Preporuka Marine Knežević

Bolja muzika, bolja i država

Ove sedmice za čitaoce Objektiva najbolje i najgore naslove iz svijeta filma, televizije i muzike izdvaja producentkinja Crnogorskog simfonijskog orkestra Marina Knežević.
Objavljeno: 15. 06. 2019 - 06:25 Promjenite veličinu teksta: A A A

ZGRABI

FILM

Iskreno, ne sjećam se kada sam posljednji put pogledala film. Već godinama gledam skoro pa isključivo serije. Ono što svakako preporučujem su Linčov „The Elephant Man“, Three Colors Triology“ Kišlovskog sa savršenom soundtrack listom, Bartonov „Big Fish“, Hanekeov „Amour“.

Tu su i oni, jednostavno i bez mnogo filozofije, prelijepi filmovi kao što su „Her“ (Spajk Džouns, 2013) i „I Origins“ (Majk Kehil, 2014).

Apelujem na ljude da što više posjećuju naše filmske festivale (Podgorica film festival, UnderhillFest, Džada film fest). Iza njih stoje divni mladi ljudi koji ulažu ogroman napor da nam svake godine donesu nešto novo i dobro. Prilika za pogledati dobar film ima, samo ih treba prepoznati. 

MUZIKA

Najkompleksnija kategorija od svih. Muzika je neprikosnovena umjetnost, za mene jedina koja direktno utiče na duh. Kao neko ko je cijeli život u muzici i oko nje, vječito u društvu muzičara/ki, voljeni muzički pravci kreću od jugoslovenskog novog talasa i panka (muzika uz koju sam odrasla), britanske underground new wave/rock/punk scene, do nešto sofisticiranijeg trip-hopa, indi pravca, synth popa, pa sve do klasike. 

Strastveni sam obožavalac analognog zvuka, te se trudim da što više muzike slušam na gramofonu. Mislim da ništa ne može zamijeniti trenutak u kojem igla po prvi put zagrebe ploču. Ploče koje se najčešće vrte u mom stanu su „An Awesome Wave“ (sa posebnim naglaskom na pjesmu „Taro“) od benda alt-J, „Gulag Orkestar“od Beirut, od benda The National „Trouble Will Find Me“ i naravno Betovenova Deveta simfonija. Treći i četvrti stav ove simfonije su jedina muzika na svijetu uz koju mogu da perem suđe.

marina-knezevic-alternativa

TV

 

Iako sam po struci između ostalog televizijska producentkinja, rijetko gledam televiziju. Čak i tokom rada na crnogorskim televizijama, rijetko sam se zaustavljala da pogledam rezultat svog posla. S druge strane, pogledala sam ogroman broj serija, koje prema mom mišljenju od kultne „The Wire“ do danas polako, preuzimaju vođstvo nad filmom. Glavna odlika jedne serije nije da drži ili ne drži pažnju. Kao neko ko je dio života proveo iza kamera, više pažnje obraćam na režiju, produkciju, fotografiju, nego na samu fabulu. Jedna od najboljih serija koje sam pogledala u posljednje vrijeme jeste HBO projekat „Chernobyl“, dramatizacija jedne od najgorih nesreća izazvanih ljudskom rukom - eksplozije reaktora u nuklearnoj elektrani Chernobyl, 26. aprila 1986 godine. Preporučujem i „After Life“, „Black Mirror“, „Dark“, kao već svima poznatu „Game of Thrones“. Naravno, tu su i nezaobilazni i vječno voljeni „Friends“ uz koje često odmaram.

ZAOBIĐI

FILM

Kao što sam navela, u posljednje vrijeme rijetko gledam filmove, a ako se i odlučim na takav korak, strogih sam kriterijuma i pažljivo biram na što ću utrošiti vrijeme. Samim tim, ne dovodim sebe u situaciju u kojoj mi je potrebna kategorija zaobiđi. 

TV

Neko sam ko je tokom života naučio da svemu, pa makar i na kratko, pruži priliku. Međutim, u korist očuvanja zdravog razuma, najiskrenije preporučujem izbjegavanje (u širokom luku) domaćeg TV sadržaja koji se skoro u potpunosti sveo na kič, šund, rijaliti programe, u pauzama između političkih prepucavanja. 

MUZIKA

Platon u svojoj „Državi“ kaže: „Što je u državi bolja muzika, bolja će biti i država“. Mislim da je ovim sve rečeno.

 

(FOTO: Privatna arhiva)

Komentari: 0

Novi komentar