Dačić: Laži neću da otćutim, makar me i smijenili

Nisam napao Vljoru Čitaku, nego sam joj rekao da je to što je izgovorila na sjednici Savjeta bezbjednosti UN najveća sramota i glupost, kaže za "Blic" srpski šef diplomatije Ivica Dačić.
Objavljeno: 11. 06. 2019 - 14:24 Promjenite veličinu teksta: A A A

On na ovaj način pojašnjava šta se juče dogodilo na sjednici, nakon koje se osvrnuo riječi kosovske predstavnice u UN Vljore Čitaku, a što je ona na društvenoj mreži Tviter okarakterislala kao "vikanje" i "vrujeđanje".

- To što je pričala o dekolonizaciji, da smo mi kolonizirali Kosovo, na to sam reagovao - kaže Dačić.

Kako je naveo, on je Čitaku pitao kako je nije sramota?

- Neka mi pokaže jedan albanski spomenik iz tog vremena za razliku od naših crkava i manastira iz 12, 13. i 14. veka. Njih apsolutno ništa ne interesuje, samo laž i propaganda - rekao je Dačić za "Blic".

Nakon te "razmjene mišljenja" u sali u kojoj je održana sjednica, Dačić je otišao na svoju stranu.

- Može da mi zamjera ko god hoće, toliki bezobrazluk i bezočne laži nikada neću da otćutim, pa makar me i smijenili - navodi Dačić.

Čitaku je, inače, juče rekla da je po završetku sednice SB UN srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić vikao na nju i na prištinsku delegaciju i vrijeđao ih.

- Poslije današnjeg zasedanja SB UN, dok sam razgovarala sa delegacijama SAD i Velike Britanije, srpski ministar spoljnih poslova je došao do mene vičući i vređajući mene i kosovsku delegaciju - objavila je sinoć Čitaku na svom Tviter nalogu.

 Ti sa kojima sediš su vaši kolonizatori - citirala Čitaku Ivicu Dačića.

Na snimku koji je objavila, vidi se da joj ministar Dačić sa nekoliko metara udaljenosti kaže: "ti, što sediš s njima su tvoji kolonizatori".

Na Tviteru je objavljen i drugi snimak, na kome Dačić tokom sjednice objašnjava da Srbi nisu nikakvi "kolonizatori" na Kosovu, već su odatle protjerani.

- Na Kosovo se vratilo 1,9 odsto protjeranih Srba. Šta to znači? Pa nisu oni tamo bili kolonijalna sila. Oni su tamo živjeli vekovima. Na Kosovu je bio prvi srpski grad, Prizren, svi naši spomenici su tamo. Gospođo Čitaku, nije u redu da se smijete, nađite mi jedan vaš spomenik - rekao je Dačić.

Komentari: 4

Podgoričanin

11. 06. 2019 - 14:51

Gospodin Dačić očigledno pamti samo ono što mu odgovara.Istina je da su na Kosovu prije dolaska Slovena živjeli Vlasi i Arbanasi,kao stočari nomadi.To potvrđuju hrisovulje Srpske pravoslavne crkve:Dečanska Hrisovulja,Hrisovulja manastira Banjska,Hrisovulja manastira sv.Arhangela u Prizrenu,itd.Ako Dačić to ne zna,mogu mu uz zamolnicu sve poslati.Drugo,položaj starog stanovništva je dolaskom Srba bio izuzetno loš,čak je u Dušanovom zakoniku do detalja bio opisan odnos Srba prema Vlasima i Arbanasima.I ne samo odnos,gdje su dobili ulogu robova,već i nametanje harača koji nije bio veći ni u vrijeme Osmanskog carstva. Tačno je silni Dušan napisao šta sve moraju dati novim vlastodršcima i koliko moraju raditi na manastirskim imanjima. Očigledno da Dačić čita samo velikosrpsku istoriju,kao i jastreb Vulin. Istina je,takođe da su Albanci protjerivani poslije 1918.godine,a njihova imovina dodjeljivana "zaslužnim nacionalnim radnicima" iz Like,Crne Gore i Hercegovine.
Putnik Namernik

11. 06. 2019 - 14:57

Kafanska zabavljačica...
Milan

11. 06. 2019 - 15:40

Kafanski komentar...
Niko

11. 06. 2019 - 17:04

Poslije Balkanskih ratova Srbi i Crnogorci su kolonisali Kosovo i Metohiju, tako što su im njihove države davale zemlju otetu od prethodnih vlasnika. Ja nijesam Albanac, ali fakti su fakti.
Novi komentar