Dodik: Htjeli vojsku na granici prema Crnoj Gori i Srbiji, odbio sam

Predsjedavajući Predsjedništva BiH kaže da je na sjednici Predsjedništva traženo da se zbog priliva migranata vojska rasporedi na granici prema Srbiji i Crnoj Gori.
Objavljeno: 11. 06. 2019 - 16:48 Promjenite veličinu teksta: A A A

Milorad Dodik dodaje da je on to odbio.

"Sjednica je završena bez bilo kakve odluke", rekao je Dodik novinarima nakon sjednice, prenosi sarajevska N1 televizija.

On je dodao da je odbio taj prijedlog jer to nije nadležnost vojske.

"Odbijena je i odluka za raspoređivanje Frontexa što znači da bi granica prema Hrvatskoj bila još tvrđa. Jedna mazohistička odluka jer bi samo povećala probleme krize. Imamo neefikasan i sterilan Savjet ministara. U skladu s Poslovnikom nije podržan zaključak i to ostaje za sljedeću sjednicu'', objasnio je Dodik.

Kako je rekao, odbio je i zaključak o raspoređivanju centara za smještaj migranata po cijeloj BiH.

"Džaferović je predložio da se donese zaključak koji podrazumijeva da se centri za smještaj migranata rasporede po cijeloj Bosni i Hercegovini. Na prostoru Republike Srpske neće se pratiti migrantski centri, jer Republika Srpska ne treba biti kolateralna priča u tom pogledu'', rekao je Dodik i dodao da je problem s migrantima serviran nižim nivoima vlasti.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je da nije korektno što predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik to nije prihvatio.

On je nakon sjednice Predsjedništva rekao da uvođenje vojske duž granice ne bi bilo protivzakonito, kao i to da se u zaštitu granica uključe i druge državne agencije, uključujući i vojsku, i da je potrebno da se tehnički osposobi Granična policija BiH, prenosi Klix.

"Nisam za to da se u BiH postavljaju bilo kakve tehničke prepreke. To je put da se zaštitimo od ilegalnih migranata. Migranti treba da budu raspoređeni u cijeloj BiH. Teret migrantske krize se mora rasporediti na cijelu BiH. Nije u redu da se teret podijeli na dva ili tri kantona", kazao je Džaferović.

Prema njegovim riječima, on je predložio zaključak da se takva odluka donese i da se lakše podnese migrantska kriza, ali je Dodik to odbio.

"Mislim da je Komšić ponudio jednu odluku koja je u skladu sa zakonom. Navodi se angažman vojske koja ne može da upotrebljava oružje. To bi jednostavno bila pomoć Graničnoj policiji BiH. Granična policija je jedina nadležna, ali upotreba Oružanih snaga ne bi bila protivna zakonu", rekao je Džaferović

Komentari: 6

Na nasoj strani ce biti

11. 06. 2019 - 16:53

Sto se nas tice bilo kakava armije je bolja no velikosrpska . Vi ste nam najveca opasnost po drzavu
ka skakavaca ih ima

11. 06. 2019 - 17:10

Prema CG bi trebali obavezno jer tuda rijeke teku cak u organizaciji policije. Narod Banjana u strahu zivi i ne smije uvece izac pred kucu ni kad ih nuzda nacera .
Kod "Boba"

11. 06. 2019 - 19:22

I ja ću ti pośedočit za Amfilohijeve popove Preko Morače - ima ih kod one novogradnje vizavi nekadašnje Male Pijace ka muva na gov... Tamo im je valjda zborno mjesto u slučaju Traktorijade, što li...?!
Kolateralna steta

11. 06. 2019 - 17:44

Dodik je kolateralna steta za Bosnu. Poceo je da prihvata izrazavanje Dacicevog SPS i Vucicevih radikala iz Srbije. To mu lako ide od ruke jer ima licnu kartu izdatu u Beogardu i kucu na Dedinju. Kad zagustu u mrskoj mu Bosni, ode Dodik za Beograd.
bez brige mujo

11. 06. 2019 - 20:27

Cak i ako ode , a nece , ostace dosta prekaljenih Srba koji u prosli ustasko-mudjahedinski pakao .
-

11. 06. 2019 - 21:09

A ne cetnicicu, ovo ti vele Crnogorci Hriscani, budi uvjeren
Novi komentar