Burne reakcije na stavove iz srpskog državnog vrha

Janjić: Ne može se zbog crkve kockati međudržavnim odnosima

Ne možete međudržavne odnose stavljati na kocku zato što ste vjernik i imate ekstremno desno shvatanje da su crkva, država i narod jedno isto – kazao je za Pobjedu Dušan Janjić, politički analitičar, povodom najnovijih reakcija srpskih zvaničnika. 
Objavljeno: 13. 06. 2019 - 06:15 Promjenite veličinu teksta: A A A

Nakon što je Vlada Crne Gore usvojila Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, a crnogorski predsjednik Milo Đukanović poručio da se mora ispraviti istorijska nepravda i obnoviti autokefalnost CPC, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je poziv „svojim“ ljudima iz Crne Gore da se sastanu jer je nezadovoljan položajem Srba u Crnoj Gori.

Dan kasnije, Vučićev generalni sekretar Nikola Selaković rekao je da je Crna Gora „klasična srpska država, u kojoj i dandanas, poslije svega, živi 31 odsto Srba“.

Izjavama je prethodila i najava održavanja Trojčidanskog sabora u subotu u Podgorici, na koji je Mitropolija crnogorskoprimorska pozvala sveštenstvo i vjernike sa ciljem, kako su naveli, „odbrane vjere i svetinja, jer Mitropoliju i sve eparhije SPC u Crnoj Gori ugrožava Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji je usvojila crnogorska Vlada“.

Janjić kaže da je „teško objasniti ljudima koji su na vlasti u Srbiji da su crkva i država odvojene“, te da to, kako je rekao, stvara veliki nesporazum.

- Na sceni su dvije vrste politike. Jedna poštuje pristup savremene demokratije, a to je odvojenost crkve od države, a druga je u totalnoj ideološkoj i drugoj konfuziji, a crkvu prihvata kao državni posao, što je loše i za SPC i za Srbiju – rekao je Janjić.

On je istakao da je u Srbiji „mimo Ustava i zakona crkva postala dio ne samo zvanične politike, nego i potpuno izvan bilo kakvih pravnih normi“.

- Sve je to motivisano potrebama politike, posebno vezama sa Rusijom. To je taj značajan faktor u igri – rekao je Janjić.

Janjić je, komentarišući izjavu generalnog sekretara predsjednika Srbije Nikole Selakovića o Crnoj Gori kao ,,klasičnoj srpskoj državi“, rekao da on pripada miljeu koji ne razlikuje ono što je njegovo lično opredjeljenje i ono što je ustavni poredak.

- Nameće se na sve načine da je SPC državna crkva, a Selaković u to i lično vjeruje, a i ponavlja stavove svoga predsjednika. To spada u klasični bijesni etnonacionalizam koji ne razlikuje pitanje crkve od državne politike – rekao je Janjić.

Na pitanje šta to znači da je Crna Gora ,,klasična srpska država“, Selaković je pojasnio da to znači da se Crna Gora ,,od svog postanja, kao država, dičila srpskim identitetom“. Janjić je ocijenio da u toj izjavi „ima i nečiste savjesti i straha“.

– Jer, oni su prva vladajuća struktura koja je došla u sukob sa SPC povodom Kosova i ne ide im da izglade te odnose. Moguće da se radi o procjeni da će „preko leđa“ Crne Gore to pitanje izgladiti. Ali, to su dvije odvojene stvari – dodao je Janjić.

Aleksandar Vučić nedavno je ocijenio da je pitanje položaja srpskog naroda u Crnoj Gori „veoma teško i ozbiljno“, te da će „vidjeti kako da im pomogne, a da se ne miješa u unutrašnje stvari druge države“.

- Mi ćemo narednih dana sjesti sa našim ljudima iz Crne Gore, razgovarati i saopštiti stavove – rekao je Vučić.

On, međutim, nije precizirao da li će taj sastanak biti održan prije Trojčidanskog sabora koji je zakazan za subotu. Dolazak na Sabor najavljen je iz dijela prosrpske opozicije.

DF je pozvao svoje pristalice i najavio da će im organizovati prevoz, a juče je iz SNP-a poručeno da će prisustvovati „velikom Trojčindanskom saboru“ i da su „uvijek bili uz svoj narod“.

Iz DPS-a ranije je saopšteno da će Sabor biti „isključivo politički skup“.

Komentari: 14

!?

13. 06. 2019 - 07:05

Tebi Crkva neki sitniš, nešto nebitno. A što ti je onda krupnoće, volio bih znati.
Milos V.

13. 06. 2019 - 08:38

Sa takvim nickom nisi mogao nista pametnije ni napisati.
Rašo

13. 06. 2019 - 08:52

Što Srbi ne čuvaju i brane svoje Crkve na Kosovo, koje je kako kažu srce Srbije, nego su se nameračili na ove naše Crnogorske. Dosta su vladali njima i uništavali ih prepravljajući ih za potrebe Srbske okupatorske crkve. Sve se nepravde kad tad isprave pa će i ove uskoro. Teško tome ko otima tuđe, bez milosti kad u kuću uđe.
Freeman

13. 06. 2019 - 09:27

Gospodine Janjiću,ako je crkva odvojena od države zašto onda crnogorska vlast nasrće na crkvu i želi da joj otme bogomolje ?.O tome ni riječi nijeste rekli.Slažem se da Vučić ne treba da se miješa ,on nikoga nije odbranio i od toga imamo samo štetu,mi vjernici moramo odbraniti naše svetinje.
RAŠO

13. 06. 2019 - 10:11

Freeman , niko vam ne brani da čuvate i branite svoje svetinje, ali vaše svetinje ste ostavili na Kosovo, pobrkao si lončiće, ovo su svetinje Crne Gore i Crnogorskog naroda, Na crkvenu Srbsku imovinu niko ne nasrće niti je otima. Ako će mo o otimačini onda pogledaj ko je 18-te oteo svu Crnogorsku crkvenu imovinu i crkvu preinačio u srbsku crkvu.
Izabrani doktor

13. 06. 2019 - 09:58

Biti Srbin u Crnoj Gori ne podrazumijeva nacionalno etnicku pripadnost nego- dijagnozu. Ako mrzis Albance, Crnogorce, Hrvate, Muslimane, uz to citav civilizovani svijet, koji te je bombardovao, i ne mozes da shvatis kako crkva moze biti odvojena od drzave, javi se izabranom doktoru.
Мирослав Ђукић

13. 06. 2019 - 11:49

Зашто ли ме ово не чуди од нашег Душка?
M.Bećković

13. 06. 2019 - 12:38

Duško je sjajan lik.
Мирослав Ђукић

14. 06. 2019 - 10:22

M.Bećković, У праву сте! Упознао сам га лично, фебруара 2000. године. Да Марсовци дођу и заузму планету Земљу, он би и од њих за три дана добио издашну финансијску подршку. То не може свако! Нико није као он - максимално прилагодљив. Уз то, веома је интелигентан. Ни приватно, уопште није несимпатичан. Напротив! За њега и такве као он, је управо смишљена она народна пословица: Умиљато јагње, двије мајке сиса!
Stefo12

13. 06. 2019 - 13:09

Religija je najdogovornija za rast nacionalizma,znao je to drig tito dobro
Liberal

13. 06. 2019 - 13:10

Glupo je da u 21om vijeku kada je preko pola ljudi ateisti ,a druga polovina koji su vjernici uopste ne vjeruju u crkve i popove nego samo u boga,da crkvena pitanja diktiriaju medjudrzavne odnose
Bar_pamti

13. 06. 2019 - 13:12

A samo kod nas moze da se trazi od srbije da zahladni odnose sa crnom gorim oko necega kao sto je crkva
Komita

13. 06. 2019 - 13:13

Ovo je stvar cistog inacenja srpskog stanovnistva u crnoj gori,ja iskreno ne poznajem nikoga ko ide u crkvu ,a zivim u beranama dje je vecina stanovistva prosrpski orijentisano i prica o pravoslavlju i kosovu itd
Мирослав Ђукић

14. 06. 2019 - 10:26

Комито, са те банде Лима, на којој Ви живите, ни "ja iskreno ne poznajem nikoga ko ide u crkvu"., зато што сви иду у џамију. То је и нормално и природно. Са друге, нико не иде у џамију, а многи иду у цркву. Само, то не дојављују Вама. Можда Ви не знате никога са друге банде Лима?
Novi komentar