Direktorka MMF-a upozorava

Lagard: Big Tech kompanije prijetnja za finansijsku stabilnost

Međunarodni monetarni fond upozorio je da bi dolazak Big Tech kompanija na finansijska tržišta mogao dovesti do sistemskih izazova za finansijsku stabilnost i efikasnost.
Objavljeno: 12. 06. 2019 - 15:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Spektar kompanija kao što su Amazon, Apple i Google koji ulaze u bankarsku industriju dotakla se šef MMF-a Kristina Lagard u obraćanju na G20 summitu u Tokiju.

Upozorila je na značajne poremećaje u finansijskom okruženju od Big Tech kompanija, koje će vjerovatno koristiti svoje ogromne baze klijenata i duboke džepove kako bi ponudile finansijske proizvode temeljene na Big Data i vještačkoj inteligenciji.

“Ovakav razvoj događaja obećava ubrzano uključivanje i modernizaciju finansijskih tržišta, ali povećava, osim pitanja privatnosti, i zabrinutost zbog konkurencije i tržišne koncentracije, što može dovesti do ranjivosti u finansijskom sistemu”, kazala je Lagard.

Ona navodi kinesku tehnološku industriju kao primarni primjer kompromisa između koristi i izazova.

“U posljednjih pet godina, rast tehnologije u Kini bio je vrlo uspješan i omogućio milionima novih učesnika da iskoriste pristup finansijskim proizvodima i kreiraju visokokvalitetna radna mjesta, ali je takođe dovelo do toga da dvije kompanije kontrolišu više od 90 odsto. To predstavlja jedinstven sistemski izazov finansijskoj stabilnosti i efikasnosti”, naglasila je predsjednica MMF-a.

Lagard kaže da se Azija, kao i ostatak svijeta, suočava s određenim trenutkom.

“Kako upravljati rizicima fintech-a bez gušenja inovacija, kako držati korak s brzim fintech inovacijama, a istovremeno osigurati da se potrošači i investitori osjećaju sigurno u svojim ulaganjima”, poručila je ona.

MMF je, u saradnji sa Svjetskom bankom, prošle godine objavio politički plan u 12 tačaka čiji je cilj pomoći državama članicama da iskoriste prednosti i mogućnosti brzog napretka u finansijskoj tehnologiji, dok istovremeno upravljaju inherentnim rizicima.

Lagard kaže kako će rezultati rasprava s 96 zemalja članica o dokumentu o politici biti objavljeni kasnije ovog mjeseca.

Komentari: 0

Novi komentar