Mitropolit CPC, Mihailo

Crnogorske crkve i manastiri su depoziti našeg identiteta

Vjerujem da je ovoga puta država spremna i sposobna da crnogorsko crkveno pitanje konačno riješi na pravedan način. To je potvrdio i predsjednik Milo Đukanović nedavnom izjavom da će obnoviti autokefalnost Crnogorske crkve i omogućiti stvarnu vjersku ravnopravnost. Nema razloga za sumnju, jer je to suštinsko pitanje od čijega razrješenja zavisi da li će zemlja biti suverena ili beogradska kolonija. Nemam utisak da je bilo ko od visokih adresa naklonjen “kolonijalnome rješenju”, kaže u razgovoru za Vikend novine mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo.
Objavljeno: 15. 06. 2019 - 07:05 Promjenite veličinu teksta: A A A

Mitropolit CPC smatra da će Srpska pravoslavna crkva pokušati da velikom prevarom o ugroženim srpskim svetinjama uznemire vjernike i raspire međunacionalnu i međuvjersku netrpeljivost, te da za takvu politiku raspirivanja svakovrsne mržnje imaju blagoslov šefa cetinjske filijale Beogradske patrijaršije, Amfilohija.

VN: Mitropolija crnogorsko-primorska SPC zove na Trojčindanski sabor povodom Prijedloga zakona o slobodi vjeroispovijesti . U proglasu koji dijele građanima poručuju da se radi o “odbrani svetinja”. Kako Vama sve ovo izgleda?

MIHAILO: Još od vremena referenduma o državnoj nezavisnosti 2006. godine Beogradska patrijaršija bodri velikosrpsku javnost riječima:”Države su prolazne, a crkva je vječna”, hrabreći ih tako da ustraju u borbi za slom ustavnoga poretka. Da bi obezbijedila tu vrstu “vječnosti” na crnogorskome prostoru, ona je nezakonito prepisanu crkvenu imovinu s države na nju oglasila istorijskim vlasništvom i srpskim svetinjama. Podržana od zvaničnoga Beograda i Banjaluke, poziva još i međunarodnu javnost da stane u zaštitu njenih nezakonitih i protivustavnih djela, koje će sankcionisati novi zakon o slobodi vjeroispovijesti. Na temelju njega ona će izgubiti ekskluzivni status koji uživa u zemlji, a Crnogorska crkva će povratiti domicilni sa svim pravnim, duhovnim i materijalnim konsekvencama, što i izaziva bijes velikosrpske javnosti u zemlji i van nje.

VN: Iz MCP poručuju da će “svetinje braniti i golim životima”, za što imaju podršku SPC, kao i razumijevanje srpske vladajuće političke elite. Što sve možemo očekivati od SPC u narednom periodu?

MIHAILO: Pokušaće da velikom prevarom o “ugroženim srpskim svetinjama” koje najavljuju da će braniti “golim životima” oko sebe okupe masu i podstaknu je da svoj bijes usmjeri protiv ustavnoga poretka i svih mislećih ljudi u zemlji. Dovoljno da se javnost uznemiri i raspiri međunacionalna i međuvjerska netrpeljivost u građanstvu. Svojim izjavama uperenim protiv manjinskih naroda, usred Skupštine, ovih dana takvu politiku demonstriraju političari iz velikosrpske opozicije, koji za takvu politiku raspirivanja svakovrsne mržnje imaju blagoslov šefa cetinjske filijale Beogradske patrijaršije, Amfilohija.

VN: Koliko je crkava i manastira u posjedu SPC u Crnoj Gori? Koliko je zemljišta kojim gazduju?

MIHAILO: Beogradska patrijaršija u Crnoj Gori nezakonito je stekla, odnosno, upisala u vlasništvo, 12 kvadratnih kilometara crkvene imovine, i većinu od 60 manastira i od oko 600 crkava. Njima raspolaže, tumači i koristi se kao vlastitim zakonitim vlasništvom.

U tome ima i potporu dobroga dijela državne administacije. A te crkve i manastiri, u stvari su depoziti crnogorske tradicije i kulture, i samim tim su u temeljima crnogorskoga identiteta. Zato je i važno, čak je ovoga trenutka najvažnije da se to pitanje vlasništva sakralne baštine što prije riješi, i spriječi njegova zloupotreba protiv crnogorskih nacionalnih i državnih interesa.

VN: Koliko je za crnogorski identitet, za crnogorsku državu bitno da riješi vjersko pitanje?

 

MIHAILO: Okosnica crnogorske države su Crnogorci bez njih ona nema smisla. Ali nema smisla ni bez Crnogorske pravoslavne crkve, koja čini njenu kičmu.

VN: Očekujete li da će biti problema prilikom dokazivanja vlasništva nad crkvenom imovinom, odnosno da će se pojaviti problemi sa katastarskim knjigama?

MIHAILO: Ne očekujem da će biti problema prilikom dokazivanja državnoga vlasništva crkvene imovine. U katastarskim dokumentima crkvena imovina je dokumentovana kao državna. Jasno se iščitava da je nedavni upis dijela crkvenoga zemljišta, crkava i manastira neosnovan; nema dokaza o posjedovanju te imovine prije 1996. godine. Sve ostalo je propaganda kojom se običan svijet uvjerava u suprotno, s ciljem da se oko cetinjske filijale Beogradske patrijaršije okupi masa i njome izvrši pritisak na vlasti da iz Zakona o slobodi vjeroispovijesti uklone član 62, koji temelji pravni osnov za ponovno uzakonjenje crkvene imovine na crnogorsku državu.

VN: SPC stalno govori o hiljadugodišnjem trajanju… a Vi tvrdite da SPC, sve do Berlinskog kongresa, nije bila autokefalna.

MIHAILO: Srpska crkva tvrdi da je u Crnoj Gori prisutna osam stotina godina, što nije tačno. Prvi put je na ove prostore ugazila u vrijeme Nemanjine okupacije Zete. Nakon nešto više od vijeka i po, 1360. godine, Zeta odnosno Crna Gora oslobodila se od “srpskoga mača”, pod koji je ponovo potpala tek 1918. godine. Tačno je samo da je Srpska crkva prvi put stekla autokefalnost nakon Berlinskoga kongresa, na kojem je Srbija međunarodno priznata, jer je Sveti Sava samo hirotonisan za episkopa srpskoj zemlji, i ništa više. A nakon što je anektirala Crnu Goru 1918. godine, drugi put, 1922. godine, kupila je autokefalnost od Vaseljenske patrijaršije za milion i po švajcarskih zlatnih franaka, i to je jedina istina.

VN: Nedavno ste izjavili da ovdje “nije u pitanju ni crkva ni molitva, već osvajanje državnih teritorija”“. Šta SPC gubi obnovom CPC?

MIHAILO: Povraćajem u državno vlasništvo nezakonito prepisane crkvene imovine s nje na Srpsku crkvu i ulaskom Crnogorske crkve u liturgijsku zajednicu sa svim pravoslavnim crkvama, steći će se uslovi da Crnogorska crkva preuzme kompetencije domicilne crkve sa svim pravnim i materijalnim konsekvencama.

Mi smo uradili sve što je do nas, sada je na redu država

VN: Imate li informaciju kada će doći do razgovora sa carigradskim patrijarhom?Kada se može očekivati odgovor na zahtjev CPC o priznavanju autokefalnosti? Od čega to zavisi?

MIHAILO: Carigradski patrijarh Vartolomej nedavno je izjavio da svi pravoslavni narodi na Balkanu imaju pravo na autokefalnost. To je potvrdio i vaseljenski episkop Danilo izjavom da i Crnogorci imaju pravo na autokefalnu crkvu. Tako da mi ubrzo očekujemo da ćemo ući u liturgijsko zajedništvo, ne samo s Vaseljenskom nego i sa svim pravoslavnim crkvama. Što se Crnogorske crkve i mene lično tiče uradili smo sve što je do nas, a sada je na redu država i njene najviše adrese.

Iz javnih poruka SPC jasno je na šta su sve spremni

VN: U nedavnom obraćanju javnosti rekli ste da je predsjednik Crne Gore procijenio da je sada pravo vrijeme za rješavanje pitanja vjerskih sloboda i crkvene imovine, te da je to ranije urađeno imali bismo u Crnoj Gori Srebrenicu…

MIHAILO: Višegodišnjim odlaganjem usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti i povraćaja nezakonito prepisane crkvene imovine s države na Srpsku crkvu u državno vlasništvo izbjegavani su građanski sukobi s mogućim tragičnim posljedicama. To se bjelodano iščitava iz nedavnih javnih poziva visokih klinika Beogradske patrijaršije, na čelu s Irinejem, koji poziva svetosavsko stado da životima brani nezakonito stečenu crkvenu imovinu. Ali za razliku od svih prethodnih godina, ovoga puta pred njima se ispriječila samostalna nezavisna država koja je pred članstvom u EU, koja je članica NATO-a, čime je pod visokom zaštitom evropskih sila, Amerike i Alijanse, ali koja je i sama spremna da se zaštiti svim državnim instrumentima kojima suvereno vlada.

Komentari: 14

Rašo

15. 06. 2019 - 07:25

Izjava Amfilohija da u hram na Trojčin dan mogu doći samo oni koji su kršteni i koji su se držali posta tri dana je obična budalaština, U hramu mogu doći i kršteni i nekršteni koga god je volja. Ne znam po čemu će ih taj stručnjak i njegovi sledbenici prepoznati. Nadam se da će mu ovo služenje biti zadnje u manastiru SPC u Crnoj Gori. Jer će do sledećeg trojčina dana sva crkvena imovina biti vlasništvo države Crne Gore.
achilles

15. 06. 2019 - 07:35

bog nema veze sa crkvom niti ikome trebaju podanici
Skorupan

15. 06. 2019 - 08:21

Nadam se i da će Džomiću pomoći da natovari stvari i pravac Valjevo... da usrećuje svoje zemljake..
Jovo Momcilov brat Vrulja

15. 06. 2019 - 18:40

Dobro si se zamaskira brate Momo,jedva te poznadoh.
ROŽAJE & CETINJE

15. 06. 2019 - 13:11

I kod nas u ISLAMSKOJ RELIGIJI ima sličnih kao AMFILOHIJE, dosao je vise kraj NACIONALISTIMA I FASISTIMA, SVE BOGOMOLJE SVE TRI RELIGIJE MORAJU BITI U VLASNISTVU CRNE GORE I CRNOGORSKE, DISTA JE BILO ,AMFILOHIJA, ZUKORLICA I OSTALIH NACIONALISTA
Miloš

15. 06. 2019 - 08:02

Depoziti veli,ka da je bankar
achilles

15. 06. 2019 - 09:00

razumiju se svi oni i u bankarstvo ne boj im se jos malo ce pocet na kamatu da daju
Janica Matova Beograd

15. 06. 2019 - 09:02

Mi nažalost nemamo sreću ni sa onim popovima koji su za nas .Mitropolit kaže crkve i manastiri su depozit našeg indetiteta kao da je bankar kod Kneževića ,a ne duhovnik. Crkve i manastiri su duhovna biografija crnogorskog naroda.5Takođe mislim da se prilično zakasnilo sa ovim važnim pitanjem jer to je trebalo uraditi poslije referenduma na kojem je narod izglasao suverenu državu .a država nije dovršena bez organizacije sopstvene crkve,Još jedno važno pitanje koje se krije ko je crkvenu imovinu knjižio na SPC?
Pandurica

15. 06. 2019 - 15:10

Alal ti vjera Janice Matova, banice crnogorska.
Aha

15. 06. 2019 - 10:27

E onda se zna ko smo, sve je jasno. Ko je sagradio Man Moracu? Ostrog? Djurdjeve Stupove? Savinu? Majine? Rezevice? Cetinjski Manastir? Zupu niksicku? Petrovu Crkvu I Nikoljac u Bijelom Polju? Trojice Pljevaljske? I sl.???!!! Izgleda da hocete da mijenjate nas identitet, jer depozit he jasan samo ko zeli istinu.
Za Aha

15. 06. 2019 - 13:01

https://youtu.be/ZHnW2ze2WmI Evo ti istine Aha!!!
Milo Vujović

15. 06. 2019 - 16:15

Poštovani Patrijarhu Mihailo,Uskoro ćeš biti proglašen u Našeg Patrijarha Naše Svete CPC,Novim Zakonom Sva Naša Oteta imovina i Svi Hramovi biće Vraćeni CRNOGORSKOJ DRŽAVI TJ.CPC,svi srbijanski Došljaci i će i dalje moći da idu u sve Naše Hramove i u Crnoj Gori će se OZVANIČITI CPC KAO JEDINA PRAVOSLAVNA CRKVA,a Okupatorska ilegalna tzv.sPc u Crnoj Gori Mora se Ukinuti,jer su se Odavno Stekli Svi Pravni Uslovi da se Ukine ilegalna tzv.sPc u Crnoj Gori,za imovinu Državnu Vlast nesmije ići na Dokazivanje u Katastre i Sudove,da je to njeno,jer 1918.g. je NASILNO UVEDENA u Crnoj Gori Okupatorska ilegalna tzv.sPc.koja nije imala Nikakvu imovinu a u to Vrijeme se izjašnjavalo kao srbijanci Svega 0.03%,ali Zakon treba Sprovest hitno u djelo,a ako to bude išlo kao sa konatom na Rumiji i tzv.Krstionom i ne reagovanje na KULTUROCID,Bolje da se taj Zakon ne Donosi,i što je Najvažnije Odavno treba Naša UDBA da striktno kontroliše šta strani popovi od Našeg Kulturnog Blaga iznose iz Naših Hramova!
35877

15. 06. 2019 - 16:27

Nemojte braco da se zavadjujete i unistavate samog sebe , Prirodno je kad Crnogorci imaju od 2006god. svoju drzavu pa da imaju i svoju crkvu ! Ranije je bilo Rimsko i Grcko carstvo dio Balkana se spojio Rimskoj Katolickoj crkvi a mi pravoslavni smo se spojili Grckoj pravoslavnoj crkvi I TO SU TA DVA CARSTVA I TE DVIJE CRKVE a mi pravoslavni po svijetu nepripadamo nikakvim Ruskim i Srpskim crkvama NEGO SAMO RIMSKIM ILI GRCKIM CRKVAMA
Milos

15. 06. 2019 - 18:52

Religija zagljupljuje ljudski um !
Novi komentar