto.

“Ono je originalna vrijednost i znakovnost, individualna poetika „složenog skupa emocija, produbljene usamljenosti, sa pitanjima širim od forme i likovnosti. Potreba za priželjkivanim svjetovima igre, sjećanja, zaborava, nekog odzvanjanja znakova, odjeka, sjete… Slike nastale sa težištem u svođenju, prividnom lakoćom, susdržanošću, s ciljem duboke lične uključenosti i i spovjesti…“.

Dragan Karadžić je završio Fakultet likovnih umjetnosti 1978. godine u Beogradu, u klasi profesora Radenka Miševića. Kod istog profesora magistrirao je 1980. godine.

Kao stipendista Vlade Francuske, završio je specijalizaciju na Academie des Beaux-Arts u Parizu kod profesora Žaka Jankela, 1981–1982. godine. Bio je na studijskim boravcima u Italiji, Njemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Holandiji, Španiji, Grčkoj i SAD.

Radio je kao predavač na Filozofskom fakultetu u Nikšiću (Odsjek za likovno vaspitanje, predmet Slikarstvo), a od 1990. godine radi na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju kao docent, zatim kao vanredni profesor, a od 2002. godine redovni je profesor Univerziteta. Od 1990. do 1994. godine bio je prodekan, a od 1994. do 1996. godine dekan Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju.

Imao je 60 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Kolektivno je izlagao na više od 400 izložbi u većini jugoslovenskih centara, zatim u Parizu, Beču, Briselu, Štutgartu, Manhajmu, Oslu, Nikoziji, Bukureštu, Košicama, Malti, Giterslou, Kairu, Tokiju, Hamburgu, Rimu, Bariju, Sofiji, Pekingu, Vašingtonu, Moskvi, Kelnu, Beču, Gracu, Lincu, Odesi, Lavovu, Insbruku… Dobitnik je 23 nagrade, među kojima Trinaestojulske nagrade (1995), Nagrada „Milunović, Stijović, Lubarda“ (1997. i 1999), Povelja istaknutim kulturnim stvaraocima (2010), Specijalno priznanje za izvanredno umjetničko dostignuće na 42. Bijenalu crteža, Svjetske galerije crteža Osten, Skoplje (2014)…

Slike, crteži i akvareli nalaze se u više muzeja, galerija i institucija u bivšoj Jugoslaviji, kao i u privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu.

Redovni je član Crnogorske akademije nauka i umjetnosti. Živi u Podgorici.

Organizatori izložbe su Narodni muzej Crne Gore i Crnogorska akademija nauka i umjetnosti. Izložba će trajati do 11. jula.

Komentari: 0

Novi komentar