Proglas Mitropolije i eparhija u Crnoj Gori

Joanikije: Ovo je zakon protiv SPC, hoće da otimaju hramove

Ispred hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici održao se Trojičindanski sabor. Par hiljada vjernika ispunilo je plato ispred Hrama. Liturgija je počela u 9 sati, dok se povodom novog Prijedloga zakona o slobodi vjeroispovjesti okupljenima u 11 sati obratio episkop budimljansko-nikšićki Joanikije. Iako je Mitropolija apelovala na građane da ne donose nikakva obilježja osim crkvenih mogli su se vidjeti srbijanske zastave sa četiri ocila, kao i zastave Kraljevine Crne Gore i Grčke. Skup je prošao mirno i bez incidenata.
Objavljeno: 15. 06. 2019 - 13:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ispred Hrama postavljen je štand na kojem se može potpisati podrška peticije protiv izglasavanja Vladinog Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti.

MCP je organizovala prevoz iz drugih gradova, a prevoz su organizovale i pojedine političke partije. Pored mitropolita Amfilohija prisutan je veći broj episkopa. Među kojima i umirovljeni episkop Atanasije Jevtić.

"Predstavnici i najodgovorniji nosioci državne vlasti u Crnoj Gori i ne kriju da je ovo zapravo zakon protiv Srpske pravoslavne crkve. Mitropolija, eparhije, mitropolita, episkopa, sveštenstva, monaštva i vjernog naroda od kojih je više od 95 posto državljana Crne Gore. U sekularnoj državi u kojoj su crkve i vjerske zajednice odvojene od države više je nego jasno da se prijedlogom zakona priprema otimanje hramova, pljačka crkvene imovine i to sa zlokobnim i nesagledivim posljedicama", kazao je episkop budimljansko-nikšićki vladika Joanikije.

vjernici-1

 

U liturgiji učestvuje vladika budimljansko-nikšićki Joanikije, južnoamerički Kiril Bojović, raško-prizrenski Teodosije, kao i iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić, kao episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije, episkop MCP Metodije, rektor cetinjske bogoslovije Gojko Perović i brojno monaštvo i sveštenstvo.

Mitropolit SPC Amfilohije poručio je da su zlo, grijeh i smrt opaka zla koja gospodare ljudima u svijetu.

Mitropolit je pozvao one "koji bi da skrnave mošti Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Cetinjskog da se vrate sebi i Bogu".

"Postoje dvije vrste sabora ovdje na zemlji. Sabor u ime božanske ljubavi, sabor koji je ovdje sabran, u ime Božije, ljubavi prema Bogu. I drugi, sabor oko demonske sile. Koja uništava i skrnavi ljudsko biće i zemaljske narode", kazao je mitropolit crnogorsko-primorski.

"Taj zli sabor neprekidno progoni one koji se sabiraju u njegovo ime. Ali je Gospod rekao da se ne boje. On im daje snagu i pobjedu nad zlom. Tako i mi ovdje pred ovim Hramom se klanjamo Hristu Bogu, ljubavlju i prema onima koji nas mrze i koji nas progone i koji žele svoje lažne zakone da nameću narodima i crkvi Božjoj'', poručio je Amfilohije.

Povod organizovanja Sabora je Vladin Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

Taj zakon izazvao je mnogo polemike u javnosti. MCP navela je da ukoliko se u ovom i ovakvom obliku usvoji u Skupštini Crne Gore, ''doveo bi u ozbiljna iskušenja Mitropoliju i sve pravoslavne eparhije u Crnoj Gori, ugrožavajući im ime, dostojanstvo, predanje i imovinu, kao i povodom 800-godišnjice naših episkopija i autokefalnosti naše pomjesne srpske patrijaršije''. 

vjernici-1

 

"Mi arhijereji , sveštenici, monasi i monahinje, vjernici, članovi više od 600 crkvenih opština i crkvenih odbora, iz svih crkvenih ustanova u Crnoj Gori po svojoj savjesti I hrišćanskoj odgovornosti pred bogom i istorijom, dužni smo da sveukupnoj javnosti domaćoj i inostranoj ukažemo da prijedlog Zakona o slobodi vjeroispovjesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica koje je 16. maja 2019. godine utvrdila Vlada Crne Gore nije ništa drugo do akt koji je prvenstveno uperen protiv Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhija budimljansko-nikšićke, mileševske i zahumsko-herecgovačke koje imaju svoju osmovjekovnu kanonsku jurisdikciju na prostoru na kome se danas nalazi Crna Gora", kazao je obraćajući se vjernicima okupljenim na platou ispred hrama Hristvog Vaskrsenja episkop budimljansko-nikšićki, Joanikije.

On navodi da je prijedlog zakona pripremljen jednostrano i isključivo od predstavnika Vlade Crne Gore. Dodao je i da njemu nije prethodio „istinski, javni, transparentni i stalni“ dijalog predstavnika države i državne vlasti sa predstavnicima njihove crkve i drugih vjerskih  zajednica.

Tvrdi i da su prekršene su brojne odredbe i obavezujuće propisane procedure. Crkva i vjerske zajednice su, prema njegovim riječima, bile deskriminisane od početka, kako je naveo, zakulisne pripreme veoma lošeg nacrta do utvrđivanja još goreg prijedloga zakona.

„I pored više zahtjeva predstavnicima naše crkve nije omogućeno učešće u radnoj grupi za izradu zakona. Do danas nije poznato ko su članovi radne grupe i da li ona uopšte postoji. Ni u jednoj fazi ovoga postupka nijesmo imali pravo na učešće što predstavlja presedan svoje vrste. Predstavnici i najodgovorniji nosioci državne vlasti u Crnoj Gori i ne kriju da je ovo zapravo zakon protiv Srpske pravoslavne crkve. Mitropolija, eparhije, mitropolita, episkopa, sveštenstva, monaštva i vjernog naroda od kojih je više od 95 posto državljana Crne Gore“, naglasio je Joanikije.

Dodaje i da zakon nije u funkciji civilizovanog i pravno utemeljenog regulisanja prava na slobodu vjeroispovjesti i pravnog položaja crkve i vjerskih zajednica već, kako kaže, isključivo protiv crkve i elementarnih prava i sloboda pravoslavnih sveštenika i vjernika koje im, prema njegovim riječima, pripada i po božjem i po ljudskom pravu.

Kazao je da je pravo na slobodu vjeroispovjesti ili uvjerenja sudeći po tim izjavama samo sredstvo da se ostavruju ideološki i politički ciljevi. I to sve, navodi on, da bi se sa pozicija javne vlasti kršio Ustav Crne Gore i „na brutalan i nasilan način kako je najavljeno sa najvažnijih državnih adresa stvarala lažna crkvena organizacija kao državna vjerska zajednica“.

„I u sekularnoj državi u kojoj su crkve i vjerske zajednice odvojene od države više je nego jasno da se prijedlogom Zakona priprema otimanje hramova, pljačka crkvene imovine i to sa zlokobnim i nesagledivim posljedicama“, istakao je episkop budimljansko-nikšićki

On je naveo da postoje i druga pitanja koja, kako kaže, duboko vrijeđaju dostojanstvo kazavši da se crkva i vjerske zajednice na prikriven način prikazuju kao kriminalne organizacije. Stvar je, ističe on, dovedena do apsurda jer se crkva „koja je vjekovima sa svojim narodom i dobrotvorima gradila, čuvala i obnjavljala svetinje služeći u njima svete službe božije“ optužuje da je, prema njegovim riječima, navodno nezakonito stekla pravo svojine nad pravoslavnim hramovima i crkvenim zemljištem iz vremena Kraljevine Crne Gore.

„I umjesto da kao i sve druge države u evropi državna vlast u crnoj gori izvrši restituciju i obeštećenje za imovinu koja je od pravoslavne crkve, rimo-katoličke crkve i islamske zajednice oduzela komunistička vlast danas se priprema oduzimanje svetinja i pljačka crkvene imovine od strane sekularne državne vlasti“, kazao je Joanikije.

Komentari: 74

Pero

15. 06. 2019 - 10:32

NIKAD VISE 1918.G. DOSTA JE BILO VLASKE OKUPACIJE!
ROŽAJE & CETINJE

15. 06. 2019 - 13:07

Podrška iz ROŽAJA , nema više ni 1918 ,ni 1943 , Dosta je bilo okupacije i okupatora iz SRB i domaćih IZDAJNIKA.
Мирослав Ђукић

17. 06. 2019 - 14:13

Мирсаде, хвала!
Pisar

15. 06. 2019 - 10:35

Jedan moj kolega ugroženi je pošao danas sa posla da da svoj doprinos sa znojnim žlijezdama. Ovamo će mu se pisati kao da je bio na posao. Eto, ugrožen je.
lazovi i smradovi zelenaski

15. 06. 2019 - 13:20

Policija Mevludina Nuodjica drzi taoce na granicnom prijelazu a oni revoltirani visecasovnim zadrzavanjem blokirali prelaz .
Trojedini

15. 06. 2019 - 10:46

Jesu došli autobusi iz Banja Luke...Trebinja....?
Podgorička...

15. 06. 2019 - 10:56

Dok sam pio kafu u Venom, desetine autobusa i kombija su jutros prošli ispred kafića...
Kratko pamćenje

15. 06. 2019 - 14:19

Srbi imaju veliko isjustvo u dovoženju pristalica na njihove skupove. Sjećate li se "događanja naroda" kada je Šolević predvodio zavedene i dovezene. Vidjeli ste nedavne skupove u njihovoj državi, a sjetite se Slobovih mitinga, posebno onog na Gazimestanu kada je sve počelo. Misle kada su velika gomila da mogu velika i pravedna djela prviti. No, na njihovu žalost nađe se i neko veći od njih. Onda je kuku i lele. Dok su kao jači čistili Kosovo bilo je o. k. a kad ih je NATO na njihov način zaustavio, to je bilo nepravda?
@ Trojedini - nisu došli

16. 06. 2019 - 11:16

Koliko sam obaviješten nisu došli - zaustavljeni su na granici - nisu im dozvolili da uđu.Ovo treba provjeriti!!!
Slika i prilika

15. 06. 2019 - 10:52

Niđe nikoga, neka malo zaplače i zakuka Amfilohije
Popocatepetl

15. 06. 2019 - 13:54

Odlucite se je li doslo stotine autobusa iz inostranstva ili nigdje niko. Propaganda treba da bude sinhronizovana.
Objektivni

15. 06. 2019 - 16:27

I sa to stotinu autobusa pisjwta mitingu - tanka. Tanjevina. Žao mi je sto se tu pojavio Sava Janjic. On je pametan ali ... Beani Crnogorcima da vrate hramove koje su gradili a amo stiti Visoke Decane. Savo , licemjerno je to. Nema dvostrukih arsina . Ako su crnogorski hramovi - srpski , onda su i srpski manastiri na Kosovu - albanski . Nema trt mrt. Odlucite se. Ne mozete negdje braniti a negdje otimati.
Mijo

15. 06. 2019 - 23:05

E moj ti neznaveni. Ko je i u ime koga gradio hramove i tamo i ovdje već skoro hiljadu godina? Vanzemaljci?
Ublu

15. 06. 2019 - 10:55

Jadan onaj kome je Srbin i Rus brat!
Achilles

15. 06. 2019 - 12:09

Tek rusi braca nasa fala im za skadar i boku bas su se pokazali kad je trebalo
Sveto

15. 06. 2019 - 10:56

Zatezanje oko Irana, vjerovatno će A....ah Risto i pro srpska opozicija iskoristit podizanjem tenzija U CG.
Najveći promašaj(bruka)

15. 06. 2019 - 10:58

Najaviše "najveći skup u istoriji CG". Isto tako, da će biti danas preko 100 hiljada vjernika. Ovo je najveći promašaj(bruka) Amfilohija. Ni ljiljadu duša nije bilo.
Boki

15. 06. 2019 - 11:07

TUŽI-BABO!!!
Achilles

15. 06. 2019 - 12:05

Da su postavili svedski vise bi im doslo
Peśo

15. 06. 2019 - 12:36

SPC svjesno neće da prihvati, da su vjerski objekti na koje se ona devedesetih godina upisala vlasništvo svih građana koji žive na ovim prostorima.. A koriste je prevashodno pravoslavni vjernici. Naravno, država je zaštitnik svih vjerskih prava pa i moja, koji sam vjernik Crnogorske pravoslavne crkve a nemogu prakticrati svoju vjeru od Beogradske patrijaršije..
smoolo

15. 06. 2019 - 13:09

Ne dajte se Crnogorci. Podrska iz Hrvatske.
policija drzi taoce blokada GP

15. 06. 2019 - 13:18

–Одузели су нам документа и рекли да чекамо како би наш „проблем“ био ријешен у догледно вријеме. На питање: „Који то проблем, јел то што смо Срби и што не дамо своју свету СПЦ“ полицајци су ћутке слагали раменима и склањали се у кућице ко сваки мишеви. Аутобусе су нам паркирали уз камионе који превозе говеда, ваљда да нас понизе, да нас изједначе, не схватајући мучени да је и рика тих говеда и наша ријеч једнако у славу Бога, српства, СПЦ, а њихово слегање раменима и прављење лудима само одраз страха и беде Милогорја! Могу нас да зауставе и држе колико им воља, али не могу да зауставе и задрже пад тог зла и ђавоље творевине од беде и жучи, зване мизерно некаквим Монтенегром! У знак протеста одлучили смо да сједнемо на пут и блокирамо гранични прелаз, па шта год било,
a nego što?

15. 06. 2019 - 13:40

Nemanja, okreni autobus i natrag za matičnu Srbiju. Nijeste dobrodošli
Auuu

15. 06. 2019 - 14:06

Opancar trebao si preci u taj kamion pored! Prosao bi sigurno bez zadrzavanja jer te ne bi razlikovali od ostalih putnika! Sledeci put kad podjes da se guras s dje ti nije mjesto nije trazi prevoz na pijaci!
nenad mne

15. 06. 2019 - 15:23

Što fali govedima, a vi sjedite i blokirajte,dokle možete, ma ne plačite poslije!
Bijeli Pavle

15. 06. 2019 - 17:13

Mene ka Crnogorca i sve Crnogorce kad krenu u Srbiju ili koji zive u Srbiju a oce da prave bilo kakvu stetu narodu i drzavi odma obijesite bez stete,u cemu je i razlika u religijama srpskog i crnogorskog naroda,Crnogorci su oslobodioci Srbije a Srbi okupatori Crne Gore a tako ce i bit za vijeke i vijekove
Dijaspora

15. 06. 2019 - 13:34

Samo fali ktitor da održi govor i sve ide u prilog pravljenja CPC na istom mjestu!
Za vas na granici

15. 06. 2019 - 13:46

Sveti Petar: CRNOGORCI!!!! NE BUDITE TUĐA METLA I LOPATA .
Крсто Ивановић

15. 06. 2019 - 14:46

Ово је само дио православних вјерника у Црној Гори. Православни народ је рекао јасно да не да светиње богоборцима и сектама. Пријатељ ми је рекао да је само из његовог Никшића дошло на сабор 15 аутобуса. Тако је било и из моје Боке и из осталих крајева Црне Горе.
nenad mne

15. 06. 2019 - 15:26

A, ne moraš se nama pravdati, no pukovniku Ristu! Reci neki su nestali u bermudskom troulu, pa su opravdano odsutni!
Крсто Ивановић

15. 06. 2019 - 15:54

Знам да је то за многе проблем, али то је црква Христова коју по његовим ријечима ни врата пакла неће надвладати.
Ljubitelj tutuša

15. 06. 2019 - 16:45

Ne Krsto, srpska crkva u CG je svetosavska. Tako ju je krstio srpski svetac Velimirović u prvoj polovini 20 vijeka. Hrist je u Vašoj crkvi samo mamac i sredstvo za ostvarenje srpskih imperijalnih planova. Pravoslavni kanoni ne obavezuju Vašu crkvu u CG, Vi se vodite Garašaninom. Ne priznajete moju državu i njene granice. Vaša crkva ju je izparcelisala shodno Vašem velikodržavlju. Zar mislite da ćemo to dozvoliti, da to može da traje? Crkveni zakoni su na našoj strani, istorija nam daje za pravo, državotvorni smo narod i hrišćani, Crnogorska Pravoslavna Crkva je obnovljena i zasjaće u svom sjaju u svojoj zemlji, Crnoj Gori. A okupatori, pravac vrata.
CG u srcu

16. 06. 2019 - 02:02

Crkva Hristiva je jedna. Ne sećam se nešto da je Hristos pominjao negde da treba da bude posebno grčka, srpska, bugarska, ruska, crnogorska itd. crkva. Ali ako je svi narodi imaju kao posebnu crkvu treba da je imaju i Crnogorci.
@ Krsto Ivanović

15. 06. 2019 - 15:44

Nije ovo što se dešava sa SPC u CG tako prosta i naivna stvar. Nije ovo obična razbojnička otimačina i instaliranje jedne sekte na čelo crkve - ovo je nešto mnogo opasnije. Ovo je potiranje pravoslavlja u CG i u prvoj fazi zavođenje unitarne crkve, a onda prevođenje u čist katolicizam. Vrh države je ucijenjen i ovaj zadatak mora da odradi pošto-poto......Petar Aleksić
jovan

15. 06. 2019 - 18:43

Krsto, o kakvoj otimačini govoriš? Pa vi ste uzurpirali nešto što nije bilo vaše. Nijestetu imovinu kupili, naslijedili, dobili na poklon ili po nekom zakon. Krsto imovina se vraća vlasnicima i naziva se restitucija. Imate li neki dokaz da je SPC nešto izgradila u Crnoj Gori? Čak i za one manastire napravljene u vrijeme Nemanjića? Ko ih je tada izgradio?
Goran

15. 06. 2019 - 14:55

Treba objaviti podatak koji procenat svestensta SPC u Crnoj Gori su strani drzavljani.
Крсто Ивановић

15. 06. 2019 - 15:53

Преко 95% су држављани Црне Горе.
Objektivni

15. 06. 2019 - 16:38

Koliko su izvorni Crnogorci. Koliko je njih dobilo drzavljanstvo rodjenjem njih , roditelja , djedova u CG . Dalje ispitati svaki manastir i provjeriti ima li lica i koliko ih ima a koje se potrazuju zbog ratnih zlocina . Ucestvivanja ili saucestvivanja . To obavezno .
Крсто Ивановић

15. 06. 2019 - 17:21

Има и оних чији су коријени у Црној Гори, а има и оних који су се само родили у Црној Гори. Да ли Ви милсте да се некоме треба одузимати држављанство само зато што је православни свештеник? То би било нешто забиљежено само у НДХ.
KIKA

15. 06. 2019 - 18:40

U ndh su ih ubijali . Sad ih proglase personom non grata i idu tamo odakle su dosli . Iz Svajcerske je istjeran srpski svestenik jer je sirio mrznju . SPC nije smjela zucnuti o tome
Gavran

15. 06. 2019 - 23:09

Eno pobjegoše kod Miraša i Stevice svi crnogorski sveštenici. Ne zna što će snjima.
Zogović

16. 06. 2019 - 04:41

E, blago nama sa izrodima! Zar toliko?
jovan

16. 06. 2019 - 06:53

Da li je među njima i onaj iz manastira Kom koji je sam priznao da je bio borac u Bosni i da je pobio mnogo ljudi? Đe ste iskopali ovog Mijajla koji je rođen u Johanesburgu? Da li je završio neku vjersku školu (ili ratnu)?
Milo Vujović

15. 06. 2019 - 15:19

Došljaci Pobjeglice i Okupatori iz ilegalne tzv.sPc.POZIVAJU NA SUKOBE,ZA SVE CRNOGORACE OVO JE U Z B U N A,Vlast mora da reaguje i Zakonski Ukine Okupatorsku ilegalnu tzv.sPc u Crnoj Gori,koja je NASILNO UVEDENA u Crnoj Gori 1918.g.preko Leševa više od 10.hiljada Naše Braće i Sestara koji su Brutalno Pobijeni i Poklani,Odavno su se Stekli Svi Pravni Uslovi da se Ukine Okupatorska ilegalna tzv.sPc u Crnoj Gori,i da se Pokrene Sudski postupak protiv glavnog Organizatora Amfilohija i protiv Svih Čelnih osoba iz Svih Katastara đe se desio Kriminalni Prepis Naših Otetih Hramova na tuđu ilegalnu tzv.sPc. i za izdaju Domovine !! Crnogorska Nacija Hitno Treba da Pokrene PETICIJU u Crnoj Gori i Dijaspori za Ukidanje Okupatorske ilegalne tzv.sPc u Crnoj Gori.Milion porijeklom Crnogoraca i Crnogorskih Muslimaba će glasat za to, i to Vlast Mora da Sprovede ili da Ode,i svi vi koji ostavljate pro Crnogorske komentare na Portalu treba da su za Ukidanje Okupatorske ilegalne tzv.sPc.u Crnoj Gori !!
danilo s.

15. 06. 2019 - 17:07

..” akt koji je prvenstveno uperen protiv Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhija budimljansko-nikšićke, mileševske i zahumsko-herecgovačke koje imaju svoju osmovjekovnu kanonsku jurisdikciju na prostoru na kome se danas nalazi Crna Gora", ,,,(Joanikije) Još jedan “baron Minhauzen” SPC? Srpska crkva nije bila prisutna na teritoriji današnje CG (a ni Srbije), u najmanju ruku, preko dva vijeka - kada je nije ni bilo – odnosno, nije ni postojala kao crkva: 1436-1557 (94 g.) i 1766-1920 (154 g.) ukupno 248 g. Takva im je svaka. Malo istine, mnogo patoloških laži, i, s obrzirom na neobrazovanost i naivnost vjernika. – prolaze im ove priče - a da rijetko ko reaguje. Više puta ponovljena laž postaje istina SPC?
NE, nije NASA crkva !!

15. 06. 2019 - 18:03

SPC ne moze biti crkva CRNOGORSKOG naroda. Ne samo sto ne priznaje slobodno izrazenu nacionalnu opredjeljenost , nego najgrublje vrijedja Crnogorce ulicnim jezikom. Ako kad pomene Crnogorce to je u negativnom kontekstu. SPC je crkva srpsko, srpskog i samo srpskog naroda i UVIJEK ce biti suprotstavljena suverenoj i evropskoj Crnoj Gori i nastojace da je podrije na sve moguce nacine. OVO je ISTINA potvrdjena u zadnjih 100 godina
Bez iluzija !!

15. 06. 2019 - 18:08

Pogledajte krupniju sliku. Postoji li institucija u zadnjih 100 godina vise suprotstavljena postojanju Crnogoraca kao naroda od SPC? Sjetite se sto su govorili i sto su radili u zadnjih 30 godina. Kakve su pogrde upucene Crnogorcima, na koji nacin su raspirivali etnicku mrznju, dovodili ARKANA u Cetinjski manastir, stitili teroriste. DA li VJERUJETE DA CE OVO PRESTATI ? Ne, moze se samo pojacati.
Civilizovan pristup

15. 06. 2019 - 18:14

Stvari rjesavati civilizovano. To znaci u dogovoru i sa odobrenjem Venecijanske komisije. Bitno je donijeti zakone u ovom momentu i vlasnistvo prepisati na drzavu u slucajevima gdje nije legalno steceno. Balvane, ustanke, prijetnje, terorizam ostaviti onima koji su ovakvim metodama 90-ih zpalili dio Evrope. I danas je u pitanju isti duh
Sami

15. 06. 2019 - 18:18

Ja ga ne ulazim u tu "nasu"crkvu,sa srpskim barjakom na zidu(pogledaj crkvu sv.Nikole u Kotoru).Tako da to nije moja crkva,radje cu na poljanama biti uz moju CPC, nego slusati ove "nase"popove u "nasim"crkvama, ciji dijalekt nema veze sa CG. Pravilo "1000 puta ponovljena laz postaje istina"vise ne prolazi.
Dokle ovako ?

15. 06. 2019 - 18:33

Zasto se Crnogorcima namece crkva kojoj su vrijednosti u cetnistvu, sprkom nacionalizmu, Arkanu, etnickim ciscenjima, grubim kletvama i vrijedjanjima upravo Crnogoraca. KAKVE OVO VEZE IMA sa HRISTOM i JEVANDJELJEM ako i Njega grubo ne vrijedja. Dokle ovako ? Imate li iluzije da se ovo moze promjeniti? Koliko vidim militantniji su no ikad.
Odgovorite

15. 06. 2019 - 18:39

Moze li biti crnogorska crkva ona koja u CRNOGORSKU svetinju Cetinjski manastir uvodi bahate falange Arkana, ona cijem mitrpolitu je upravo prijatelj bio Arkan a personifikacija hriscnskih vrijednosti Radovan Karadzic i Ratko Mladic? Moze li bit nasa crkva ona ciji mitropolit crnogorce zove nakot, kopilad i volovima? Moze li bit nasa crkva ona koja ne postuje zakone drzave Crne Gore , koja ne priznaje Crnogorce , koja podriva drzavu kako i gdje moze?
murko

15. 06. 2019 - 18:39

Sledece je da se vrate crkve nasoj braci Albancima. Te crkve nisu zidali Srbi, na Kosovu ih nikada nije bilo do 1912. Genocidom su otete od Kosovskog naroda.
Bezobrazno trolovanje

15. 06. 2019 - 18:48

Slusaj Trol, ajde budi fin i prekini ove bubalastine. Jasno je da je ovo ruska skola perfidnog podmetanja
Bez odlaganja

15. 06. 2019 - 18:46

Problem SPC , institucije koja je na frontu srpskog nacionalizma, onog ekstremnog sve do samog cetnistva, institucije kojoj je politicka misija eliminisati drzavu Crnu Goru, podrivati je politicki, finansijski, ideoloski, ... izbrisati nacionalno pamcenje Crnogoraca oteti im od Vladimira pa do Kralja Nikole sva nacionalna dobra, licnosti, znacajne dogadjaje,... je potrebno riejsiti ako Crna Gora zeli nastaviti kao suverena, gradjanska i evropska drzava
Na dva kolosjeka

15. 06. 2019 - 18:54

Striktno sa prakticnog aspekta: Bez obzira ko bude vlast - za bilo koju Crnu Goru nezavisnu , gradjansku i proevropsku , ovakav polozaj SPC i njeno djelovanje ce biti velika opstrukcija , nepotreban balast na ledjima drzave koji moze vuci samo u nazad. CINJENICA: SPC je duboko suprotstavljena svim trima vrijednostima na kojima stoji danasnja CG: SUEVRENOST, Gradjanski tj nenacionalisticki karakter i PROEVROPSKA ORIJENTACIJA !
Skupovi - instiktivna reakcija

15. 06. 2019 - 19:01

Prva reakcija srpskih nacionalista u zadnjih 30 godina sirom ex-YU jeste da se skupe u sto vecem broju i da naprave galamu obicno pateticnim nacionalizmom, jeftino emotivnim bombasticnim rijecima, sve do neminovnih prijetnji. Iza njih rusevine. Ovo danas jeste isti refleks. Medjutim postoji logika problema koji se prije ili kasnijemora rjesiti. Jedna strana ZELI i VOLI ovu drzavu, druga ne, jedna je gradjanska druga nacionalisticvka jedna slijedi Evropu, druga Rusiju. Ne, ovako je u duzem roku nemoguce.
Odvojen od Hrista

15. 06. 2019 - 19:26

Hrist tj Jevandjelje ne dijeli i vrijednuje ljude po nacijama, ne vrijedja grubo cijele nacije, ne poziva na ratove no na mir. CIvilizacijska je tekovina nemjesanja crkve u drzavne poslove sto SPC grubo krsi u Crnoj Gori. Nije Hrist osnovao nikakve nacionalne a pogotovo ne nacionalisticke crkve koje ce djelovati ko okupatori ili drzave u drzavama i sluziti vulgarnim ovozemaljskim osvajackim pretenzijama.
Zasto slijede Amfilohija?

15. 06. 2019 - 19:30

Svi oni koji slijede Amfilohija, procitali ikad Jevandjelje ii ne, znaju dobro da ono sto on radi i govori je duboko antagonizirano Hristu, znaju dobro da je on u Crnoj Gori na misiji opstrukcije i destrukcije drzave i asimiliranja Crnogoraca kao i protivljenja manjinama, znaju dobro da je ovakvo stanje neodrzivo u suverenoj, gradjanskoj i evropskoj Crnoj Gori. Jedan veliki dio njih Amfilohija slijedi upravo radi toga iz mrznje prema Crnoj Gori, Crnogorcima i Evropi. Ovo sa Hristom nema veze
Gost

15. 06. 2019 - 20:20

Kaze ni Turci nisu rusili crkve al vam nije smetalo kad ste vi rusili dzamije a sigirno bi i sve sto nije vaše
Jos pitanja

15. 06. 2019 - 22:45

Da li je zlocin crnogorska vrijednost? NE. Ali su Arkan, Radovan i Ratko za SPC heroji. Da li je cetnistvo crnogorski pokret ? Ne. Ali jeste nerazvojno ideoloski vezan sa SPC. Da li je mrznja protiv crnogorske drzave , svojetvena Crnogorcima? Ne. Ali je u dubini bica SPC danas i ovdje dokazano djelima i rjecima. Da li je slijed kontinenta Evropa logican za jednu evropsku , mediteransku zemlju? Da. Ali je SPC antagonizirana Evropi i jedino odana Srbiji i Rusiji. Da li je srpski nacionalizam put moderne evropske drzave ili put u ratove, i izolaciju. Zasto bi slijedili taj put ?
Pobreznje

15. 06. 2019 - 22:54

E moj Cirilu, od propalog matematicara do propalog episkopa .
Paklen naum

15. 06. 2019 - 22:59

SPC jeste instituciaj susjedne drzave , koja reflektuje politiku Srbije prema Crnoj Gori, ali u daleko ekstremnijem obliku. Ona je oruzje, instrument u rukama srpskog establishmenta kojima se Crna Gora drzi kao taoc. SPC je militantna operativna formacija koja sprovodi agresivno politiku rastakanja, obesmisljavanja i na kraju eliminisanja crnogorske drzavnosti, u cemu je proces asimilacije Crnogoraca logican dio. Sistematicno proglasavaju sve kljucne licnosti, dogadjaje, kulturne spomenike iz istorije srpskim. Zatim planski grade nove i nove objekte prije svega srpstva a ne Hrista radi, prepravljaju postojece vjerske objekte i mijenjaju im autenticni karakter; finansijski crpe sredstva ne placajuci pored sa cim finansiraju pomenute aktivnosti, ili novac salju u Srbiju /RS
Ne zaboravimo

15. 06. 2019 - 23:05

Željko Ražnatović Arkan, krajem juna 1991, na Petrovdan, sa blagoslovom Amfilohija Radovića, sa "Tigrovima" naoružnim do zuba, boravi u Cetinjskom manastiru. On je sa svojom paramilitarnom družinom ispraćen na ratište blagoslovima i zdravicama Amfilohija Radovića i sveštenika SPC.
Crkva koja nas zove kopilad

15. 06. 2019 - 23:14

Svima su poznate Amfilohijeve "čuvene" izjave o Crnogorcima da su "komunistički nakot ili kopilad", da bi na jednoj lokalnoj TV pokazao "milosrđe" riječima: I kopile je dijete koje treba ljuljati. Nije ono neko čudovište. Uostalom, koliko danas imate djece koja su vanbračna i imaju sva prava kao što imaju druga bračna djeca.
Amfilohije O nasim precima

15. 06. 2019 - 23:16

>> Neka bi bog podario da bude što manje onih koji se klanjaju paganskom caru prokletom Dukljaninu i neka paganskog cara Dukljanina svaki Crnogorac prikuje čekićem za Vezirov most.
Мирослав Ђукић

17. 06. 2019 - 12:43

Добро речено!
Bokser Janko

03. 07. 2019 - 17:02

Za sprdnju su, banjalucanine...
Amfilohije o Crnogorcima

15. 06. 2019 - 23:18

.. ima dosta Crnogoraca koji misle da su Crnogorci samo zato što su rođeni u Crnoj Gori "... A ovi misle da su Crnogorci samo zato što su se, kao i volovi, rodili u Crnoj Gori. Nisu to Crnogorci.
CG zele svoju crkvu

15. 06. 2019 - 23:25

Crnogorcima prirodno treba Hristova crkva koja ne propovjeda mrznju, koja nije ekstremni protivnik njihove drzave, koja Crnogorce voli bar koliko i sve druge ljude, koja propovjeda hriscanske vrijednosti a prije svega mir, skromnost i milosrdje. SPC je sve samo ne ovo.
Zakon uskladjen sa EU

16. 06. 2019 - 03:12

Ovo je nacrt zakona. Sta nije u redu Srbi ? http://www.mmp.gov.me/ResourceManager/FileDownload.aspx?rid=267618&rType=2&file=Nacrt%20zakona%20o%20slobodi%20vjeroispovjesti.pdf
Мирослав Ђукић

17. 06. 2019 - 12:56

Админе, допусти да одговорим: Ово није у реду, а ово чак ни Енвер Хоџа није смислио: Član 52 Vjerski objekti i zemljište koje koriste vjerske zajednice na teritoriji Crne Gore, a za koje se utvrdi da su izgrađeni, odnosno pribavljeni iz javnih prihoda države ili su bili u državnoj svojini do 1. decembra 1918. godine, kao kulturna baština Crne Gore, državna su svojina. Vjerski objekti za koje se utvrdi da su izgrađeni na teritoriji Crne Gore zajedničkim ulaganjima građana do 1. decembra 1918. godine, državna su svojina. Зашто би, рецимо, цркву изграђену од прилога мога прађеда неследила држава, поред нас, преко сто његових живих потомака? Нису он и његови савременици подизали цркву држави, него су је посветили Св. Архангелу Михаилу! Нека држава национализује имовину бивших Друштвено-политичких организација, она је изграђена прилозима чланова СКЈ, ССРН и ССО, а приграбио ју је ДПС. Дакле, примените принцип прво на себе!
Zakon - clanovi

16. 06. 2019 - 03:21

Član 6 Dobra koja predstavljaju kulturnu baštinu Crne Gore, a na kojima pravo svojine ili pravo korišćenja ima vjerska zajednica, ne mogu se otuđiti ili iznijeti iz države, bez saglasnosti Vlade. Član 7 Vjerska zajednica djeluje u skladu sa pravnim poretkom Crne Gore, javnim redom i moralom. Djelovanje vjerske zajednice ne smije biti usmjereno protiv drugih vjerskih zajednica i vjeroispovijesti, niti na štetu drugih prava i sloboda vjernika i građana. Zabranjeno je političko djelovanje vjerske zajednice i zloupotreba vjerskih osjećanja u političke svrhe. Član 11 Teritorijalna konfiguracija vjerske zajednice koja je registrovana i djeluje u Crnoj Gori, ne može se prostirati van Crne Gore. Sjedište vjerske zajednice koja je registrovana i djeluje u Crnoj Gori mora biti u Crnoj Gori. Član 14 Vjerska zajednica, odnosno organizacioni dio vjerske zajednice čije je sjedište u inostranstvu (u daljem tekstu: vjerska zajednica) stiču svojstvo pravnog lica upisom u registar vjerskih zajednica
CRNOGORAC

16. 06. 2019 - 11:07

CRNOGORCI NE OTIMAJU NEGO VRACAJU NAZAD STO JE OD CPC I NARODA OTETO OD STRANE SPC I CRNOGORSKIH IZDAJNIKA.
Мирослав Ђукић

17. 06. 2019 - 14:12

Нека, Љуане!
Novi komentar