Reagovanje

DPS: Srbi nijesu ugroženi u Crnoj Gori, odbacujemo provokativne izjave

“Izjave, poput ove najnovije, da je Crna Gora srpska država, odnosno da je oduvijek imala srpski identitet, ukazuju da pojedini predstavnici srpskih vlasti, pa i SPC, polazeći od pogrešnih premisa, izvode pogrešne zaključke, pritom ne vodeći računa o potencijalnim posledicama ovakvog tumačenja istorije i međunarodnog prava”, navode iz DPS-a.
Objavljeno: 12. 06. 2019 - 18:15 Promjenite veličinu teksta: A A A

Oni dodaju da “imajući u vidu svježe sjećanje na iskustvo iz devedesetih godina, smatramo da retorika nacionalističkih svojatanja, teritorijalnih pretenzija, nacionalnih prebrojavanja, koja je sve prisutnija u našem regionu, ne doprinosi stabilnosti i miru, već nas vraća u atmosferu koja je prethodila tragičnim događajima na ovim prostorima”

“ I u tim vremenima Crna Gora je uspjela da očuva mir i multietnički sklad, i da ne potpadne pod trend nacionalističkih euforija.

Današnja Crna Gora je međunarodno priznata građanska država koja svoje zakone donosi u skladu sa važećim međunarodnim standardima i u najboljem interesu svih svojih građana, smatrajući da je multikonfesionalnost jedna od najvećih vrijednosti našeg društva. Zato odbacujemo tendenciozne, neutemeljene, provokativne izjave lidera srpskih partija i pojedinih svještenika u Crnoj Gori o ugroženosti srpskog naroda i SPC u našoj državi, na koje nasijedaju, ili ih svjesno ili nesvjesno podstiču i visoki državni i crkveni zvaničnici Srbije”, zaključuju iz DPS-a.

Komentari: 18

Pendrek

12. 06. 2019 - 18:23

Zavisi sto se podrazumijeva pod ugrozenoscu, mozda sto im nije dozvoljeno i da samaraju narod po ulicama. E neznam ali da nije ovih nasih Srba Kavcana i Skaljaraca, u ovoj Crnoj Gori bi bilo dosadno, nidje nista se desavalo nebi.
Beogradski Crnogorac

12. 06. 2019 - 18:27

Jedno pitanje za sve "ugrožene": Koja to prava Srbi imaju recimo u Nemačkoj a da ih nemaju u Crnoj Gori? Molim za direktne i precizne odgovore, bez spinovanja i zamene teza.
Katunjanin

12. 06. 2019 - 18:56

Pobrkao si nesto, Srbi u njemackoj su dosli iz drzave Srbije i ako nemaju njemacko drzavljanstvo predstavljaju socijalnu emigraciju. Crnogorski Srbi su domicilno crnogorsko stanovnistvo koje se nekad izjasnjava ovako a nekad onako, kako im kazu. Pa ih bude cas 3%, cas, 7%, pa im izmedju popisa skoci natalitet pa ih ima 27%, itd. To su politicki, a ne etnicki Srbi. Jer ako su oni Srbi onda Crnogoraca nema, svi smo Srbi. A ako postojimo kao nacija, mogu samo da se biju sa buvama sa njihovim Srpstvom. Tako mogu reci i da su Svedjani
Da

12. 06. 2019 - 19:24

Tipično razmišljanje i pitanje za beogratskog Crnogorca. Ti kao i svi gastarbajteri. Odete odavde, a onda nam otuda prenosite, kako je ovdje lijepo i bajno!? Pa što ste onda otišli? Što se ne vratite ovamo u ovu ljepotu i dobrotu ? Ti mene na ovo odgovori "bez zamjene teza". Najosnovnije pravo, posle onoga naživot, ovdje je Srbima ne ugroženo, nego potpuno uskraćeno već više od 10 godina. Znaš kad će se Srbin ovdje zaposlit u nekom državnom ili opštinskom preduzeću. Nikad. Pogledaj ček i zvaničnu statistiku o broju Srba zaposlenih uopšte, a o onima u javnoj upravi, nema ih. Manje čak i od Hrvata kojih je ovdje 1 procenat. Slučajno je li. Ravnopravnost je li? Najteži položaj posle onog koji imaju Srbi na Kosmetu danas, kako je vlast krenula biće i gore. Na Kosmetu im makar crkve ne diraju, ovdje su krenuli i na to.
xy

12. 06. 2019 - 20:13

Pa kako da zaposliš Srbina u državnoj upravi kad rovare protiv Crne Gore čim se dohvate položaja. U Budvi su odmah počeli da slave okupaciju Crne Gore 1918. godine, a neki četnik iz državne uprave je na Rista i zločinačku organizaciju SPC prepisao crnogorska kulturna dobra. Beogradska patrijaršija vlasnik Cetinjskog manastira iz koga srpski popovi izbacuju crnogorskog princa Petrivića. Budi ti sretan da vas ne popnu na traktore kao Hrvati. Samo da vas ne pošalju nama u Beograd, ovde više ne može da se živi od bosanskih, kosovskih, hrvatskih i crnogorskih Srba. Nisam čuo srpski književni jezik u srpskoj državnoj upravi, ne pamtim!
Da

12. 06. 2019 - 21:59

za Vas je je 1918.godine Crna Gora okupirana, a za 99 procenata tadašnjih Crnogoraca oslobodjena, od okupatora, a oslobodila nas je bratska i saveznička Srpska vojska uz pomoć crnogorskih komita. Tvoji "oslobodioci" Austrogari su ovdje 1916. godine došli nakon vojnog poraza naše vojske, a oni koji su ih kao ti smatrali oslobodiocima, znaš kako su prolazili od Crnogoraca. Tvoje oslobodioce je Crnogrska vojska znaš kakvom "dobrodošlicom" dočekivala od Štirovnika do Mojkovca. Kako te nije sramota, da okupatore slaviš, a oslobodioce i i one koji su ostvarili vjekovni san Crnogoraca o ujedinjenju srpstva, nazivaš okupatorima. Sramotno i vrijedno prezira i žaljenja.
Nemanja

12. 06. 2019 - 20:18

Tacno tako, oce Crna Gora svoje crkve i mnastire! Dje to ima?
Da

12. 06. 2019 - 22:04

a ja mislio da ovdj Crkva odvojena od države, da Crkvi pripadaju crkve i manastiri, a državi neke druge ustanove i poslovi. Naivno, priznajem, ipak je ovo Montenegro.
Beogradski Crnogorac

12. 06. 2019 - 21:18

@DA, Niste mi odgovorili na pitanje već ste krenuli u spinovanje i zamenu teza. Srbi u CG nisu ugroženi. To što oni umislili da su neki nebeski narod i što bi da se ponašaju kao nadnacija i omalovažavaju druge to je druga priča.
Da

12. 06. 2019 - 22:10

Ti iz Beograda kažeš da Srbi u Crnoj Gori nijesu ugroženi, a Srbi koji ovdje žive kažu da jesu. Logično je da tebi treba vjerovati, a ne njima. Ipak ti bolje znaš kako im je ovdje od njih samih. Pa dovoljno je samo poslednjih godina slušati, bez izuzetka predstavnike vlasti i lako je zaključiti kako je ovdje Srbima "dobro", čak da svi Srbi uglas govore da jeste. Sve je jasno, onome ko oće da čuje i vidi, ako neće, imamo ovo što imamo. Svima loše, a Srbima najgore.
Janica Matova Beograd

13. 06. 2019 - 07:01

@Da. Prvo gospodine,Srbi u Crnoj Gori su neprirodna tvorevina jedan procenat ljudi koji je izdao svoju tradiciju i obaveze prema svojoj istoriji i otvoreno izdaje sopstvenu državu.Njihovo pravo je da se osjećaju kako hoće ali rad protiv države je teško krivično djelo. ako smatraš da su ugroženi zbog toga jesu ali ne dovoljno jer morali bi biti u Spužu ,a ne u Skupštini.Crna Gora je crnogorska država u kojoj sve manjine imaju pravo na posebna prava i ništa više ni manje od toga .Priče o ugroženosti su mantra zbog kojih je devedesetih godina prolivena krv ,a gospodine trebalo bi da znate da je "krv ljudska rana naopaka i da vam je na nos počela skakati"!
Мирослав Ђукић

13. 06. 2019 - 11:50

Теразлија, ево Вам одговора: Слободу!
Goran

12. 06. 2019 - 19:12

meni je odlicno u CCori,nikada nisam bio ugrozen,,teze mi je bilo u Beogradu ,i za posao i za zivot,i odakle pravo ovim srednjovekovnim ljudima iz df da se vide kao nase vođe ,nismo bas svi ovce i desnicari,pogledajte istoriju
xy

12. 06. 2019 - 19:44

Jedini pravi odgovor na ove provokacije je donošenje zakona i njegovo strikno provođenje. Sve drugo je razvodnjavanje i gubljenje vremena. Sa četnicima nema mnogo priče.
Ural

12. 06. 2019 - 20:05

B.B Moja braća Srbi nisu svesni razmera tragedije u koju su uvukli i druge i sebe. Otpočeli su dekompoziciju srpske nacije i njeno moralno ubistvo. Srbi su rat izgubili, to je gotovo, ali su izgubili i dušu, izgubili su čast, izgubili su sve, jer posle izgubljene duše i časti ne ostaje ništa više. Sve je potrošeno. I to je rezultat srpskog nacionalizma, te neverovatne ludačke istrajnosti u stvaranju velike Srbije. A unesrećili su susedne narode, o čemu sam već govorio, i u tom ludilu ima i elemenata samoubistva cele moje nacije. Inače, sve su države i nacije i dobijale i gubile ratove, vrlo važno, ali je važno i strašno to što su Srbi u ovom ratu, ponavljam, izgubili i dušu i čast.
izgubljena cast

12. 06. 2019 - 20:21

Kako ko . Mozda ti jesi ali nemoj o svima tako suditi .
RAŠO

12. 06. 2019 - 21:33

Ovi Srbi što se smatraju ugroženi u Crnoj Gori , su možda ugroženi u svojoj glavi , niđe drugo. U Crnoj Gori je jedino ugrožen onaj Hrvat u Berane i to od koga drugo nego od Srba, Drugoga nikoga ne znam da je ugrožen. Ovi što pričaju da su ugroženi primaju debele novce i žive veoma dobro.
stripovi & trikovi

12. 06. 2019 - 21:55

Srbi nikako da svate da su ostali narodi tek izjednačeni sa njima.I drugi narodi imaju svoje vjerske objekte, inteligenciju sportaše,muzičare i šarmere.
Novi komentar