Najniže emisije CO2 među avio kompanijama u EU

Wizz Air najzelenija avio kompanija u Evropi

Wizz Air, jedna od evropskih avio-kompanija sa najvećom stopom rasta i najveći niskotarifni avio-prevoznik u centralnoj i istočnoj Evropi, objavio je danas da je ostvario najniže emisije CO 2 po putniku među svim konkurentskim avio-kompanijama.
Objavljeno: 14. 06. 2019 - 14:02 Promjenite veličinu teksta: A A A

Sa zabilježenih 56,5 g CO 2 po putniku na svaki pređeni kilometar u maju 2019, Wizz Air je avio-prevoznik sa najmanjim ekološkim otiskom po putniku. Sljedeći proaktivan korak koji Wizz Air preduzima je uključivanje podataka o emisijama u mjesečnu statistiku, kako bi na osnovu transparentnosti putnici mogli da imaju sve potrebne informacije da donose odgovorne odluke. Wizz Air posjeduje modernu flotu koju čine avioni tipa Airbus A320, A321CEO i A321NEO
prosječne starosti 4,7 godina, što je čini jednom od najmlađih u avio-industriji. Wizz Airove emisije CO 2 po putniku na svaki pređeni kilometar se konstantno smanjuju tokom posljednjih godina, uz zabilježen pad od 4,4 odsto u maju 2019. u poređenju sa prethodnom godinom. Uz naručenih više od 250 aviona tipa Airbus A321NEO, Wizz Air će nastaviti da podstiče efikasnost i unapređenja u ovoj oblasti, pri čemu će ekološki otisak ove kompanije biti dodatno smanjen za skoro jednu trećinu tokom naredne decenije.

Model A320neo i ostali članovi ove porodice koji su potom uvedeni su prvi usvojili najnovije tehnologije, uključujući motore nove generacije i izgled kabine koji je referentan za cijelu industriju, zahvaljujući čemu su troškovi goriva smanjeni za 20 odsto. A321neo takođe nudi velike ekološke prednosti sa skoro 50 odsto manjom bukom u poređenju sa prethodnom generacijom letjelica. Od uvođenja u upotrebu 2016. godine, GTF motor firme Pratt and Whitney je ispunio obećanje o smanjenju emisije oksida azota za 50 odsto.
„Krajnji cilj Wizz Aira je da omogući udobniji život ponudom pristupačnih putovanja i mi se ponosimo što ovu misiju ispunjavamo na najodrživiji mogući način. Biti odgovorna kompanija i obezbijediti održivu budućnost za buduće generacije nije takmičenje. Danas, sa najnižom emisijom CO 2 po putniku na svaki pređeni kilometar u cijelom sektoru, Wizz Air je već „najzeleniji” izbor avio-prevoza za koji putnik može da se odluči. Postavili smo ambiciozne ciljeve u vidu dodatnog smanjenja uticaja na životnu sredinu kroz primjenu najsavremenije tehnologije i dalje smanjenje emisije CO 2 po putniku za jednu trećinu do 2030. godine. U našim rukama su najbolji alati pomoću kojih to možemo da ostvarimo – avioni tipa A321NEO sa Wizz Airom konfiguracijom sjedišta kapaciteta 239 putnika i Pratt and Whitney GTF motore koji koriste najčistiju i ekološki najmanje štetnu tehnologiju koja trenutno postoji na svijetu”, izjavio je Jožef Varadi, generalni direktor Wizz Aira.

O kompaniji Wizz Air

Wizz Air je najveća niskotarifna avio-kompanija u centralnoj i istočnoj Evropi čija flota obuhvata 113 aviona tipa Airbus A320 i Airbus A321 i koja u ponudi ima preko 650 destinacija sa 25 aerodroma i povezuje 146 destinacija u 44 zemlje. Wizz Air ima tim od oko 4.500 profesionalaca koji nude
izvanrednu uslugu i veoma niske cijene karata i zahvaljujući tome je bio omiljeni izbor preko 34 miliona putnika u 2018. godini. Wizz Air je član Londonske berze pod skraćenicom WIZZ i uvršten je u Indekse FTSE 250 i FTSE All-Share. Wizz Air je registrovan u okviru programa Kontrole operativne bezjbednosti (IOSA) Međunarodne asocijacije avio-kompanija (IATA), globalnog lidera u kontroli avio-bezbednosti. Kompanija je nedavno dobila najvišu ocjenu - 7 zvjezdica - od www.airlineratings.com, jedine agencije na svijetu koja se bavi ocjenjivanjem bezbjednosti i proizvoda, a osvojila je i nagradu za Najbolju evropsku avio-kompaniju u 2017. godini koju dodjeljuje Aviation 100, ugledna godišnja publikacija koja nagrađuje najistaknutije predstavnike aerokosmičke industrije.

Komentari: 0

Novi komentar