Srpska crkva organizovanjem Trojičindanskog sabora kreće u akciju pritiska na crnogorsku vlast

AMFILOHIJEV GAZIMESTAN


Iako je sjutrašnji Tojičindanski sabor najavljen kao „zalog za bratsko pomirenje i umnoženje ljubavi“, suštinski razlog za okupljanje naroda koje organizuje Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori svjetovne je, političke prirode – stvaranje žestokog pritiska na crnogorsku vlast da ne usvoji zakon o slobodi vjeroispovijesti. 

Objavljeno: 14. 06. 2019 - 07:03 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ne kriju to u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj SPC. U pozivu „vjernom narodu“ da se okupi, bez zazora se tvrdi da crnogorska vlast predloženim zakonom ugrožava ime crkve, dostojanstvo, predanje i – imovinu.

Zato se mitropolit Amfilohije, prvi čovjek srpske crkve u Crnoj Gori, odlučio da Trojičindanski sabor organizuje u centru Podgorice: kao demonstraciju političke moći.

Zato se i pravi novo „događanje naroda“ - pozvani su vjernici iz Crne Gore, ali i braća iz Hercegovine, Republike Srpske i, naravno, dobrovoljci iz Srbije. Samo još da u subotu odjekne poklik - „znamo kako da se bijemo“ – pa da se pojave mučna sjećanja na vrijeme uspona srpskog populizma i Miloševićevog Gazimestana… 

BRIŽLJIVE PRIPREME

Uz podršku vjernih srpskih partija u Crnoj Gori i logistiku srpskog državnog vrha, Srpska pravoslavna crkva pokušava da mobiliše mase da bi, po svaku cijenu, spriječila povraćaj u državno vlasništvo Crne Gore crnogorske imovine otete od 1918. godine za vrijeme karađorđevićevske okupacije, kada je izbrisana država i ime Crne Gore. Istini za volju, srpska crkva je u akciji još od vremena kada je prvi nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti bio sačinjen 2015. godine.

Tada su uspjeli da, kroz pravne primjedbe i politički uticaj na vlast u Podgorici, ali i na neke članove Venecijanske komisije, prolongiraju da se zakonski tekst pojavi pred poslanicima u Skupštini Crne Gore. Koju godinu kasnije, prijedlog zakona je prošao „doradu“ i Vlada je tekst poslala na usvajanje u parlamentu. Za izglasavanje nije potrebna dvotrećinska većina, što znači da – ukoliko bude „zeleno svjetlo“ Venecijanske komisije i saglasnost unutar vladajuće većine – zakon može biti usvojen već krajem jula.

To je, očekivano, bio posljednji alarm za djelovanje svih snaga koje su protiv regulisanja imovinsko-pravnih odnosa i položaja vjerskih zajednica u Crnoj Gori. Naročito Srpske pravoslavne crkve, koja – iako nije registrovana kao vjerska zajednica i nije pravno lice – suvereno gospodari imovinom koja je nekada bila crnogorsko vlasništvo. 

„MOLBE UPOZORENJA“

Još kada je crnogorski predsjednik Đukanović 8. juna najavio da će državna vlast raditi na obnovi autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve, bilo je jasno da slijedi žestoka reakcija. I mitropolita Amfilohija i sveštenika SPC, ali i političkih aktera u Crnoj Gori i Srbiji. Prvi su se javili iz Demokratskog fronta najavljujući da će srpske pravoslavne svetinje u Crnoj Gori braniti od „lopovske crnogorske vlasti“ svim sredstvima, ,,ne žaleći u toj borbi i vlastite živote“.

Patrijarh SPC Irinej je, bogougodno, kako on zna, odmah svim srcem podržao sve koji hoće da žrtvuju svoje živote za spas imovine njegove crkve. Prvi čovjek srpske crkve je, ne tako davno, skandalozno uporedio položaj Srba u Crnoj Gori sa onim u ustaškom logoru Jasenovac, pa valjda smatra da novom izjavom samo pomaže „opštoj borbi“. Onda je stigla i „teška artiljerija“ iz Beograda. Prvo je Nikola Selaković, državni sekretar Aleksandra Vučića, ustvrdio da je Crna Gora „klasična srpska država“, duvajući u jedra srpskim nacionalnim rabotnicima u Crnoj Gori.

Potom je, kako to i dolikuje najvažnijem političkom igraču u Srbiji, i srpski predsjednik lično poslao „molbu upozorenja“ – tražeći da Vlada Crne Gore odustane od usvajanja zakona koji je uperen protiv Srpske pravoslavne crkve! - Usvajanje tog zakona u značajnoj mjeri bi pokvarilo dobre odnose koji sada postoje između dvije zemlje, a svako ugrožavanje imovine srpske crkve u Crnoj Gori neminovno bi ugrozilo odnose dvije zemlje - otvoreno je upozorio Vučić.

Mora biti da se, dok je posmatrao sve reakcije, mitropolitu Amfilohiju oteo neki samozadovoljni osmijeh: jednim pozivom uspio je da podigne skoro zarđalu srpsku propagandno-političku mašineriju. Još ako se u subotu ispred Hrama Hristovog vaskrsenja pojavi, uz obavezan organizovani prevoz, veća masa poklonika, srpski mitropolit će imati bjelodan dokaz da je najmoćniji opozicioni igrač u Crnoj Gori.

Jedini koji može da okupi posvađane opozicionare pod svoj skut, jedini koji može da umiri nezavisne medije i jedini koji zaista može da politički parira vlastima u Crnoj Gori. I da baci Đukanoviću, Markoviću, političku rukavicu posred lica. 

DRŽAVNI IZAZOV

U subotu se ne očekuje okupljanje koje bi moglo da provocira incidente ili nemire u Crnoj Gori, ali, znači naglo podizanje temperature na već vrućoj crnogorskoj političkoj sceni. Amfilohijeva akcija, uz podršku najvećeg dijela srpske opozicije i bezrezervnu logistiku Beograda, dvostruki je test za crnogorsku vlast.

Prije svega, zvanična Podgorica mora da pokaže da je sposobna - ne samo da donosi zak one koji odgovaraju međunarodnim standardima - već i da je vlasna da ih sprovodi u realnom životu. Dosadašnji politički kompromisi u sprovođenju zakona, nevezano sa pitanjima vjerskih zajednica, uvijek su bili – na štetu države i društva.

Zato je Crna Gora i dalje država nezaokruženog identiteta, sa prilično slabim institucijama koje je zarobila partitokratija i partijska politika.

Primjeri „zaobilaženja“ akcije u slučaju nelegalno postavljene limene crkve na Rumiji, devastacije kulturnog nasljeđa nelegelanom gradnjom na Ostrogu, sve do izbjegavanja uklanjanja čuvene ,,krstionice na vodi“ - sve su to svježi primjeri kako državna vlast ignoriše vlastite, zakonom i ustavom, utvrđene obaveze.

Mnogo je političkih dilova vlasti i srpske crkve iz prošlosti - prije crnogorskog referenduma, ali i poslije - koji su naveli vrh SPC da pomisli kako će i ovoga puta biti dovoljno malo „zveckanja narodom“ pa da crnogorska vlast pogazi vlastite odluke ili ih, makar – zanemari.

Prve reakcije, predsjednika Đukanovića i Vlade premijera Markovića, ukazuju da u vrhu postoji politička volja. Činjenica da se prijedlog zakona brižljivo koncipirao nakon prvobitnih sugestija Venecijanske komisije, kao i paralelna međunarodna lobiranja, govori da je ovog puta država namjerna da ide do kraja. Samo, najteži izazov vlasti neće biti sprovođenje zakona, već održanje unutrašnjeg jedinstva kada počnu – a biće ih – direktni pritisci, prijetnje, kletve i, naravno, ,,zakivanja na Vezirov most“ pojedinaca i grupa.

Jer, Trojičindanski sabor je tek početak podizanja tenzija. Ako Crna Gora želi da opstane kao država, važno je da pokaže čvrstinu u namjeri da štiti vlastiti politički i kulturni identitet i istorijsko nasljeđe. I samo će tako ovaj Amfilohijev Gazimestan ostati samo jedna farsična epizoda i neuspješni pokušaj ponavljanja najgore prošlosti.

Miloševićev Gazimestan: Imperijalni krug nije slomljen

Te noći, izvijestili su mediji, narod na Kosovu, širom Srbije i Crne Gore - tada članica SFR Jugoslavije - nije spavao. Dan uoči Vidovdana 1989, na 600. godišnjicu Kosovskog boja, kolone ljudi zaputile su se, uz obezbijeđen prevoz državnim vozovima, autobusima, kamionima, na Gazimestan: da odaju počast srpskim kosovskim junacima, da se prisjete Miloša Obilića i kneza Lazara i zaštite Kosovo, ,,svetu srpsku zemlju“ od najezde Albanaca i ,,njihovih mentora iz Jugoslavije“.

U iščekivanju sudbonosnog dana, gotovo milion okupljenih pogledivali su u pravcu neba, čakajući kada će se na Kosovo Polje helikopterom spustiti Slobodan Milošević i ustoličiti sebe kao modernog vožda Srbije. Bio je to Vidovdan njegove najveće moći, dan kada je Srbima obećao Kosovo, državu, dostojanstvo, da poje onu novokomponovanu „Srbija iz tri dela, biće opet cela“, da poruči da ,,narod niko ne sme da bije“...

Bilo je to vrijeme populizma i velike zloupotrebe naroda. Uslijedio je krvavi raspad Jugoslavije, rasparčavanje zemlje, „crtanje mapa etnički čistih država“; Vukovar, Sarajevo, Srebrenica; ,,humana preseljenja naroda“, Arkanovi ,,tigrovi“, Šešeljevi ,,četnici“. Pusta sela i gradovi i - masovne grobnice…

Potom Oluja i Bljesak, izgon srpskog naroda kojeg je Miloševićev Beograd ostavio na cjedilu, bacio kao istrošenu stvar. Zaboravili su na zevjet Gazimestana…

Deset godina kasnije od „onog Vidovdana“, krajem juna 1999. godine, nakon Kumanovskog sporazuma, srpska vojska se povukla sa Kosova. Dvanaest godina kasnije, baš na Vidovdan, Milošević je opet ulazio u helikopter. Napuštao je Srbiju, odlazeći u Hag. Zauvijek. Mnogi su, u Srbiji i u međunarodnoj zajednici, pomislili da je krug zatvoren. Da je srpski populizam uništen, da su tvoritelji srspke hegemonije poraženi, ne shvatajući da je Milošević bio samo tragični izvođač radova, a da je imperijalna, velikosrpska politika, samo sagnula glavu pred silom.

Tamo, u Hagu, ateista Milošević, srpski vožd porijeklom iz Crne Gore, ispovijedio se mitropolitu Amfilohiju, prvom čovjeku Srpske crkve u Crnoj Gori. Samo Amfilohije zna što su jedan drugom rekli, a imali su mnogo toga da podijele: njih dvojica došli su isto vrijeme na vlast, jedan u Beogradu, drugi na Cetinju. Dijelili su različitu ideologiju a istu nacionalističku i šovinističku politiku, sa akademicima SANU sanjali san o velikoj Srbiji… Miloševićev se ugasio, Amfilohije moža i dalje da sanja - dok je Crne Gore, čije je istorijsko, kulturno i duhovno nasljeđe preoblikovao - uz amin i ponižavajuću blagonaklonost crnogorske vlasti - tokom tri decenije stolovanja na prijestolu Svetog Petra Cetinjskog.

Danas, 2019. godine, trideset godina kasnije od „onog Vidovdana“, Kosovo više nije u Srbiji, ali većinska Srbija, nažalost, i dalje živi san da će ,,sveta zemlja“ opet biti srpska, samo kad se promijene odnosi snaga i carska Rusija (čitaj: Putinova Rusija) ponovo udari rukom po Balkanu. Crna Gora je obnovila državnu nezavisnost, ali nije postala država koja gazduje nad svim djelovima vlastite teritorije.

I mnogi u Crnoj Gori sanjaju srpski imperijalni san. Snovi koji su i java. Ključevi od Cetinjskog manastira, istorijske vertikale crnogorske države, u rukama su sveštenika srpske crkve; Srpska crkva je postala ,,ključar“ i mnogih drugih vjerskih objekata u Crnoj Gori, uključujući i sveti Ostrog koji je, zahvaljujući klimoglavu crnogorske vlasti, nelegalno postao - imovina SPC…

Na Rumiji se, evo 13 godina, bjelasa limena crkva, kao simbol velikosrpskog obilježavanja teritorije, narušavajući drevni kult kneza Vladimira Dukljanskog… I dok miruju pregovori Beograda i Prištine o Kosovu, Crna Gora je i dalje posljednja meta. Ili moneta za potkusurivanje, ako sveta kosovska zemlja ostane – inostranstvo. 

Stvarno, je li srpski imperijalni krug zatvoren?
 

Komentari: 58

Rašo

14. 06. 2019 - 07:28

Može se koprcat koliko god hoće. Crnogorska crkvena imovina biće vraćena Crnoj Gori. A sve što su Srbi za vrijeme okupacije Crne Gore izgradili na ovim prostorima niko neće uzeti. ( mada oni nijesu za to vrijeme niti jedan kamen poboli). Ovakve proteste su Amfilohije i crnogorske posrbice pravili i kad je Crna Gora vraćala nezavisnost. Ništa im nije pomoglo.
Lijev obala IBRA

14. 06. 2019 - 08:31

Rašo slažemo se potpuno ,i naše DZAMIJE koje su na CRNOGORSKOJ zemlji ne može biti vlasnik njih niko osim DRŽAVA CRNA GORA , Znači što dalje od naših BOGOMOLJA i ZUKORLIĆ i neke tamo Turske Paša i Haranbaše, Dzamije u mom selu sagrađena prij 300 god lično na našem imanju i nosiće vlasništvo CRNE GORE.
RAŠO

14. 06. 2019 - 10:36

Potpuno si u pravu , i pravoslavni i katolički i islamski objekti izgrađeni na teritoriji Crne Gore su vlasništvo države Crne Gore. Crna Gora je multietnička država i svi vjerski objekti su izgrađeni za potrebe građana Crne Gore , za pravoslavne, katolike i građane islamske vjeroispovijesti.
red army

14. 06. 2019 - 09:27

Koliko ne znas nista..Za poslednih 20 godina Spc je obnovila i podigla preko 600 hramova u Crnoj Gori.A koiko ste vi podigli na celu a Mirasom? Nula. Sjedi tu i ne laprdaj.
Lijev obala IBRA

14. 06. 2019 - 10:28

Svw je obnovljeno od CRNOGORSKIH PARA KOJE SE ZARAĐUJU U DRZAVI CRNOJ GORI, A NE REKOSTE MI KOLIKO SU SAMO POPLKAČKALI NOVCA OD NAŠI BOGOMOLJA,,
@ZA CRVENOARMEJCA

14. 06. 2019 - 10:53

TIH 600 HRAMOVA SU PODIGLI OD NOVCA KOJI KRADU OD NAS CRNOGORACA I U TOME JE SVA MUKA.MISLIS DA JE U PITANJU VJERA ILI NESTO MIMO FINNSIJAA.NEGO SAM SE SLATKO NASMIJAO I NE SJECAM SE KAD TAKO SLATKO.SLUSAJ,AMFILOHOJE "UMNOZAVA LJUBAV"HA HA HA
Crnogorac

14. 06. 2019 - 19:36

Od cijih para jesul te pare dosle i Srbije tj pasaluka il su od Ostroga (slava mu o milost)ukradene .Da da Bog opet Oluju za drugo i nijeste j.... te Tachi sto njemu ne palamudis no nama .
Djuro Vučinić

14. 06. 2019 - 11:47

Zaboravili ste Rašo da u tekstu g Đuranovića ..."Dijelili su različitu ideologiju a istu nacionalističku i šovinističku politiku, sa akademicima SANU sanjali san o velikoj Srbiji… ( Slobo i g Amfilohije )" stavite primjedbu da pored SANU napiše na našu nesreću i CANU ,koji ponovo danas mudro šuti !
Sovereign

14. 06. 2019 - 16:17

Твој пост је доказ да у бившој СРЦГ се једино чују незналице. Они што нешто знају, углавном ћуте...
Mason

14. 06. 2019 - 07:58

Od a do z. Sa osvrtom na teritoriju, treba istaci da je Republika Srbija vlasnik zemljista i vjerskih objekata kojima danas gazduje SPC te da je zapisavanje teritorije i izgradnja velikoga broja novih objekata za koje drzava ne pokazuje interesovanje znak da su zreli uslovida se kaze stop sa tim da se ni jednoga trenutka ne treba zabraniti vjernicima i svjestentvu srpske crkve koriscenje crnogorskih objekata naravno u dogovoru sa predstavnicima CPC ili nekim organom koji bi regulisao tu oblast
Goran

14. 06. 2019 - 08:45

Mason# svakako da treba omoguciti ljudima i svestenstvu da koriste objekte,ali neko je proje 25 godina u katastru bez dokumenata i osnova uknjizio crkve na njih. Sta je to Spc? Izgleda nesto imaginarno jer se nisu registrovali,kako mogu upisati nekoga ko ne postoji? Ppzvati sve one koji su potpisali na odgovornost, a crkve je gradio narod 90% I drzava,a ovo nikada nije bila Srbija !
Mason

14. 06. 2019 - 10:23

U pravu si samo sam zelio da istaknem da se vlasnistvo mora vratit u drzavnu svojinu a da se ni njima ne zabrani bogosluzenje ako se tako moze nazvat proagiranje srpstva.Ove nove vjerske objekte ciji ktitori izraze zelju upisati na SPC ako se u medjuvremenu registruju
Zlire

14. 06. 2019 - 07:59

Kad srbinu ucinis dobro od njega se samo zlu nadaj
Мирослав Ђукић

14. 06. 2019 - 09:59

Zlire, Како то да је добро отимати? Да Вама Држава узме кућу, је ли би и то било добро? Данас узимају објекте Цркви, сутра ће Вама. Само чекајте - дочекаћете!
@ Đukiću,

14. 06. 2019 - 10:23

vlast se čuva zakonom - ako zakon tome služi i bezakonjem, ako se ono, bezakonje,pokaže primjerenije! Vidi samo slučaj ove jadnice (da joj ime ne pomenem),koji je jako aktuelan kod nas ovih dana. Paradoks nad paradoksima............Petar Aleksić
Мирослав Ђукић

14. 06. 2019 - 11:49

Petar Aleksić, драго ми је што пледирате за закон, а свесни сте да је неки пут човек принуђен да предузме самопомоћ. У конкретном случају, најбоље је потребу за реаговањем исказао један наш поета, владика и владар (којем су бандити неколико пута преметали кости): "Муж је бранич жене и ђетета, народ бранич цркве и племена!"
Pitanje vlasništva

14. 06. 2019 - 10:33

Miško, najveći broj hramova, ili "crkava", kako ih ovdje pogrešno nazivaju, gradila su po Crnoj Gori bratstva i plemena, a ne država i crkva kao institucije. Država je crkvi devedesetih prepisala imovinu bratstava i plemena, zbog čega bi bilo najpravilnije da se ta "imovina" vrati pravim i jedinim vlasnicima. Dok se to ne desi i država i crkva, koja god da je u pitanju, biće uzurpatori.
Мирослав Ђукић

17. 06. 2019 - 13:14

Админе, захтевам право на одговор: Pitanje vlasništva, Највећи појединачни прилог за изградњу Цркве Светог Архангела Михаила, на месту старе дрвене Ракетине цркве, у Лијевој Ријеци, дао је мој прађед Иван. Он и остали приложници су те прилоге давали за изградњу цркве, за своје верске и духовне потребе. Могао је да подигне нову кућу својим потомцима, за те паре, али није. Није подизао ни себи споменик, није био сујетан, већ је дизао храм нашем Арханђелу, којег ми, Васојевићи, претежно славимо. Претпостављам да је Вама, који славите свог Господара и партију, а затим и своје благоутробије, несхватљив такав његов поступак. Али, то је тада било тако. Васојевићи тог времена нису знали за дпс и montenegro. Нико не може да тврди, ни у бунилу, да би мој прађед Иван дао и филера, да је знао да ће икада било која држава да ту цркву отме и присвоји је. Нека ДПС прво национализује имовину бивших друштвено-политичких организација.
alpha

14. 06. 2019 - 12:40

Mikica, svaka čast, pogodio si u srž problema. Upravo je država ta koja je dekretom ukinula, tj vladar iste, postojanje jedne crkve i svu njenu imovinu dodijelila drugoj. E sada je samo došlo vrijeme da se oteto vrati. Shvatate i vi svi to više nego dobro samo se pravite blesavi.
Мирослав Ђукић

17. 06. 2019 - 14:49

Алфа ромео, Реците, је ли митрополит Митрофан Бан дошао 1919. године из Београда, или је и до тада био глава Цркве у Црној Гори?
Мирославe Ђукићу

18. 06. 2019 - 20:49

Mitrofan Ban je trazio oprostaj od gospodara Nikole I i od Boga kad je vidio sto Bijeli Teror radi po Crnoj Gori. Ti si jedan danasnji izdanak Bjelog Terora Мирославe.
Мирослав Ђукић

01. 07. 2019 - 10:08

Тај терор сте сањали... Било је репресије, али тако и данас бива кад неко, изистински или кобајаги проба да изврши "државни удар".
Crnogorac

14. 06. 2019 - 13:58

Miroslav Djukic a sto smo mi to vama oteli .Ne citiraj Dobricu Cosica krvnika niko vas nije dirao a Vi ste unijeli oruzje u Cetinjski Manastir i topove ka Cetinju okrenuli zajedno sa Amfilohijem .Sad treba da ti se zahvalim sti ste nas misllili pibit ka sto ste po Hr BiH i Kosovu i Crnoj Gori od 18 do dana dabasnjeg .....................
Мирослав Ђукић

17. 06. 2019 - 13:03

Админе, одговор: Crnogorac, а ујутро, кад сте се пробудили и спознали да сте то оружје и топове само сањали, шта је било? Не бојте се, јуначе, то сте само сањали! "Страх човјеку каља образ често"!
Goran

14. 06. 2019 - 08:37

Samo im nabite takse i poreze kao meni ,a ne da skoro 30 miliona zaraduju od svetinja,a ne placaju nikome nista, to je najmanje duhovna institucija,cast izuzetcima ,jer nisu svi isti.Srbiju su gurnuli u ratove svojim ludilom,stvarajuci pamflet srpkoj akademiji nauka i dalje su u tihom ratu sa svima
Marko Milacic u Vecernjim Nov

14. 06. 2019 - 08:58

Kaze mali cMarko da ako Milo "krene na crkvu oni ce krenuti na njegovu kucu". Podjseca me ovaj djilkos kucki na neke budale koje su mnogo trubile o tome kako su opasni sve dok nijesu popili klasicni nokaout. Poslije toga mirni kao musice.
Dalibor Kavaric

14. 06. 2019 - 10:09

Drasko, napravio si ozbiljan i iscrpan presjek cijele situacije. Nijesi se samo osvrnuo na to: sto predlazes da se ucini sa nekoliko stotina hiljada jos neprosvijecenih crnogoraca (kojima pripadam) i koji eto sticajem okolnosti i dalje vjeruju da Bozije zakone, Zavjete Svetoga Petra Cetinjskoga i Crkvene kanone treba postovati. Mislis li da smo svi mi (pravoslavni crnogorci) toliko slijepi i da su nam u Mitropoliji toliko isprali mozak da nesvesno sluzimo " srpskom imperajizmu" i "velikoj srbiji". Znam da ce ti ovo cudno zvucati, ali vjeruj mi prvi put sam u zivotu, upravo u toj omrazenoj "Srpskoj crkvi" osjetio postojanje zivoga Boga. A covjeku koji dolazi radi Boga u Crkvu, ta nacionalisticko-drzavno-svetovna naglabanja ne znace puno. Razumijem potrebu da neko zeli svoju Crkvu ali postoji pravno-kanonski put za to. Niti je kralj Alekdandar mogao "ukinuti" niti Predsjenik moze "obnoviti" Crkvu. Isus Hristos glava i osnivac Crkve jedino je vlastan to uciniti. Sve drugo je svetogrdje.
Мирослав Ђукић

14. 06. 2019 - 10:54

Дацо, џабе се трудиш! Другом се богу они моле. Не разумеју те они, све као да манџурски причаш.
Dalibor Brun

14. 06. 2019 - 11:59

"Isus Hristos glava i osnivač Crkve jedino je vlastan to ,učiniti. Sve drugo je svetogrdje." Pa mi njegovom voljom to i radimo, sve u skladu sa kanonskim pravom
FreeMontenegro

14. 06. 2019 - 12:45

dalibore, bolje da si kod doktora posa no sto visis po bogomoljama.....
Мирослав Ђукић

14. 06. 2019 - 13:32

FreeM, а где Ви висите?
danilo s.

14. 06. 2019 - 13:12

#1 - g. Kavariću, Ne isključujem mogućnost da ste u “srpskoj crkvi” osjetili “postojanje živoga Boga”? No, to iskustvo nema veže sa crkvom – već sa vama lično. Vi, vaše srce, je bilo spremno za takav susret? Naravno, vi možete sebe da ubjedjujete da je Bogu potrebna “srpska crkva” da oživi u ljudima poput vas? Što je apsurdno. Jer, Bogu nijesu potrebni posrednici da bi vas “posjetio”. A najmanje SPC. Osim toga, zar nije Isus „put i istina i život“. Čak i da je tako, to nema veze sa drugim dijelom vašeg komentara. Složio bih se da “ako neko želi svoju Crkvu neka je traži na pravno-kanonskli način.” No, odmah slijedi vaš nonsens, ili ogromno neznanje: “Niti je kralj Alekdandar mogao "ukinuti" niti Predsjenik moze "obnoviti" Crkvu.” Činjenica je da je regent Aleksandar svojim (zemaljskim) Ukazom ukinuo svetu autokefalnu Crnogorsku Pravoslavnu crkvu (vjerujte, Amfilohije laže) i pripojio je novostvorenoj SPC (1920). Uostalom, pročitajte tekst Ukaza.
danilo s.

14. 06. 2019 - 13:16

#2 - Ako je Aleksandar mogao ukiniti CPC (i stvoriti SPC), valjda je i Milo može priznati? I zatražiti od Vaseljenskog patrijarha da joj (na kanonski način – kao u Ukrajini) vrati autokefalnost. Taj process nije brz - Aleksandru je trebalo 2 godine i million i po Francuskih zlatnih franaka da dobije autokefalnost novostvorene SPC (1922)! No, osim kanona postoje i zakoni. Aleksandar je, naime, svu imovinu CPC (crkve i manastire) na nezakonit i nelegitiman način dao na koršćenje SPC. Time je prekršio Ustav Svetog Sinoda CPC i Ustav kraljevine CG. Ono što danas tražimo jeste da vlada – putem novog zakona - vrati tu imovinu našoj, nezavisnoj, državi i stavi na raspolaganje i upotrebu svim gradjanima-vjernicima. Dakle, nema ničega nezakonitog – ili nekaknonskog - u tome? Naprotiv! Valjda ćete se složiti da nije red da strana crkva koristi našu imovinu? I to za svoje političke (veljejsrpske) planove - “posrbljivanje” Crnogoraca? A mi da budemo njihove dobrovoljne žrtve?
danilo s.

14. 06. 2019 - 13:27

#3 - Vaš zaključak je: “Isus Hristos glava i osnivac Crkve jedino je vlastan to uciniti. Sve drugo je svetogrdje.” Ovo je glupost ili laž (izaberite). Osim toga, Isusa, garantovano, nema u SPC. Isus je ljubav, a nje nema u SPC. Zar nas Amfilohije ne dijeli na “vjernike (svetosavce/Srbe) i “ateiste” (Crnogorce). Suština Isusova učenja i poslanstva jeste – Ljubav (Agape)! Zar bi on boravio u kući vjerske i rasističke mržnje? Isus reče: ”Novu vam zapovijest dajem da ljubite jedan drugoga, kao što ja vas ljubih, da se i vi ljubite među sobom. Po tom će svi poznati da ste moji učenici ako uzimate ljubav među sobom.” (J. po Jovanu 13.34-35). Da li zaista vjerujete da Amfilohije “ljubi” Crnogorce (“volove”, “ono iz debela crijeva”, itd)? Ako vjerujete, neka vam je srećna srpska crkva. Ali, vi onda nijeste sljedbenik Isusov. A nijeste, niti možete biti, - “čovjek koji je osjetio živog Boga”? Jer, Bog je istina!
Draško

14. 06. 2019 - 14:46

Poštovani Dalibore Ako vjerujete u Božje zakone, onda Vam crkva, kao organizacija, nije neophodna. Kjerkegor kaže da ,,vitezu vjere ne treba posrednik"... Nijeste u pravu kada govorite da svjetovni vladari u pravoslavlju nijesu imali uticaja na stvaranje, pa i unutrašnju organizaciju, crkvenih zajednica. Pozdrav, Draško Đuranović
Dalibor Kavaric

14. 06. 2019 - 19:49

Dragi Drasko, volio bih da imam taj stepen licne komunikacije sa Gospodom, ali ipak nemam i Crkva kao posrednik mi je neophodna. Tacno je za pravoslavne drzavnike da su imali uticaja (car Konstantin je sazivao Vaseljenske sabore) ali taj uticaj se najvise svodio na inicijative, zahtjeve ili preporuke prema nadleznim Crkvenim tijelima a nikad na odluke koje su mogle obavezivati Crvene organe. U krajnjem i nas vazeci Ustav propisuje sekularne principe u vjerskim pitanjima. Pozdravljam te dragi rodjace.
ponarski

14. 06. 2019 - 19:05

Da. li ovaj DALIBOR stvarno misli da kao(obican) vjernik i nesvjesno sluzi velikosrpskim interisima ..Ili nece da prihvati ono ono sto svaki objektivni analizator vidi ...U pamet se Daso ,dzaba ti faks i skola ako ti je amfi opio pamet ...
Farsa

14. 06. 2019 - 10:35

Nema što da se vraća ni državi ni crkvi, jer su vjerske objekte po Crnoj Gori gradila plemena i bratstva. Njima treba sve vratiti.
Podgorička...

14. 06. 2019 - 11:55

Tako je i Donjemartinićka grobljanska crkva sa pripadajućim okolnim zemljištem na vrh Gorevića iznebuha voljom Danilovgradskog katastra prepisana kao vlasništvo Beogradske patrijaršije tj SPC-a sa Vračara (Beograd, Srbija). Možda onaj Banjalučanin Đukić to može objasniti s pravne strane...?!
Idite na Kosovo i Karpate!

14. 06. 2019 - 11:51

Da li zakon demokratskog Montenegra daje dozvolu posrbljenim Crnogorcima, četnicima, vojvodama, jurišlijama i raznim popovima da slobodno demostriraju protiv zemlje dje su rodjeni i pośeduju njihovo državljanstvo??? U svim demokratskim zemljama zabranjene su javne demonstracije paravojnim i fašističkim formacijama!!
Freeman

14. 06. 2019 - 12:05

Ne pritiska,brani se od crnogorske vlasti !.Ovo je zadnja linija odbrane.Satjerani smo uza zid,nema više nazad .Ne znam da li je toga svjesna crnogorska vlast ?!.
FreeMontenegro

14. 06. 2019 - 12:44

Ocigledno se srbi opet uzeljeli NATO bombardovanja, sto bi im pridalo goriva da opet kukaju o ugrozensti sljedecih 20 godina……
Superhik

14. 06. 2019 - 13:17

DPS da zaokruži identited države Crne Gore. Hahahah. Grohotom se smijem. Ti velji Crnogorci. Familija Đukanović sipa i šakom i kapom u MCP. Kod većine viđenijih iz DPS-a, kao i u crnogorskom narodu po svim anketama, MCP je institucija koja uživa najveće povjerenje, iako svi dobro znaju čije i kakve je politike ona najgorljiviji eksponent. Prije semože reći da je MCP na dobrom putu da zaokruži identitet države CG po svom kalupu. No to je očekivano i zasluženo kad se identitetom bavi struktura koja ga koristi isključivo kao sredstvo održavanja na vlasti i koja je dojahala na istu upravo na krilima onog koji propagira MPC. To su iz kuće ponijeli.
Milo Vujović

14. 06. 2019 - 13:28

Sve navedeno je Tačno,ali umanjeno,Redosled je sledeći Zakonski Hitno Vratiti Sve Naše Otete Hramove,CPC OZVANIČITI KAO JEDNU JEDINU PRAVOSLAVNU CRKVU u Crnoj Gori,i poslije toga izvršiti Ukidanje Okupatorske ilegalne tzv.sPc.koja je 1918.g. NASILNO UVEDENA U CRNOJ GORI,jer su se Odavno Stekli Svi Pravni Uslovi da se Ukine Okupatorska ilegalna tzv.sPc u Crnoj Gori,i na Kraju biti Budan jer je Budnost Crnogorce Sačuvala na ovom Našem Svetom Kršu,i Naravno biti Spremni za Dom,Jedan za Sve Svi za Jednoga !! Crna Gora ima Svetu Obavezu prema Našim Slavnim Precima,Nesmije Pokleknuti ni pred kakvom Silom, Mora biti sa CPC VJEČNA !!
Мирослав Ђукић

14. 06. 2019 - 13:55

Чекамо вас... Ударали су на Цетињски Манастир и Бушатлије и Хитлер и Поћорек и више их одавно нема... Нема ни Боба и његове екипе...
FreeMontenegro

14. 06. 2019 - 16:16

Mikeli, ti si nas idol, ajd' sad idi........;)
Мирослав Ђукић

17. 06. 2019 - 13:15

Волим и ја Вас!
Milo Vujović

14. 06. 2019 - 22:49

Koga vi đukiću-slabiću čekate Došljaci Pobjeglice Četničke Ub.zde,da vi Branite Ctinjski Manastir Ostrog i druge Naše Otete Hramove od Crnogorske Nacije,čiji su Slavni Preci Krvavili Vjekovima za Njih da bih Sačuvali Svojim Potomcima,Nemojte Nas provocirati i izazivati jer vi Crna Gora nije Bosna i Hrvatska ili Kosovo,jer ako padne ijedna Crnogorska glava u Crnoj Gori,zbog vaših Bolesnih Apetita,neće u Crnoj Gori Ostati niti s od srbijanaca !!
Мирослав Ђукић

17. 06. 2019 - 13:29

Админе, кад сте овакве увреде објавили, дозволите ми одговор: Milo Vujović, Све сте рекли о себи, ништа о мени. Ја часно презиме Вујовића нећу вређати. Свеједно јесте ли из Дробњака, или Васојевића, не служите за част никоме! Вероватно је да вам је то уметничко име? Запамтите: Ми, Ђукићи, никоме нисмо, нити данас икоме дугујемо крв. Све смо поравнали. Проверите! Ми смо своји на своме, то ви и слична лапрдала добро знају. Не дирајте наше цркве!
Ivan B.

15. 06. 2019 - 00:30

Dodju Miki u Knin i Krajinu ili na Kosovo da udariš ! Samo vam je Crna Gora ostala posrbice !
Мирослав Ђукић

17. 06. 2019 - 13:19

АДМИНЕ, ТРАЖИМ ПРАВО НА ОДГОВОР: Ivan B. заменили сте тезе. Ви, евиваши, ударате на нас и на наше, а не ми на вас! Ми ваш храм звани "Два сандука", не дирамо, иако је подигнут од народних пара. Ви нападате, а ми се бранимо. Ви сте агресори, а ми браниоци. "Муж је бранич жене и ђетета/ народ бранич цркве и племена". Мушки ћемо вас дочекати!
Bijeli Pavle

15. 06. 2019 - 06:26

Je li poistovijetio Njegos nemanjice sa napoleonom sa sultanima tako i vas srbe ka sve osvajace pocev od nemanjica do danas
Kotromanić

12. 07. 2019 - 04:33

Ajd' Đukiću, hrišća stvo je lažna religija, silom nametnuta i održavana od primitivnih popova i zatucanih vjernika. Sloveni su imali Velesa, Pana i Peruna ! Pročitaj Tajnu Torinskog Pokrova ! Vatikanska "čuda" , su blaga opljačkana u krstaškim ratovima, Hrišćanstvoje u Rimu tek u IV vjeku uzelo maha, do tad su bili pogani. Simbol sunca je "preuzet" sa Keopsove piramide, te "krasi" svojim zrakama "hrišćansme bogomolj". Dokaz 》 na aversu novca koji je kovao .54god. rimski car Alexander prikazana je kopija zraka sunca sa Keopsove piramide, znači plagijat religija, koja kopira tuđa vjerovanja. Dalje, arheološki dokazivo, rozete na crkvama su vidljive na građevinama u Siriji i Vavilonu, hiljadama godina prije hrista, cara Solomona, Plinija II i Ptolomeja ! Crkva se bavi dogmama, okultizmom i misticizmom uz sijaset crkvenih redova, tj. sekti i tajnih društava, koji nameću praznovjerice i babarije. Zločinima kroz vjekove, od krstaških ratova, tamnog srednjeg vjeka i pokolja crne kraljice..
Mирослав Ђукић

17. 07. 2019 - 00:04

Админе, тражим право на одговор: Котро, Вама нико не брани да будете атеиста.Док год "научно" доказујете да сте потекли од мајмуна, нико Вас неће у томе ометати. Само се уздржите од насиља и све је у реду. Не знам да ли Вам је чика Дарвин објаснио да батина има два краја?
Kotromanić

18. 07. 2019 - 23:06

Slažem se Đukiću, Karađorđevići su držali tamnicu naroda kao gangsteri, zar ne progonivši komuniste Obznanom i diktaturama , ubili Žarka Marinovića i Mirka Srzentića, a 1934 u Višegradu internirali studente Beogradskog univerziteta iz svih krajeva Kraljevine Jugoslavije. Dakle buržoazija velikosrpska uz blagoslov Vladimira Čorovića i režimskog studenta koljača Omiljena Milića su prvi počeli da ubijaju napredne studente kasnije komuniste i partizane. Eto ko je prvi počeo, kao i uvijek bagra sa prestola srbijanskog, zato umukni i ne prešućuj fakta ! Ateisti neće čekat milovanje svetosavskih klerika i Tebe telala portalskog. Ajd momčino, čik uradi štogod u Crnoj Gori, ne boji se takvih nitko ! Batali retoriku .
Мирослав Ђукић

05. 09. 2019 - 15:11

Котри, За Вашу информацију, Владимир Ћоровић је био велики мајстор масонске ложе, у којем су потоњи комунистички функционери имали своје завидно место (Рибари, Коча Поповић..,). Он је са Црквом православном имао везе као Бог са шеширџијом. Неки напредни студенти, кад су видели шта раде Пијаде& другови по Црној Гори, напустили су редове бораца против Бога. Понављам: Ви почињете ову збрку, не ми! Ми се само бранимо.
Veselin. S

14. 06. 2019 - 17:25

Koliko beše Miraš ono ima vjernika? Koliko ste upućeni u istoriju i pravo? Jeste li vjerni i kršteni?(rekoste jedared da ste ateista). Zbog svega ovoga ovaj i ovakvi tekstovi nemaju osnovu i u svrsi su obične propagande...
Kotromanič

07. 07. 2019 - 11:40

Što vi je đetiči, a što se infišaste u religiji? A čuš crkve, pa zna se da je "crkva" politička brigada buržoa'ije, lažava i lupeška, sa podignutim prstom i dogmama. Popva silnika, razbojnika, pedofila i silovatelja puna je crkva a neki se raznježili, ma kome to zbore. NE SA MANTIJAŠIMA !
Novi komentar