Povećati poštovanje poreskih propisa, smanjiti poreski jaz

Otvarajući panel direktor Poreske uprave Crne Gore Miomir M. Mugoša naglasio je da je u projekat “Reforme poreske administracije” Vlada Crne Gore uložila značajna sredstva, imajući u vidu značaj koji ova institucija ima u sistemu javnih finansija, te iznio očekivanja da će se navedeni projekat doprinijeti smanjenju administrativnog opterećenja i većem stepenu poštovanja poreskih propisa, a samim tim i smanjenju poreskog jaza, saopšteno je iz Poreske uprave Crne  Gore.
Objavljeno: 15. 06. 2019 - 14:32 Promjenite veličinu teksta: A A A

Na Samitu guvernera, ministara finansija i direktora poreskih uprava regiona, organizovanom od strane nedjeljnika NIN u Bečićima danas je održan panel direktora poreskih uprava posvećen reformi poreske uprave i borbi protiv sive ekonomije.

“Mugoša je predstavio  aktivnosti do sada realizovane u okviru sveobuhvatne reforme Poreske uprave Crne Gore, koje obuhvataju osavremenjavanje poslovnih procesa, ulaganje u informacione tehnologije, veću autonomiju i reorganizaciju, sve u cilju uspostavljanja moderne poreske administracije koja može odgovoriti na zahtjeve tržišta i obezbijediti visok stepen naplate javnih prihoda”, saopšteno je iz Poreske uprave Crne Gore.

Osim analize postignuća u reformama, rukovodioci poreskih uprava regiona tokom panela razmatrali su pitanja izazova koje nameće ubrzani tehnološki razvoj, elektronskog prijavljivanja i plaćanja poreza, mogućnosti povećanja efikasnosti poreske administracije i uloge poreskih uprava u sistemu javnih finansija.

nin-2

Posebna pažnja posvećena je promjeni pristupa poreskih uprava regiona iz reaktivnog u proaktivni, koji karakteriše prioritetno podsticanje dobrovoljnog poštovanja propisa, edukacija, otvoren i transparentan pristup i edukacija prije preduzimanja mjera za sankcionisanje neregularnog poslovanja.

Naglašena je potreba još bliže regionalne saradnje, ne samo radi razmjene informacija i iskustava već i radi uspostavljanja jedinstvenog pristupa u suočavanju sa zajedničkim izazovima, kao što je borba protiv sive ekonomije i poreskih utaja.

Panelu direktora poreskih uprava prethodili su paneli guvernera i ministara finansija guvernera centralnih banaka, kao i panel posevećen inovacijama u digitalnim plaćanjima.

Nedjeljnik NIN, uz institucionalno pokroviteljstvo Centralne banke (CBCG), Ministarstva finansija i Poreske uprave Crne Gore organizuje Samit već osmi put, a glavna tema ovogodišnjeg događaja je „Finansijska i monetarna stabilnost regiona u uslovima usporenog privrednog rasta u evrozoni“.

Samit tradicionalno okuplja rukovodioce institucija zaduženih za upravljanje javnim finansijama i pruža priliku da se razmijene iskustva i nađu rješenja za probleme s kojima se suočavaju sve zemlje regiona.

Komentari: 0

Novi komentar