SLUČAJ TELEKOM

Bord direktora je donio odluku o ugovoru sa Rolijem

Čitanjem zapisnika sjednice borda direktora Telekoma juče je u podgoričkom Višem sudu nastavljeno suđenje bivšim čelnicima Telekoma Olegu Obradoviću i Miodragu Ivanoviću koje Specijalno tužilaštvo tereti da su zloupotrebom službenog položaja oštetili Telekom i pribavili korist 2,3 miliona eura kompaniji ,,RawleighTrading“ (Roli) iz Londona na ime fiktivnog ugovora o konsultantskim uslugama. Proces vodi sutkinja Evica Durutović.
Objavljeno: 15. 06. 2019 - 07:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Prema stavu specijalnog tužioca Saše Čađenovića, ta analiza nikada nije urađena, dok su Obradović i Ivanović unaprijed znali da neće doći do realizacije ugovorenog posla. Sa druge strane, sadržaj juče pročitane dokumentacije potvrdio je odbranu Ivanovića i Obradovića koji su tvrdili da ugovaranje spornog posla, kako to smatra Specijalno tužilaštvo, nijesu odradili sami već na inicijativu i odobrenje predstavnika Mađar telekoma.

UGOVOR Upravo u zapisniku sa četvrte redovne sjednice Odbora direktora Telekoma u svojstvu skupštine Monet, održane 27. oktobra 2005. godine, u koji je Pobjeda imala uvid, navodi se da je Monetu odobreno zaključenje ugovora o konsultantskim uslugama ispitivanja tržišta telekomunikacija u Jugoistočnoj Evropi sa kompanijom ,,Rawleigh Trading“ iz Londona.

Tog dana pod tačkom pet razmatralo se i odobrenje ugovora o pružanju konsultantskih usluga uz prateću odluku. Sud je juče proveo odluku odbora direktora Telekoma Crne Gore od 27. oktobra 2005. godine kojom je Monetu odobreno zaključenje Ugovora o pružanju konsultantskih usluga sa kompanijom Roli. U odluci je navedeno i da se predsjedavajući odbora direktora Telekoma Oleg Obradović i izvršni direktor Moneta Predrag Ivanović ovlašćuju da potpišu ovaj ugovor. Navedeno je i da odluka stupa na snagu danom donošenja.

JEDNOGLASNA ODLUKA Dokumentacija koja je predočena juče u sudnici Višeg suda potvrdila je odbranu optuženog Obradovića koji je tvrdio da je odbor direktora koji su sačinjavali ovaj optuženi kao predsjedavajući, potom Tomas Morval, Pal Kustra, Peter Danko, Janos Winkler, Slavko Carić, jednoglasno odobrio Ugovor o pružanju konsultantskih usluga vezano za procjenu trenutnog stanja u sektoru telkomunikacija u regionu Jugoistočne Evrope – Republici Srbiji, Republici Srpskoj, Kosovu, Republici Albaniji.

Odbor je tada prihvatio prijedlog Ivanovića da se za ovaj posao angažuje kompanija ,,RawleighTrading“ iz Londona. Ovoj sjednici su pored članova odbora prisustvovali izvršni direktor Telekoma Milan Perović, izvršni direktor Moneta Miodrag Ivanović, izvršni direktor Interneta Slavoljub Popadić, izvršni finansijski direktor Telekoma Andras Dunai, glavni strateg u Mađar Telekomu Andras Balogh i izvršni finansijski direktor ,,Moneta“ Eszter Kocsardi.

Obradović je ranije prilikom davanja odbrane kazao da je ugovor sa kompanijom Roli o ispitivanju tržišta u Albaniji, Kosovu, BiH, kao i Crnoj Gori potpisan sedam mjeseci nakon što je Telekom Crne Gore privatizovan, odnosno prodat Mađar telekomu. Obradović je pred sudom naveo da je od 15. marta 2005. godine Telekom privatna firma i njome je upravljalo odbor direktora sastavljenog od pet Mađara, predstavnika američkog fonda KKR Slavka Caričića i njega kao predsjednika odbora. On je pojasnio da je ovaj odbor direktora upravljao kompanijama Monet i Internet koje su bile u stoprocentnom vlasništvu Telekom Crne Gore. Prema njegovim riječima, angažovanje firme za ispitivanje tržišta u zemljama koje okružuju Crnu Goru inicirao je Dojče telekom u čijem vlasništvu je Mađar telekom. Istakao je da on nije donosio odluku da se taj ugovor zaključi, kao i da nije sam određivao da preduzeće Roli odradi zadatu analizu, već je tu odluku donio odbor direktora Telekoma Crne Gore, uz saglasnost najodgovornijih ličnosti iz Mađar telekoma.

BIZNIS PLAN Na sjednici odbora direktora Telekoma 27. oktobra 2005. godine usvojen je i biznis plan za Monet za period 2006-2008. godina za čije sprovođenje je odgovoran Ivanović. Ivanović je predstavio Pregled proračuna za 2005. godinu kao i da je Monet u 2006. godini planirao prihode od 45.161.000 eura, u 2007. godini 47.511.000 eura a u 2008. godini 48.015.000 eura.

On je tada odboru direktora predočio da prihodi prikazuju stabilan rast tokom 2005-2008. godine koji je uglavnom posljedica povećanja prihoda po glavi stanovnika i dinamičnog povećanja prihoda posjetilaca. Ivanović je u odbrani kazao da je bio na čelu Moneta, firme kćerke Telekoma, koja je imala najviše novca pa je traženo da plaćanje za konsultantske usluge ide preko ove kompanije. Kako je Monet bio određen da izvrši plaćanje ovog posla, Ivanović je izabran da bude potpisnik ovog ugovora. Nakon što je donijeta odluka, potpisan je ugovor i odmah plaćeno 20 odsto dogovorene cijene za konsultantske usluge, dok je ostatak trebalo da bude plaćen tek nakon obavljenog posla.

On je istakao da nijedan cent nije mogao da bude plaćen bez nekoliko finansijskih kontrola i odobrenja odbora direktora. Sjledeće suđenje zakazano je za 22. jul.

Komentari: 2

Pravnik

15. 06. 2019 - 07:42

Da li je moguce da se za ovo sudi ljudima? Za odluku koju je donio bord direktora. Po ovome svaki izvrsni direktor u nasoj zemlji moze ocekivati sudjenje. Da li je moguce da se potvrdi ovakva pravno suluda optuznica?
Brano

15. 06. 2019 - 14:33

Potpuno se slazem. Ovo je bila privatna firma. Drzava tu jedino prati placanje poreza na svaku transakciju i odluku i reaguje ako dolazi do nezakonitog izbjegavanja placanja poreza. Ovaj slucaj je prava kompromitacija naseg pravosudnog sistema! Zamislite da specijalni tuzilac prati da li je svaki radnik u privatnoj firmi dobro odradio posao i zaradio postono svoju platu?
Novi komentar