Saopštila Crnogorska kulturna mreža

Novi zakoni ne doprinose poštovanju državnih simbola, Ministarstvo ne radi na jačanju identiteta

Usvajanjem izmjena i dopuna Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti nije se dobilo ništa značajno što bi doprinijelo boljem odnosu prema državnoj zastavi, grbu i himni, navodi se u saopštenju Crnogorske kulturne mreže.
Objavljeno: 12. 06. 2019 - 08:52 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako navode, ostalo je nerazjašnjeno na koji način se pozdravlja himna, zatim nije precizirano kako se ističe zastava, tj. gdje se ističe sa vertikalnim, a gdje sa horizontalnim grbom.

"Prihvatanjem amandmana poslanice Draginje Vuksanović koji se odnosio na dozvoljenu upotrebu grba kao robnog žiga se dalo dosta prostora za njegovu zloupotrebu. Takođe, ni naziv zakona nije izmijenjen, a to je bila obaveza. Posebno nas brine neprihvatanje amandmana koje je predložila naša organizacija, a koji bi, u to smo sigurni, doprinijeli da dobijemo kvalitetniji Zakon koji ne bi ostavljao prostora za bilo kakvu vrstu manipulacije sa državnim simbolima" ističu i CKM.

Kako dodaju, zabrinjavajuće je i odbijanje njihovog amandmana, koji je predložio poslanik Andrija Popović, a koji se odnosio na to da je obaveza svake političke partije, koja se finasira iz budžeta, da na stranačkim prostorijama istakne državnu zastavu.

"Nažalost, niko od poslanika nije bio spreman da predloži amandman koji smo im uputili, a koji se odnosio na to da kazne zbog nepoštovanja državnih simbola budu mnogo rigoroznije za javne funkcionere od kazni za fizička lica" navode u saopštenju.

Radeći na izmjeni i dopunama ovog zakona, Ministarstvo kulture je, smatraju u CKM, pokazalo visok stepen pravničkog neznanja.

"Očigledno je da zaposlene u pomenutom ministarstvu više brine kako će na konkursima podijeliti novac, nego li kako će zaštiti od zloupotrebu zastavu, grb i himnu. Zanimljivije im je bilo da Dan nezavisnosti, jedan od najsvetijih datuma u novijoj crnogorskoj istoriji, obilježe uz elektronsku muziku, nego da rade na promociji i jačanju jednih od najvećih vrijednosti naše države multietničnosti i multkulturalnosti. U narednom periodu će se morati temeljnije pristupiti izmjenama i dopunama ovog zakona ukoliko želimo da ojačamo državne simbole i dobijemo zakon koji će biti primjenjljiv. Ostaje žal što poštenu namjeru premijera Duška Markovića da se dobije kvalitetan zakon Ministartstvo kulture nije spovelo u djelo" kažu u CKM.

U Crnogorskoj kulturnoj mreži očekuju da će oštrije kazne za nepoštovanje državnih simbola donekle doprinijeti da se odnos prema njima popravi, a u toj organizaciji će nastaviti i dalje da rade na podizanju nivoa svijesti kod građana i državnih institucija o važnosti poštovanja državnih simbola.

 

Komentari: 1

Janica Matova Beograd

12. 06. 2019 - 09:24

CKM promoter kiča i šunda na prostoru Crne Gore a njen jedini zastupnik u "dzemadanu i zelenim cipelama"nekada stigne i do Srbije..Ova čudna osoba drži lekcije crnogorskom narodu iz patriotizma a tajno sarađuje sa neprijateljima Crne Gore.Dogovarati saradnju sa anticrnogorskim nacionalnim Savjetom koji je danajski drveni konj u crnogorskoj zajednici najbolje govori o ovom licemjeru koji je to debelo unovčio.
Novi komentar