Reagovanje DPS-a na izjave iz Beograda

Nikolić: Srpski zvaničnici često zamjenjuju teze

Pogrešno je i površno tumačenje da se Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti bavi Srpskom pravoslavnom crkvom. On se odnosi na sve vjerske zajednice i uređuje jednu oblast u skladu sa najboljim evropskim zakonskim rješenjima. Zašto su finansije, odnosno imovina, pitanje nad pitanjima za predstavnike SPC, tema je za razmišljanje, jer to je samo jedan aspekt ovog zakona – kazao je za Pobjedu Miloš Nikolić, poslanik DPS-a.
Objavljeno: 15. 06. 2019 - 06:10 Promjenite veličinu teksta: A A A

Nikolić je poručio da Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti „ne arbitrira između vjerskih zajednica, već uređuje jednu oblast koja zaslužuje dužnu pažnju, ali koja je bila u prilično haotičnom stanju“.

SABOR POLITIČKI SKUP Komentarišući najavu okupljanja opozicionih pristalica na današnjem Trojčindanskom saboru, Nikolić je kazao da je vjersko okupljanje dobilo političku formu. - Pozivom Demokratskog fronta da se njihove pristalice okupe na crkvenom saboru, i otvorenom politizacijom ovog događaja od političkih i crkvenih predstavnika, ovo po formi vjersko okupljanje, dobilo je par ekselans političku formu – rekao je Nikolić.

Na pitanje da prokomentariše ocjene srpskih zvaničnika o ugroženosti Srba u Crnoj Gori, kao i o našoj zemlji kao klasičnoj srpskoj državi, Nikolić je rekao da se „u ocjenama srpskih zvaničnika često, slučajno ili namjerno, potkrada zamjena teza“.

 - Najprije se zanemaruje činjenica da je Crna Gora građanska i multinacionalna država i da su svi narodi ravnopravni. Stav o ugroženosti jednog naroda, u ovom slučaju srpskog, politička je floskula i političari koji navodno predstavljaju srpski narod u Crnoj Gori koriste je da bi na taj način stvorili političku platformu sa koje mogu da ostvare svoje interese, koji su različite prirode, ali najmanje imaju dodira sa položajem srpskog naroda u Crnoj Gori i njegovim pravima – dodao je Nikolić.

Srpski zvaničnici, od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, njegovog generalnog sekretara Nikole Selakovića, do ministara u srpskoj vladi, posljednjih dana „bombarduju“ izjavama u kojima se optužuje Crna Gora da predlaganjem zakona o vjeroispovijesti „otima svetinje Srba“, da se naša država miješa u unutrašnja pitanja Srbije, te da će to ugroziti odnose dvije zemlje.

LP: SELAKOVIĆ OMALOVAŽAVA Selaković je prije dva dana izjavio da je „Crna Gora klasična srpska država, u kojoj i dan danas, poslije svega, živi 31 odsto Srba“, zbog čega je Liberalna partija juče pozvala Vladu Crne Gore da ga proglasi za nepoželjnu osobu u našoj državi.

Potpredsjednik LP Jovo Rabrenović kazao je da bi ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović mogao da pozove ambasadora iz Beograda na hitne konsultacije. - Visoki državnik strane zemlje koji ne propušta priliku da omalovaži i zatire identitet i postojanje susjedne države ne može očekivati drugačiji tretman osim kao persona non grata. Crna Gora bi na ovaj način potvrdila da je ozbiljna država i da ne dozvoljava da se bilo ko miješa u njenu politiku, posebno ne velikodržavni nacionalisti koji se još nijesu pomirili sa crnogorskom suverenošću i nezavisnošću. Da je to tako pokazuje i Selakovićevo žaljenje za miloševićevskom SRJ koja je bila zvanično nepriznata država i koja je okretala topovske cijevi prema Crnoj Gori i njenom narodu – naveo je Rabrenović.

Vučić je imao nekoliko izjava na račun Crne Gore u posljednjih nekoliko dana, a dan ranije zamolio je Vladu da ne usvaja zakon o slobodi vjeroispovijesti. Dobio je odgovor da Vlada Crne Gore neće dopustiti nikome, pa ni Srbiji da kreira njen zakonodavni sistem. Predlaganje zakona o vjeroispovijesti razlog je i što će se danas, na Trojčindanskom saboru ispred Hrama u Podgorici, okupiti, osim vjernika, pristalice prosrpskih opozicionih stranaka. Mitropolija crnogorsko-primorska pozvala je sveštenstvo i vjernike sa ciljem, kako su naveli, „odbrane vjere i svetinja, jer Mitropoliju i sve eparhije SPC u Crnoj Gori ugrožava Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji je usvojila crnogorska Vlada“.

Komentari: 4

Rukfaš

15. 06. 2019 - 06:57

Bravo mladiću... Pametan, mlad, neukaljan, rječit... takvi ti trebaju Đukanoviću. Vrijeme je pregazilo i korupcija samljela stare sijede snage DPS-a.
Rašo

15. 06. 2019 - 07:42

Vučić u svojoj izjavi kaže “sva crkvena imovina u Srbiji je državna data na korišćenju crkvi” što je potpuno u redu. Medjutim kad je u pitanju Crna Gora izjavljuje i moli da crkvenu imovinu koju je zaposjela SPC Crna Gora ne preuzima u svoje vlasništvo i da je ostave SPC. On izgleda misli da je imovina koju je okupirala SPC u Crnoj Gori vlasništvo Srbije i srbskog naroda. Ovo za nekog ko malo razmisli znači da Srbija polaže pravo i pretenduje na dio teritorije Crne Gore, malo drsko i bezobrazno. E pa g. Vučić i svi njegovi istomišljenici neka se pozdrave poslije donošenja zakona o vjerskim zajednicama, sa tom idejom. Crna Gora je nezavisna i samostalna i niko, a posebno Srbija neće uticati na njen integritet , bez obzira koliko imala pristalica u Crnoj Gori , to jest crnogorskih izdajnika.
Goga

15. 06. 2019 - 08:39

juce na skupstini kompletan df ponavljao je da je seljakovic u pravu,da je ovo srpska zemlja,cg ne postoji,crnogorci ne postoje,itd. Znaci problem je kod nas ,bas me briga sta kazu neki sa strane.
Tuzanin

15. 06. 2019 - 14:57

Nema povlačenha! "Svi za jednog-jedan za sve "! Referendum 2006.neka bude energija za izgurati ovu istorijsju nepravdu i okuoatorski zločin bad CG! Neka je vječba Crna Gora sa cijelom svojom imovinom!
Novi komentar