Rat se nastavlja

Kina zaprijetila 'ozbiljnim posljedicama' kompanijama koje je bojkotuju

Kako piše New York Times, kineski državni zvaničnici navodno su upozorili više tehnoloških kompanija na 'ozbiljne posljedice' ukoliko se odluče sarađivati s vlastima Sjedinjenih Država na zabrani poslovanja s kineskom komapnijom Huawei. Ranije je najavljeno kako bi Kina mogla sastaviti vlastiti crni popis 'entiteta na koje se ne može osloniti' u znak odmazde za američku zabranu.
Objavljeno: 11. 06. 2019 - 11:16 Promjenite veličinu teksta: A A A

Upozorenja su navodno izrečena tokom niza sastanaka koje su održali prošle sedmice članovi kineskog Direktorata za nacionalni razvoj i reforme, skupa s predstavnicima ministarstava trgovine te industrije i informacijskih tehnologija, s predstavnicima širokog raspona kompanija koje izvoze robu u Kinu.

Nije objavljeno koje su kompanije bile prisutne na sastancima. Tek je naznačeno kako su među njima bili i predstavnici najvažnijih svjetskih kompanija koje se bave poluprovodnicima, kao i drugih tehnoloških divova.

Kineski zvaničnici upozorili su američke kompanije kako bi premještanje proizvodnje iz te države u druge nije dobra ideja te kako bi trebali lobirati protiv nastojanja administracije predsjednika Donalda Trampa jer bi njegovi potezi mogli imati trajne posljedice.

Komapnijama koje nijesu u Sjedinjenim Državama navodno je rečeno kako neće snositi nikakve posljedice nastave li snabdijevasti kineske komapnije.

Komentari: 0

Novi komentar