3. poluvrijeme

Milačić: Okrenuli smo obraz srpskom dlanu

Kada se opali šamar crnogorskom fudbalu i meni, i te kako obraz bridi. Ovog puta nije opaljen šamar već šamarčina, pa bride oba obraza. Bol će brzo proći, ali neugodan osjećaj neće. Činjenica da smo potpuno nespremni dočekali šamar, kao i mnogo puta u prošlosti, je ono što kod mene izaziva bijes. Okrenuli smo obraze prema srpskom dlanu i kao ovčice čekali da se izvrši egzekucija. O čemu se zapravo radi?
Objavljeno: 11. 06. 2019 - 06:10 Promjenite veličinu teksta: A A A
Milacic: Okrenuli smo obraz srpskom dlanu
Foto: old.ekomen.me

Pojedini fudbaleri iz Srbije, članovi reprezentacije Crne Gore, koji su zbog fudbala dobili državljanstvo Crne Gore, odbili su da nastupe za svoj tim na utakmici protiv Kosova. Solidarišući se s njima, ili bolje rečeno imajući iste probleme u svojoj matičnoj državi kao i oni, selector Tumbaković je odbio da void ekipu na toj utakmici.

Utakmica s Kosovom je za našu reprezentaciju bila izuzetno značajna, pa se slobodno može reći da su nam „braća“ zabila nož u leđa. Opravdaše se da ne priznaju državu Kosovo i neće da igraju protiv njih, ali to izvedoše tako da i reprezentaciji Crne Gore nanesoše veliku štetu. Sve je vrhunski smišljeno i realizovano, aferim komšije. To što ste dobro napravili Kosovu, a nama loše, vama nije bitno. Događaji iz prošlosti nas uče da je srpska politika najčešće vukla poteze koji su išli u korist njenih neprijatelja.

Navedenu situaciju treba sagledati sa dva aspekta. Nakon određivanja kvalifikacionih grupa znalo se da je Kosovo u našoj grupi. Vjerujem da to nije bilo po volji rukovodstva FS Crne Gore jer se postavljao ozbiljan problem organizovanja te utakmice. Sasvim sam siguran da je za selektora Tumbakovića i reprezentativce iz Srbije problem bio još veći. Znali su da će protiv te reprezentacije igrati u Podgorici, ali trebalo je izaći na megdan i u Prištini. Jasno je da, kada se uoči problem, treba ići u susret njegovom rješavanju. Nije mi poznato šta je po tom pitanju uradilo rukovodstvo našeg Saveza. Ako je nešto i rađeno, o tome javnost nije obavještavana, što je donekle i normalno jer se radi o problemu koji se rješava u „kući“.

Od dana kad je određeno da će naša reprezentacija i Kosovo biti u istoj grupi, pa do par dana prije odigravanja utakmice, izjave svih iz našeg tabora svodile su se na to da je to utakmica kao i sve ostale, s razlikom što je pobjeda maltene obavezna. Sve se naglo mijenja dan-dva prije odigravanja utakmice. Počinje orkestrirani pritisak na fudbalere iz Srbije i selektora. Mediji obavljaju gro posla. U kampanju se uključuju i navijači. Zna se kako oni obavljaju posao u Srbiji. Ne prezaju ni od ugrožavanja lične sigurnosti, bez straha od zakonskih posljedica. Kada neko ugrožava sigurnost porodica javnih ličnosti, to je terorizam. Protiv njega samo država može da se bori. Ako to ne radi, onda je pozicija ugroženih katastrofalna.

Ovdje je posebno interesantno sljedeće. Ne postoji nijedan orkestar koji može dobro svirati ako nema dirigenta. Jako bih volio da znam ko je u ovom slučaju bio dirigent. Sigurno je to neko moćan, jer je nastup bio kvalitetan i krajnje efikasan - Crna Gora je oštećena.

Srpska nacionalna politika je da se ne priznaje Kosovo kao država. To je legitimno i sa tim nema problema. Fudbaleri i selektor, kao članovi srpskog društva, mogu podržavati takvu politiku, što je razumljivo. Pa, kada je to tako, đe su bili do sada? Kako nijesi na vrijeme zauzeli stav o svom odnosu prema utakmicama s Kosovom. Mudro su ćutali i čekali da vide kojem će se carstvu prikloniti. To je ono što im zamjeram. Nijesu smjeli dozvoliti da u posljednjem momentu ostave reprezentaciju na cjedilu. Znači, nije problem što nijesu igrali ovu utakmicu, već vrijeme i način kako su tu odluku sproveli u djelo.

Drugi aspekt svega ovog je onaj ljudski. Živjeti s porodicom u Srbiji a ne ispoštovati zahjeve navijača je jako opasno. Napominjem da su to navijači prema kojima je svaka vlast u Srbiji blagonaklona. Zato ne treba ove, do juče naše, pobjegulje kriviti što su napustili reprezentaciju. Tumbaković na osnovu onog što je uradio, njegovog profesionalnog odnosa i džentlmenskog ponašanja, zaslužuje poštovanje. Ivanićev odnos prema crnogorskom državnom dresu bio je na visokom nivou. Za Stojkovića smatram da je u igri vrlo često stavljao lično ispred kolektivnog, i da se zabavljao više nego što reprezentativne obaveze nalažu. S obzirom na to nemaju pravo, a uz to i nijesu u pravu, oni iz naše sredine koji ovu trojicu stavljaju na stub srama. U startu njihov lični stav prema igranju protiv Kosova očigledno nije bio onakav kakav je sada. Morali su ga pod pritiskom promijeniti. Treba to razumjeti jer su oni ljudi od krvi i mesa. Zašto bi sebi i svojim porodicama pravili pakao od života? Zapitajte sebe da li biste i Vi to uradili?

U ovom sivilu bilo je i nečeg lijepog. To je odnos Simića, Marušića i Bećiraja (oni su naturalizovani Crnogorci) prema reprezentaciji. Bećo je privrženost crnogorskom reprezentativnom dresu pokazao mnogo puta, pa je razumljivo što pritisak, koji je postojao, kod njega nije urodio plodom. Simić je u prethodnom period pokazao da je naš. Treba vidjeti kako ushićeno pjeva crnogorsku himnu. Marušić je igrač najveće klase u našoj reprezentaciji, pa zato na njega vjerovatno nije bilo velikog pritiska. Siguran sam da, iako ga je bilo, kod njega nije mogao naći plodno tlo.

Postavlja se pitanje da li rukovodstvo FS Crne Gore u ovoj blamaži ima odgovornosti? Sigurno da. Problem je tinjao, oni ga nijesu prepoznali. Bili su potpuno nespremni za ono što se desilo. Neko će reći, kako su mogli znati da će se ovo desiti? Nekad se ponešto mora i predvidjeti. Ne može se nikome slijepo vjerovati.

Kada u reprezentaciji ima previše „stranaca“, ona ne može biti stabilna i otporna na uticaje sa strane. Tu se otvara jedno ključno strategijsko pitanje. Da li praviti reprezentaciju od crnogorskih državljana po cijenu i slabijih rezultata, ili, kao do sada, onu sa strancima koja ima veći potencijal, ali koja, na moju žalost, nije postigla neki značajniji rezultat.

To što o ovome misli rukovodstvo saveza koje i donosi odluke je najbitnije. Ubijeđen sam da moramo imati više povjerenja u fudbalere sa domaće scene. U Crnoj Gori nemamo kvalitetnih klubova, ali pojedinaca imamo.

Postoji još nešto što me proganjalo za sve vrijeme bitisanja crnogorske reprezentacije. Kako je moguće da u Crnoj Gori nema iskusnog trenera koji bi mogao da obavlja dužnost pomoćnog trenera u reprezentaciji. Od njega bi imali korist i selektor i igrači. Da je tako, ne bi neiskusan trener sada vodio reprezentaciju. Uz ogromno uvažavanje ljudskih osobina i igračke karijere Džudovića, neprihvatljivo je da njegov prvi posao, u ovako delikatnom trenutku, bude da samostalno vodi reprezentaciju, bez pomoćnika, sa trenerom golmana.

Zato sljedeći zadatak Izvršnog odbora FS Crne Gore nije samo određivanje novog selektora, već i donošenje strategijskog plana reprezentativnog fudbala.

P.S. Uvijek mi je bila draga narodna izreka „u se i u svoje kljuse“.

Komentari: 45

Crni

11. 06. 2019 - 06:31

Tako je Brano
Lemad

11. 06. 2019 - 10:18

Ne interesuje me fudbal, ali sam zaprepašćen da jedan Kuč, Milačić, priznaje lažnu državu Kosovo
Rašo

11. 06. 2019 - 21:18

Lemad, rasprepasti se , zašto Kuč Milačić ili bilo ko drugi nebi priznao Kosovo, kad ga Srbi priznaju. Jer da ga ne priznaju, tamo bi imali svoju vojsku i nebi razgovarali o razgraničenju. I sad vi kao pametni branite i ne priznajete Kosovo kao državu , a Srbi uveliko pregovaraju dokle će granicu postaviti. Dosta bre više foliranja.
Vasojevic

12. 06. 2019 - 14:03

Рашо радуле Србија нема војску на Косову због више силе и неправде а не самовоље! А са вама плитког мозга и кратке памети џаба је причати и расправљати!
Sovereign

15. 06. 2019 - 09:13

Ах како сте постали осетљиви...Нисмо још почели да признајемо ништа. Полакоте што би рекао други најпаметнији црногорац.
Genas

11. 06. 2019 - 06:42

Isluzeni, ispodprosjecni trener, kome su klubovi u CG bili maksimum karijere, sad skreće pažnju na sebe političkim pričama. Tužno.
Tandrcak

11. 06. 2019 - 09:29

A tebi je bitno ko nesto kaze a ne sto kaze?
kahvu i duplu lozu

11. 06. 2019 - 21:26

Vidi mu se po nosu da voli kapljicu .
Mirko

11. 06. 2019 - 07:31

Problem je UEFA. Kako neko nije u UN, Nije država, može igrati za evropsko orvenstvo, a nepriznaje ih ni dio zemalja EU.
gost

11. 06. 2019 - 08:34

U cemu je problem? Ni UEFA nije clanica UN, postoje njihova pravila, odredili su da Kosovo moze da igra i to je to... Nijedna zemlja koja ne priznaje Kosovo nije istupila iz UEFE zbog toga, niti bojkotuje ove kvalifikacije, ukljucujuci i Srbiju. Meni se to cini kao veci problem... No, ovdje smo sami krivi, moramo naucit lekciju. Vidjeli smo kome se moze vjerovati, pa ubuduce - pametnije. Uostalom, meni su oba meca protiv Srbije bili vrlo sumnjivi, tako losa igra da je to nevjerovatno. Sad mi se sve cini jasnije...
i ja sam gost

11. 06. 2019 - 13:39

Te dvije utakmice sa Srbijom su hurvinski odrađene, majstorski, u stilu najvećih svjetskih špijuna koji su bili instalirani uoči i tokom II sv. rata u Njemačkoj, Japanu... A mi ovce, i opet, i opet, i opet... ili to neko namjerno radi.
MED i MLIJEKO

11. 06. 2019 - 07:56

Gos MILAČIĆU nemojte kukati zbog šamara ,Srpski šamari postoje stalno kod nas u CG i stalno su za vratom velike većine PRAVOSLAVNIH CRNOGORACA, sutra bi ovi što su osjetili i šamar i šamarčinu bili dijo ŠUMADINACA i ŠUMADIJE ,imamo X primjera od kojih nas nešto ne primjetih GLAVA NE BOLI .
Slobodan građanin

11. 06. 2019 - 08:22

Brano, a ne reče kako je već sjutradan po događaju objavljeno da postoji mogućnost o angažovanju Tumbakovića za trenera FK Vojvodna. Postoji vjerovarnoća da je pregovarao odavno. Bilo bi pravedno da zbog neprofesionalizma izgubi trenersku licencu.
ne bojte se vi za njega

11. 06. 2019 - 10:57

Tumba je stara garda i sigurno nece propasti bez Crne Gole . Oni sto su mu signalizirali da nije pozeljno da nastupa protiv fantomske drzave su mu sigurno ponudili i alternativu . Ako treba ima da istjeraju drugog trenera da mu naprave mjesto .
Ae

11. 06. 2019 - 10:08

Krivi su nisu krivi.. nista na kraju ne rece osim za novo postavljenog trenera koji uzgred zajedno sa tobom bi mogao da vodi neki drugoligaski klub.. kod nas naravno. Za nasu reprezentaciju ipak trebaju bolji i oni sto hoce to da rade
Objektivni

11. 06. 2019 - 23:34

Bolji je Rakojevic od 2/3 regionalnih trenera. Ali ima svoje ja i ima znanje i iskustvo. Znaci da nema sanse da ga Savicevic postavi za selektora.
Oni

11. 06. 2019 - 10:09

Savez fudbalski je najveći krivac.
trosimo domace

11. 06. 2019 - 10:21

E pa da nebi dobijali samare ubuduce domace trenere i igrace . Kapiten CG reprezentacije kosovski drzavljanin mozda ce odbiti da nastupa protiv Srbije he he he. Tako su i Svajcarci dobili samar na SP od Sqiri i Peskiri .
mimo

11. 06. 2019 - 10:37

Beco nije odbio da igra ni protiv Srbije ni protiv Kosova, no se trudio i dao sve od sebe, ko i vazda sto cini... Moglo bi malo manje zlobe a vise pameti kad si se vec odlucio da komentarises
Slobodan građanin

11. 06. 2019 - 19:48

Fatos Bećiraj je izuzetan čovjek i profesionalac.
nijesi znava ?

11. 06. 2019 - 20:11

Ne znam kaki je covjek ali je kosovski drzavljanin .
Objektivni

11. 06. 2019 - 23:39

Ima i drzavljanstvo CG ( dobijeno po zakonu , kao i drugi sportisti ) a i ozenjen je iz Tuzi. Sjajan covjek , igrac , sportista. Kao cisti Crnogorac iz Katunske Nahije ponosan sam sto je licnost kao Fatos u mnogim utakmicama bio i kapiten nase reprezentacije . Ko je kakve nacije me ne zanima ako je castan , profesionalan i posten u odnosu na grb koji nosi.
Slobodan građanin

12. 06. 2019 - 09:12

Kamo sreće, da je više takvih kao Bećiraj.
Saša

11. 06. 2019 - 10:24

Crna Gora je fudbalski slaba.Nije više ddio Jugoslavije ili SCG pa da priča kako je zapostavljena.Sada se vidi da je u vremenu prije 2006 bila forsirana. Gde je CG danas?Liga je amaterska,bezvrijedna i za ozbiljnije trenere i igrače,kao neko nužno zlo. Reprezentacija luta i nestabilna jer i dalje smo mislima u zajednici sa Srbijom pa mislimo da više vrijedimo nego što je to realno. A fudbal nije ženski rukomet pa da kupimo najbolje igračice Srbije i budemo mirni 6,7 godina i redovni učesnici velikih takmičenja.
Sajkaca

11. 06. 2019 - 11:43

A Srbija ti je fudbalska velesila, BiH isto, Makedonija, Slovenije? Njihove lige su ravne Engleskoj a, njihovi timovi cuda cine u evropskim kupovima, a? Ne pricaj svasta, sve lige su u bivsoj YU nule. Ovo sa Hrvatskom reoprezentacijom je rezultat fudbalera koji igraju u vrhunskim klubovima vrhunskih liga. A sto ocekivati od drzave od 620.000, da ima sampiona Evrope?
Истрага расрбица

11. 06. 2019 - 10:47

О стању монтенегринског фудбала највише говори то што се након сваког меча са својим "стручним анализама", као врхунски фудбалски ауторитет, јавља локална подгоричка пијандура и доколичар, нећу га именовати. Нема ко други него њему дају медијски простор. Драго ми је да су вас Чеси згазили, требали су и ваша браћа Косметари.
Kosova republjik

11. 06. 2019 - 13:44

Brzo ćemo mi vas omlatit, usred Beograd.
Sovereign

15. 06. 2019 - 09:19

Ту ћете утакмицу играти у Пожаревцу са локалним тимом. Само дођите.
Bijeli Pavle

11. 06. 2019 - 22:49

IStvatno se radi o identitetskom izrazu srba i crnogoraca koji u tome nemaju nikakve bliskosti dok sa albancima u mnogo cemu srodnog u srbiju misle da nam je zajednicki primitivizam neobrazovanos i jos mnogo drugoga sto da se rafi mozda su u pravu ali iza toga ne stoje nikakvi genocidi sa sve cetiri strane mozda je to odlika naprednih civilizacija kako rece elijas kaneti
Niko

11. 06. 2019 - 11:10

Bravo Brano. Nije problem što nijesu igrali nego što na vrijeme to nijesu rekli. Čekam prvestvo Evrope i susret Srbija-Kosovo. Da vidimo oće li igrati.
Cvaba

11. 06. 2019 - 11:48

U pravu je čovjek, nisu ti stranci ništa značajno donijeli reprezentaciji. Ovdje treba kompletna reforma svih nivoa crnogorskog fubala, od pjetlića do seniora. I plan braćo, bez toga nema sreće.
Nekompetentni FSCG

11. 06. 2019 - 13:29

FSCG vode nekompetentni ljudi. Ako je Dejo dobro igrao fudbal ne znaci da treba da vodi Savez.
Коčijaš

11. 06. 2019 - 13:46

Ðe si ti Milačiću završio mašinski fakultet i na čiji teret. Svi koji ste živjeli i završavali škole na teret Srbije sad je najviše ogovarate. Bivši golmanu Vojvođanski pišaš izviše sebe.
Istina

11. 06. 2019 - 15:05

Gospodo, vi ste prvi koji ste Srbiji zabili nož u leđa. Priznali ste Kosovo. Da li se sjećate ?
Šole

11. 06. 2019 - 15:16

Ko je ovo?
Tivat

11. 06. 2019 - 15:23

Kao sto rece premijer Markovic 75 posto gradjana Crne Gore ne priznaje Kosovo..Sada mi nije jasno sta je tu sporno sto je ne priznaju ni 3 igraca koja su porjeklom iz Srbije? Ja nisam srecan sto se sport i politika mijesaju i sto je sport kod nas zrtva politike ali to nam govori koliko smo daleko od modernog drustva.
sve si u pravu

11. 06. 2019 - 17:22

osim da je Markovic rekao Kosova ne priznaje 85 % u koje spada i on ali mora zbog sluzbe .
Crnogorac iz Beograda

11. 06. 2019 - 16:07

Brano Milacicu ja sam Crnogorac iz Srbije i da nije bilo Srbije cuvao bi celi zivot ovce po katunu i propao nacisto.Srbija me je skolovala,dala stan i posao,ozenio sam se Srbijankom koja mi je izrodila decu,dobio sam i unuke.Srbijo hvala ti do neba.
ne-majka

11. 06. 2019 - 20:23

živiš li u srbiju
Malo sire

11. 06. 2019 - 16:49

Treba uvijek pogledat krupniju sliku. Jedine dvije drzave na svijetu koje ne zele Crnu Goru kao suverenu jesu Srbija I Rusija. ovo je posljedica njihovih strateskih interesa. Nema zabluda ovdje. To je konstanta u zadnjih bar 100 godina I bice u dogledno vrijeme Dejan Savicevic bi mogao da podnese ostavku jer posao selektora nije samo da izabere dobrog igraca nego I da razmisli o ovakvim posljedicama .
Goran

11. 06. 2019 - 18:06

Moj dobri treneru... ja sam CRNOGORAC katunjanin, ali kao sto su Srpska djeca stradala po Kosovu tako su i Crnogorska, dosta je nasih familija tamo svoje izgubilo sve. Sram da vas bude. Nikad ali nikad niti jedan nas fudbaler ne bi trebao da stoji i da slusa himnu Kosova a kamo li da igraju na istom terenu. Stvar je u tome sto je nekome duhovnost i istina naseg smisla bitnija nego vas usko profilisani pogled. Ako pominjete istoriju ne dozvoljavajte huljenje predaka i svega onog sto su zrtvovali da bi se vi sad kitili Crnom Gorom!
naroG

11. 06. 2019 - 21:41

stradalo je masu kosovske đece, ali zbog radi koga i čega, zbog srpskog genocida i torture koju Kosovari trpe godinama. Zaboravi ti brzo 1918. i srpsku okupaciju i zvjerstva srba po Crnoj Gori i Crnogorsku đecu. Zaboravi i Crnogorsku đecu te poginuše od 1990.-te, a sve zarad, gle čuda, opet veljesrpskih potreba. Nikada više Crnogorci neće biti hrana veljesrpskih topova.
Bijeli Pavle

11. 06. 2019 - 22:41

Kako moze jednome Crnogorcu osjecaj pravda da bude stran kad se zna da su srbi ucinjeli genocid nad albancima i da to mora da se plati to sto si ti mali coek pa to ne razumijes nazalos nijesi usamljen
MARA

11. 06. 2019 - 18:48

I ŠKOTSKA I VELS I JOŠ NEKE REPREZENTACIJE NASTUPAJU POD OKRILJEM FIFE I UEFE,PA SE NE PERČINAJU SA ENGLESKOM NITI BILO KIM DRUGIM ZBOG TOGA.MOŽDA SUONI TO DAVNO ZAVRŠILI ILI SE TAJNO "KRLJAJU"
Bijeli Pavle

11. 06. 2019 - 21:48

Moze neko da se ponasa drugacije od onoga sto mu diktiraju geni i identitet ali kad tad se pokaze original tako da niko krupni ka turcin ne laze
Novi komentar