Otvorena izložba „Znaci...Dodiri...Trajanja“ akademika Dragana Karadžića

Izložba slika, crteža i akvarela akademika Dragana Karadžića, pod nazivom „Znaci... Dodiri... Trajanja“ otvorena je sinoć u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“ na Cetinju.
Objavljeno: 12. 06. 2019 - 10:01 Promjenite veličinu teksta: A A A

Otvarajući izložbu, direktorica Narodnog muzeja Crne Gore, dr Anastazija Miranović kazala je kako se čini da retrospekcijski pogled u četiri ipo decenije umjetničkog stvaralaštva, bez obzira na medij kazivanja, govori o jednom, jedino bitnom i vrijednom, o onom čime se u suštini bavi svaka istinska umjetnost - o životu, prirodi i čovjeku, njihovim vidljivim i nevidljivim, ekstrovertnim i introvertnim korelacijama.

"Dragana Karadžića, upravo zanimaju ti tanani dodiri prirode i čovjeka, ali i individualna priroda čovjeka, koja se ogleda u odnosu na onu u kojoj obitava i skončava“, kazala je dr Anastazija Miranović.

 

„Karadžićeva slika je živi organizam satkana od pigmentnih čestica života, spremna da primi ispovjest i  transmituje poruku. Ona jednovremeno oslobađa i zarobljava, traži procesualnost i rad iznutra. Traskripcija Karadžićevog pisma nije jednostavna, ni laka, zna da zavara i zavede njena muzikalnost i iskričava vitalnost. Trakasti frizovi, notni zapisi, kosine - sonarni odjeci, smisaone sinkope, dubine detalja kriju univerzum. Sve su to znaci, dodiri trajanja“, zaključila je dr Anastazija Miranović.

dragan-karadyic-slike2

Dragan Karadžić je završio Fakultet likovnih umjetnosti 1978. godine u Beogradu, u klasi profesora Radenka Miševića. Kod istog profesora magistrirao je 1980. godine.

Kao stipendista Vlade Francuske, završio je specijalizaciju na Academie des Beaux-Arts u Parizu kod profesora Žaka Jankela, 1981–1982. godine. Bio je na studijskim boravcima u Italiji, Njemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Holandiji, Španiji, Grčkoj i SAD.

Radio je kao predavač na Filozofskom fakultetu u Nikšiću (Odsjek za likovno vaspitanje, predmet Slikarstvo), a od 1990. godine radi na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju kao docent, zatim kao vanredni profesor, a od 2002. godine redovni je profesor Univerziteta. Od 1990. do 1994. godine bio je prodekan, a od 1994. do 1996. godine dekan Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju.

Imao je 60 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. 

Izložbu retrospektivnog karaktera, na kojoj su predstavljena 62 djela nastala proteklih četiri ipo decenije, organizuju Narodni muzej Crne Gore i Crnogorska akademija nauka i umjetnosti, a biće otvorena do 11. jula.

 

Komentari: 0

Novi komentar