Kako zaštititi bebu od komaraca?

Zajedno sa vrućinama i lijepim vremenom došle su nam i prave ljetnje napasti – komarci. Kako biste svoju bebu zaštitili od njihovog ujeda, postoje proizvodi i načini koje možete primijeniti.
Objavljeno: 14. 06. 2019 - 20:15 Promjenite veličinu teksta: A A A

Komarci su dosadni insekti koji mogu ujesti bilo koga, od bebe do odraslih. Iako je u većini slučajeva ovo bezazleno, dovede samo do svraba i crvenila, nekada u zavisnosti od prostora u kom živite, oni mogu prenositi bolesti poput malarije i tropske groznice. Pomoću sredstava za zaštitu od komaraca i osiguravanjem sredine u kojoj obitava, bebu možete zaštiti od ovih napasti.

Zaštitite bebinu kožu od komaraca

1. Izbjegavajte namirisane proizvode

Komarce privlače mirisi iz mnogih proizvoda, poput sapuna, parfema, pa čak i spreja za kosu. Koristite proizvode bez dodatih mirisa kako biste ih spriječili da priđu vašoj bebi. Pomirišite prouzvode prije upotrebe, ili pak pročitajte sastav, kako biste bili sigurni da nemaju nikakav miris, ili makar imaju neki slabiji.

2. Obucite bebi zaštitnu odjeću

Ukoliko idete u prostor prepun komaraca na duži period, obucite bebu u odjeću dužih rukava i nogavica. Odjeća će spriječiti ujede komaraca, da li sama od sebe, ili pak kao prostor za prskanje hemijskih ili prirodnih proizvoda za zaštitu od komaraca.

Komotna i odjeća svijetlih boja može spriječiti ujede kroz odjeću. Glavu možete zaštititi šeširićem.

Odjeća sa cvijetnim printom i jarkim bojama može privući ove insekte.

3. Koristite sredstva za zaštitu na bazi DEET jedinjenja

Hemikalija pod nazivom DEET se u medicinskim krugovima smatra najboljom zaštitom od komaraca i drugih insekata. Ipak, zbog straha od sigurnosti ove hemikalije, držite se mjera opreza:

– Ne aplikujte ih na mališane mlađe od 2 mjeseca. Umjesto toga, uzmite u obzir upotrebu prirodnih sredstava za zaštitu od komaraca i osigurajte bebinu okolinu.

– U zavisnosti od količine DEET jedinjena u proizvodu, nanosite ga na svaka 2 do 4 sata. Na primjer, ukoliko je koncentracija 10 posto, štitiće vašu bebu oko 2 sata, dok 24 posto može dijete zaštititi narednih 5 sati. Umjereno nanosite proizvod i budite sigurno da su svi djelovi tijela pokriveni, osim očiju i usta. Izbjegavajte da stavljate sredstvo na bilo koji dio djetetovih ruku, jer one lako dolaze u kontakt sa ustima i očima.

– Izbjegavajte upotrebu proizvoda sa 30 i više procenata DEET jedinjenja. Mnogi eksperti predlažu da se držite proizvoda sa 10 procenata, radi sigurnosti. Takođe, preporuka je da izbjegavate ovu hemikaliju u spoju sa zaštitom od sunca, jer to umanjuje dejstvo zaštite, te može doći do opekotina.

– Ukoliko imate bilo kakvo pitanje, obratite se ljekaru.

4. Koristite proizvode sa ikadrinom

Centar za kontrolu bolesti je istakao da su proizvodi sa ikadrinom jednako sigurni kao i oni koji sadrže DEET. Ikadrin je sintetički derivat biljke bibera. Iako Američka akademija pedijatara nije uočila nikakav problem za aplikovanje na bebama, ukoliko želite, možete se voditi pravilom da ovo ne koristite kod beba mlađih od 2 mjeseca.

– U zavisnosti od količine ikadrina, ovi proizvodi vas mogu štititi tri do osam sati. Koncentracije između 5 i 10 posto štite sat – dva, a oni sa 20 posto pružaju zaštitu narednih pet sati.

– Primjena je ista kao i kod proizvoda koj isadrže DEET, te izbjegavajte usta i oči, kao i šake.

5. Uzmite u obzir proizvode sa prirodnim sastojcima

Mnoge kompanije nude proizvode za zaštitu od komaraca koji sadrže esencijalna ulja poput citronele, kedra, eukaliptusa, soje. Centar za kontrolu boesti je potvrdio jednak učinak ovih sastojaka kao i prethodno pomenutih. Ovi proizvodi su idealni za vas ukoliko želite da izbegnete jake hemikalije na bebinoj koži. Uvek pročitajte sastav proizvoda, kao i upozorenje od koje godine djeca smiju da ih koriste, jer neki mogu sadržati sastojke koji se ne preporučuju djeci mlađoj od tri godine.

– Neki proizvodi mogu biti netoksični i hipoalergenski, te i kasnije pomažu bebi.

– Moraćete da nanosite proizvod na svaka dva sata, kako biste pružili potpunu zaštitu bebi.

6. Primjenjujte permetrin na odjeću

Permetrin je još jedna hemijska zaštita koja može biti efikasna. Ipak, za razliku od ostalih, ne možete je aplicirati direktno na kožu. Primjenjuje se na odjeću ili drugu opremu koja se koristi. Za ovu supstancu nema ograničenje godina dozvoljenih za upotrebu. Ukoliko želite, možete izbjegavati upotrebu na mališanima mlađim od 2 mjeseca.

– Imajte na umu da će ovo sredstvo ostati duže na dječjoj odjeći, čak i nakon nekoliko pranja.

7. Obratite pažnju na aplikovanje

Bez obzira koju zaštitu koristite, obratite pažnju na naredne stavke:

– Izbjegavajte zaštitu kod beba mlađih od 2 mjeseca, kao i na ranama i posjekotinama.

– Uvijek pročitajte uputstvo za upotrebu.

– Sprej nanosite na otvorene prostore da ne bi došlo do udisanja.

– Izbjegavajte nanošenje spreja na lice. Umjesto toga, nanesite sprej na ruke, a potom na djetetovo lice. Možete se opredijeliti i za zaštitu u vidu kreme.

Koristite dovoljno proizvoda da prekrijete bebinu kožu, i izbjegavajte ponovno aplikovanje ukoliko to nije potrebno.

– Kada beba uđe unutra, isperite proizvod sapunom i vodom.

Zaštitite bebinu okolinu od komaraca

1. Kontrolišite kućni prostor

– Popravite ili zamijenite polomljeni prozor.

– Postavite ventilatore u bebinu sobu. Oni će komarcima otežati da se kreću kroz vazduh.

– Uklonite stajaću vodu iz svog dvorišta, jer ona može privući komarce. Ispraznite bazene ili kadice.

2. Držite djecu podalje od zona sa komarcima

Zone drveća i stajaće vode (bazeni) privlače komarce i podstiču ih da se razmnožavaju.

3. Koristite mrežu za nosiljku za bebe

Ako izlazite napolje ili u vašem domu ima mnogo komaraca, uzmite u obzir prekrivanje prostora u kom beba spava. Budite sigurni da rupice tkanine budu dovoljno sitne da komarac ne može da prođe kroz njih. Mrežicu možete postaviti na kolica, auto-sjedišta, kolijevke, nosiljke.

4. Koristite vrećice sa lavandom 

Ovo će vam dodatno pomoći prilikom zaštite, jer lavanda odvraća komarce od napada na bebu. Postavite ih na udaljeno mjesto u odnosu na bebu, poput ormara.

5. Upalite svijeću od citronele

Postoje dokazi da ulje citronele tjera komarce i ostale bube. Možete je ostaviti da gori sve dok niste unutra, te će vam osloboditi prostor od komaraca. Budite obazrivi da se beba ne opeče ili udahne dim.

6. Zaboravite narukvice i ultrazvučne uređaje

Ne samo da ovi uređaji neće zaštititi bebu od komaraca, već neke narukvice često sadrže hemikalije koje mogu naškoditi bebi ukoliko ih proguta.

Komentari: 0

Novi komentar