U blizini Filipina

(VIDEO) Snimljene dvije hobotnice u duginim bojama

Svijet je pun nevjerovatnih i iznenađujućih stvorenja. Pogotovo se unutar naših okeana skrivaju neobična i tajanstvena bića. Neka od njih žive na takvim dubinama, da vrlo rijetko imamo prilike proučavati i snimati ih, piše Animal Channel.
Objavljeno: 13. 06. 2019 - 21:03 Promjenite veličinu teksta: A A A

Jedno od takvih rijetko viđenih podvodnih stvorenja jeste i hobotnica tremoctopus koja se na engleskom govornom području često naziva i “blanket octopus“ (hobotnica pokrivač) jer ima dugo, tanko i ravno tijelo koje izgleda poput pokrivača. Ove životinje provode svoje dane plivajući kroz Atlantski i Tihi okean.

Ove godine ronilac je snimio dvije takve hobotnice kako plivaju uz obalu Filipina. Objavio je video snimak na YouTube-u koji je ubrzo postao viralan.

 

 

Čudno se pare

Ova vrsta hobotnice spada u neke od najčudnijih parova podmorja. Naime, razlika između veličina mužjaka i ženke je zapanjujuća, piše National Geographic.

Mužjaci su veličine oraha, znači nekoliko centimetara, dok ženke mogu biti velike i po nekoliko metara. Ženke su i mnogo deblje od svojih partnera, znaju težiti i 40.000 puta više od mužjaka.

Komentari: 0

Novi komentar