Vezirov da bude Bratonožića most

Inicijativu da Vezirov most nosi ime Bratonožića most Savjetu za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova uputilo je 94 građana. U inicijativi koja je predata Savjetu piše da Vezirov most „nezasluženo čuva uspomenu na surovog okupatorskog zločinca koji ga je uzgradio sredinom druge polovine 18. vijeka isključivo sredstvima od krvave pljačke imovine plemena Bratonožića”.
Objavljeno: 15. 06. 2019 - 08:36 Promjenite veličinu teksta: A A A

“Svima su poznate istorijske činjenice da su skadarski veziri Bušatlije, Mehmed paša i njegov sin Mahmut paša, bili najljući i najsuroviji krvnici Crne Gore i Brda u 18. vijeku i da su za sobom ostavili brojne tragove zločina koji su okončani Mahmutovom pogibijom u slavnoj crnogorskoj pobjedi na Krusima 1796. godine”, piše u inicijativi.

U dokumentu je naznačeno da nije dostojno ni Podgorice ni Crne Gore da se imenom jednog važnog objekta i ulice u Glavnom gradu veliča „okupatorski zločinac”.

“Istorijsko pravo da to kažu imaju Bratonožići zajedno sa Kučima i Rovčanima, na opravdano tražimo da se most zajedno sa ulicom preimenuje i dobije naziv Bratonožićki most. Ovaj most sa ulicom koja se prostire od mosta prema zapadu treba da nosi ime no slavnom crogorskom plemenu Bratonožići i da se na taj način čuva trajna uspomena na njihovo stradanje i na njihovu muku i imovinu od koje je most i sagrađene”, navodi se u inicijativi.

Komentari: 9

Ilija

15. 06. 2019 - 10:23

Podržavam ali to, barem za sada s obzirom da CG sada vladaju Bošnjaci, nije moguće. Mnogo toga treba promijeniti i preimenovati u PG. Tako je Ibrahim Koristović dobio aveniju na St.Aerodromu a Ibrahim Drešević bulevar koji od autobuske stanice izlazi na tuški put. Jednu od najširih i najljepših ulica na St.Aerodromu dobiobio je Avdo Međedović koji je interpretator epsko-lirskih narodnih pjesama, u kojima se veliča islamski okupator, a sokak kojim jedva da auto može proći u Maslinama jedan od 4 najvećih slikara 20 vijeka Evrope Petar Lubarda. Vladika Danilo Petrović je dobio divlju ulicu iza 5 solitera u Momišićima kojom jedva da konji mogu proći i koja više liči na kozju stazu. Knjaz Danilo je dobio jednu, jedva asfaltiranu, ulicu u Tološima kroz koju jedva da auto može proći i to isključivo kada je suvo vrijeme. Ima još bezbroj ovakvih primjera.
Zik

15. 06. 2019 - 11:05

Nemoj Idžo tako, Bošnjaci su kičma režima.
Bratonožića most

15. 06. 2019 - 11:07

Utemeljena i opravdana građanska inicijativa, za koju se nadam da će Savjet za davanje predloga naziva naselja ulica i trgova ozbiljno uzeti na razmatranje i usvojiti. Moramo voditi računa osvojoj istoriji i tradiciji, i njegovati pravi odnos prema svojim precima koji su krvarili za našu današnju slobodu i mir.
Ilija

15. 06. 2019 - 13:54

Ko će ga formirati? Kakav savjet? Ko će sačinjavati taj savjet?
Milojko

15. 06. 2019 - 11:14

Nz neka ga nazovu macin most ,dražin most ili most pavla bj.r..i.a
Milo Vujović

15. 06. 2019 - 11:34

Podrška za Bratonožiće da se Most preimenuje u ime njihovog Plemena,taj doprinos je dao i Moj rođak jedan od Najčuvenih Crnogorskih Junaka Simo Vujović-Kođošija,Glavni Junak čuvenih Bitaka na Martiniće i Kruse,Sva neprijateljska imena i obilježja treba hitno ukinuti, Najprije Sramno ime Petrovac koji nosi ime po Najvećim Crnogorskim krvnicima karađorđevićima i vratite izvorno ime Kastellastva,i Sve izbrisati što podsjeća na Naše istorijske Mega Neprijatelje od H.Novog i Cijele Boke, Ulcinja pa Pljevalja i Berana,Mi smo jedina Zemlja na Svijetu đe Naši Zakleti Neprijatelji Nose imena ulica,Trgova i Raznih Lažnih tabli natpisa,što je Poražavajuće Poniženje i Sram do Neba,isključivi krivac za ovo je ova Vlast što je sve ovo Dozvolila !!
Samo pitanje,

15. 06. 2019 - 13:09

Kako se taj MOST OTAO ZVATI POSLE OSLOBODJENJA OD TURAKA . Ako ga STARI CRNOGORCI NIJESU PREKRSTILI , Ja glasam da OSTANE TAKO,
MOST KAO MOST,

15. 06. 2019 - 13:16

Da se ne zove Vezirov ne bi ni znali da je taj tamo neki VEZIR bio ZLIKOVAC, A MOST KAO MOST KORISTIO JE SVIMA ?
evo sto pise,

15. 06. 2019 - 13:35

sto se za....avate, Vezirov most Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije Idi na navigaciju Idi na pretragu Vezirov most Stari Vezirov most na Morači kraj Podgorice krajem XVIII vijeka 3b.png Vezirov most na rijeci Morači (po crtežu sa kraja XVIII vijeka). Lokacija Mjesto Podgorica Crna Gora Tehnički podaci Vrsta lučni Materijal kamen Vezirov most bio je most na rijeci Morači u crnogorskoj Podgorici od kog je danas ostalo samo ime. On je naime nakon Drugog svjetskog rata temeljno rekonstruiran (poravnan i betoniran) čak mu je i ime promjenjeno u Đurovićev most (po narodnom heroju Vaki Đuroviću) - tako da od njegovog starog izgleda nije ostalo ništa. [1]
Novi komentar