" /> " />

U Argentini

Na današnji dan rođen legendarni Če Gevara

Na današnji dan u Argentini je 1928. godine rođen marksistički revolucionar, kubanski gerilski vođa i teoretičar, ljekar, diplomata i pisac Ernesto Če Gevara.
Objavljeno: 14. 06. 2019 - 14:37 Promjenite veličinu teksta: A A A

Če je rođen u Rozariju u porodici koja je pripadala argentinskoj srednjoj klasi. Za vrijeme svog života pomagao je pobunjeničkim ljevičarskim pokretima širom svijeta.

On je zastupao ne samo Kubu u Ujedinjenim nacijama i na konferencijama širom svijeta, već i sve antikapitalistčke i antimperijalističke pokrete. Za svoga života napisao je nekoliko knjiga.

Ovaj revolucionar je predstavljao jednu od ključnih ličnosti u revoluciji Fidela Kastra na Kubi kao član pokreta "26. jul".

Nakon pobjede revolucije, nekoliko godina je bio aktivan u promociji revolucije društva, putujući po svijetu kao diplomata Kube, a zatim se lično angažovao u pokretima za oslobođenje od diktatorskih režima putem gerilske borbe, najpre u Kongu, za vrijeme vladavine Moiza Čombea, a potom u Boliviji.

U Boliviji, spregom Američke obavještajne agencije i bolivijske vojske, Če je najprije uhvaćen, a odmah sjutradan i ubijen, 9. oktobra 1967. godine.

Njegov lik, kao borca za oslobođenje i žrtve imperijalizma, i danas, nekoliko decenija poslije njegove smrti, predstavlja jedan od glavnih simbola i ikona društvene i političke revolucije širom svijeta.

Časopis "Tajm" proglasio je Čea jednim od 20 najvećih svjetskih ikona i heroja u okviru 100 najuticajnijih ljudi 20. vijeka.

Čuveni portret Če Gevare, koji je Akademija umjetnosti u Merilendu proglasila najpoznatijom fotografijom na svijetu, napravio je Alberto "Korda" Dijas.

Komentari: 3

Nataša Z.

14. 06. 2019 - 21:52

Slava velikanu!
DURRUTI

15. 06. 2019 - 23:23

Hasta la victoria siempre, mi Comandante!!! https://www.youtube.com/watch?v=SSRVtlTwFs8
zanimljivo

17. 06. 2019 - 16:58

Zadnji čovjek koji je sa njim obavio službeni razgovor je potpukovnik Selić!!!
Novi komentar