Pojasnio pravni osnov

Mitrić: Đukanović ima pravo da se uključi u rješavanje crkvenog spora

Prof. dr Blagota Mitrić oglasio se juče na svom Fejsbuk profilu kako bi pojasnio pravni osnov koji predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću daje za pravo da se uključi u pitanje obnove autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve.
Objavljeno: 13. 06. 2019 - 06:53 Promjenite veličinu teksta: A A A

Mitrić je, kako je naveo, odlučio da reaguje, zbog toga što ćute kako profesori sa Pravnog fakulteta UCG, tako i akademici Crnogorske akademije nauka.

- Na Pravnom su vjernici Amfilohijevog boga, pa ne žele da se zamjeraju, ali znaju o čemu se radi, a iz CANU zaista ne znaju – konstatovao je on.

Ističe da Đukanović „po istom onom pravnom osnovu po kome je srbijanski kralj civilnim (građanskim) dekretom, ‘spalio’ Crnogorsku autokefalnu crkvu, sada po tom istom osnovu predsjednik Crne Gore ima pravo da donese civilni (građanski) akt kojim će se vratiti autokefalnost Crnogorske crkve“.

- To se u međunarodnom privatnom pravu zove retorzija, koja, u najkraćem, znači odstupanje od redovno nadležnih normi kada domaći organ crnogorski neće postupiti po domaćoj normi u određenim pitanjima (u ovom slučaju crkveno-pravnim) nego će postupiti sasvim suprotno tim normama, odnosno postupiće onako kako je postupio organ strane države (u ovom slučaju srbijanski po istom pitanju). To se zovu retorzione mjere. Čuveni profesor Mihailo Jezdić, kome sam imao čast da budem asistent, ovako kaže: „Retorzija predstavlja takav pravni institut pomoću koga jedna država (a ja dodajem u ovom slučaju Crna Gora) naređuje svojim organima da ne postupe po redovnim normama domaćeg prava, nego da postupe na identičan način kako je postupila strana država“, a moja malenkost dodaje (u ovom slučaju Srbija protiv Crne Gore). I kraj – zaključio je prof. dr Blagota Mitrić.

Komentari: 9

"Pravo"

13. 06. 2019 - 07:03

Ima pravo da se uključi u rešavanje crkvenog spora, ali šta ako je situacija kao sada, da spora nema, a-gdin Djukanović se uključuje, tako stvarajući spor.
Baba

13. 06. 2019 - 07:49

Spora ima i to u ogromnim količinama. Rješenjem ovog pitanja, zaokružuje se i ono što faktički čini kompletan crnogorski identitet. Uostalom, ja kao crnogorka sam, do skoro, lišena svake mogućnosti da idem u svoju crkvu i da slušam svoga popa koji ne kune ni moju Državu ni moj narod. Pri tom, ja priznajem njegov narod, priznajem njegovu Državu i nemam ništa protiv njega, ali imam protiv zlih i nepoštenih djela. Ova vlast, ako misli sebi dobro, mora riješiti sve što je do sada propustila: status CPC-e i konačni povraćaj otetog i preimenovanog kulturno istorijskog nasljeđa Crne Gore, kako Crnogorci u Crnoj Gori ne bi i dalje bili najugroženiji dio stanovništva. DA JE VJEČNA CRNA GORA!!! PS-Bravo profesore!!
Mirko

13. 06. 2019 - 10:20

Kako nema spora. Ja kao Crnogorac, juce setam pored Cetinjskog manastira. Srce mi puca jer ne mogu da udjem u tu svetinju crnogorsku, posto je u njemu okupaciona vlast koja me ne priznaje, a i koja ga je obescastila prisustvom onog ratnog zlocinca 1990 sa oruzjem na prozorima, uz prisustvo danasnjeg vodje okupacione crkvene vlasti. Manstir mora da se oslobodi i okadi nakon odlaska okupacione crkvene vlasti koja traje od 1920.
Crnogorac

13. 06. 2019 - 12:20

Mirko polako uci cemo mi , i ono oruzje sto je tamo pikazat svijetu da vidi sto cini zlocinacka spc .
FreeMontenegro

13. 06. 2019 - 14:02

Mirko isto se i ja osjecam kad odem u donji manastir u Brceli.....
RAŠO

13. 06. 2019 - 10:23

"Pravo" ti možda ne vidiš spor , ali spora ima i to velikog, kad nekom nešto otmeš i navikneš da ga koristiš kao svoje, ti vjerovatno stekneš dojam da je to u stvari tvoje. A nije tako, ono što si oteo i što kao takvo koristiš u stvari nije tvoje. kad tad ćeš to morati da vratiš vlasniku bez obzira što ti to teško pada. Tako i crkvena imovina, 18-te , naša "braća" Srbi u znak zahvalnosti prema crnogorskim žrtvama koje su pale za račun Srbije uništili su nam državu koja je nastala i bila priznata prije Srbije. i ne samo što su izbrisali Crnu Goru sa karte svijeta, već su nam oteli i crkve i svu crkvenu imovinu. E to mora da se vrati koliko god teško palo SPC i dijelu posrbljenih crnogoraca.
RAM

13. 06. 2019 - 07:48

Za "Pravo" - izvanredan komentar, jasno I tacno! Svaka cast!
MAR

13. 06. 2019 - 10:02

Za "Baba" -izvanredan komentar, jasno i tačno! Svaka čast!
cg bluz

15. 06. 2019 - 02:01

Gospodine Mitricu, svaka cast! A nasa CANU, bolje je ne pominjite uopste. Kazeze: oni ne znaju! Znaju, gospidine Mitricu, jer nema tu neke mudrosti zato sto i mi, pravni laici, znamo koje su. No, oni sebe cuvaju "za svaki slucaj" kako bi mogli plivati u svakoj vodi. Znamo mi to, kao sto znamo da jedan broj njih nije nikada trebalo tamo da se nadju. Sve znamo, a lakse nam da ne diramo spavace kojima placamo indiferentnos, cak i kad bi se akademici bilo koje zemlje glasnuli. Ali, mozda je bolje da prespavaju sopstveni kukavicluk. Tako ce i Vama reci: A znate li Vi sto je nas posao??? Ne dirajte ih jer im je pola stolice u inoszranstvu, opet "za svaki slucaj". Ha!
Novi komentar