Poglavar MCP za RTS

Amfilohije: Dokument iz 1919. potvrđuje crkvenu imovinu

Poglavar Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) Amfilohije kaže za RTS da bi usvajanje zakona kojim bi imovina crkve postala državna bio nastavak zločina izvršenog rušenjem crkve na Lovćenu poslije Drugog svjetskog rata. Ističe da se nada da će vlasti shvatiti da politici ne mogu da podređuju biće Crne Gore.
Objavljeno: 15. 06. 2019 - 18:00 Promjenite veličinu teksta: A A A
Amfilohije: Dokument iz 1919. potvrduje crkvenu imovinu
Foto: Screenshot RTS

Govoreći o poruci koju je poslao na Trojičindanskom saboru ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici gdje je pozvao crnogorske vlasti da donose zakone kakve je pisao Sveti Petar Cetinjski i "da ne stvaraju razdore i mržnju", mitropolit Amfilohije je rekao da se nada se da će crnogorske vlasti to razumjeti.

"To nije samo moja poruka i episkopskog savjeta, već i poruka čitavog naroda, sveštenstva i monaštva", naglasio je Amfilohije.

"Ukoliko ne prihvate poruku, sami sebi potkopavaju temelje, odriču se od zakona Svetog Petra Cetinjskog, odriču se osnivača crnogorskog zakonodavstva i temelja na kojima je Crna Gora zasnovana – Svetog Petra Cetinjskog i Svetog Vasilija Ostroškog, Petra Drugog Lovćenskog, pa sve do kralja Nikole Petrovića", poručio je Amfilohije u intervjuu za RTS.

Prema njegovim riječima, ako vlasti u Podgorici zaista hoće istinsku budućnost Crne Gore, ne mogu je graditi na drugim, osim na temeljima na kojima je sagrađena i građena kroz vjekove, naročito do 1918. i poslije te godine, sve do današnjeg dana.

Na kritike da je Sabor bio političkog karaktera, Amfilohije kaže da je svakom na skupu bilo jasno da to nema nikakve veze sa politikom.

"To je crkva božja i narod koj je iznade svega vjeran Svetom Petru Cetinjskom i Svetom Vasiliju Ostroškom", naveo je Amfilohije

"Vlast ne može sebi da podređuje duhovnost Crne Gore"

Prema njegovim riječima, vlasti ne mogu da podređuju svojoj politici "biće Crne Gore i njenu sveukupnu istoriju", pogotovo njenu duhovnost.

Kako je naglasio, nada se da ova Crna Gora ne želi da razdvaja biće, već da se vraća i da obnavlja predanja koje je ugroženo naročito poslije Drugog svjetskog rata, rušenjem crkve na Lovćenu.

"Ovo što se sad pokušava bio bi nastavak tog zločina izvršenog rušenjem crkve na Lovćenu. To je crkvena imovina koja je upisana u katastar – jezerski vrh i crkva Svetog Petra Cetinjskog", ukazuje Amfilohije.

"Dokument iz 1919. potvrđuje crkvenu imovinu"

Tvrdi da Mitropolija ima dokument iz 1919. godine u kome stoji šta tačno pripada državi Crnoj Gori, što će, kako najavljuje, predstaviti i međunarodnoj javnosti.

"Od svih crkava samo jedna kapela u bolnici Danilo Prvi upisana je kao državna imovina, sve ostalo je pripadalo crkvi. I 1868. i 1878. godine i za vrijeme kralja Nikole navodi se šta je državno, šta je vladarske kuće, a šta je crkveno", ukazuje Amfilohije.

Poručio je da Mitropolija crnogorsko-primorska traži da se crkvena imovina koja je oduzeta poslije Drugog svjetskog rata vrati, što je i urađeno 2000. godine, ali, kako je istakao, ta odluka je poslije ukinuta.

Na tvrdnje vlasti da je kralj Aleksandar Karađorđević ukinuo mitropoliju, Amfilohije kaže da je on samo potvrdio odluku crkve, nekadašnje Pećke patrijaršije na saboru koji je predvodio mitropolit crnogorski.

"Sve sveštenstvo i monaštvo je tada prišlo i objedinilo se. To jedinstvo traje do danas. Nadam se da će to vlast shvatiti, da je to protiv bića Crne Gore i njene duše i protiv evropskih zakona", zaključio je Amfilohije.

Komentari: 19

Muto mutavi

15. 06. 2019 - 19:29

Ove istine mogu proći još samo na RTS.
SA ZAPADA

16. 06. 2019 - 04:45

1919 god je ravna za CRNU GORU kao 1995 za SREBRENICU -BiH od strane SRBIJE , koliko su samo mojih pobili SRBSKI DZANDARI od 1919 do 1930 . ⁸
Falsifikatori i lažovi pl

15. 06. 2019 - 20:16

Mora da je dokument potpisao Petar I Karadjordjevic, a predao ti ga Je “advokat” iz Drazine familije. Svi te bezrazložno napadaju za uvodjenje Arkana u Cetinjski manastir, a tvoje pravo proistice iz predmetnih dokumenata 1919. godine. Falsifikatima i lažima nikad kraja preosvesteni Amfilohije .
Milan V.

15. 06. 2019 - 20:20

Slikaj se s njim, bice ti lakse. Dosta je bilo arcenja i otimanja, doslo doba da se vraca oteto, nema vise... A vriska koju dizete ne pomaze, samo vas pokazuje u pravom svijetlu
.....

15. 06. 2019 - 20:24

Čuj ovo ,..... Poziva se na dokument iz 1919. Te 1919. Crna Gora je bila okupirana od srpske vojske.To je isto ka' da se poizva na dokument Pircija Birolija iz 1941, tokom italijanske okupacije. Đoko Orlandić
xy

15. 06. 2019 - 21:31

E, ako ima dokument iz 1919. godine koji su potpisali Jovan Plamenac i Krsto Popović u Gaeti onda je ok. Sve je njihovo. A možda im je nešto ostavio i Bajo Stanišić?
...

15. 06. 2019 - 21:44

Ako je tako, cemu onda ovolika drama? Apsurd! Ako imate dokument(a) kojim mozete portvrditi svoja vlasnicka prava, nema cega da se plasitie. Niko vam nece dirati vasu imovinu.
Ilija

15. 06. 2019 - 22:25

Visokopreosvećeni, znali ste na što će izaći vaše inaćenje sa državom koja je obnovljena prije samo nekoliko godina. Znali ste i da svaka država stvorena na jakim istroijskim temeljima, a CG ima možda ima i ponajtvrđe državotvorene temelje od bivših Yu republika, mora imati svoju autokefalnu pravoslavnu crkvu. Zašto nijeste MCP proglasili autokefalnom a od SPC zatražili tomos. Da ste to uradili CG bi bila sasvim drugačija. U njoj ne bi bilo tenzija između braće po krvi i naciji. Bilo bi i manje kriminala jer bi taj jedinstveni narod kontrolisao na jedan sasvim drugačiji način ovu kriminalizovanu vlast. Svojim činjenjem ste dozvolili da se ovo malo pravoslavne CG podijeli a jednom dijelu kriminalaca da udje u vlast sa onim koji su pola milenijuma sve radili da CG kakva je postala ne bude. Sada su oni vlast u CG.Sve je to zahvaljujući vama i vašoj inadžijskoj prirodi.One prave CG više nema.Uniištili ste je!!!
Sramno do bola

16. 06. 2019 - 02:09

Pa, je li, Ilija, da "autokefalna" u CG bude zapravo Srpska crkva.....hahahaha. Uzgred, cemu je sluzilo na Cetinju Srpsko poslanstvo kad smo "svi bili toboz, Srbi"? Sto bi tu radilo Srpsko poslansvo ako smo (haha) jedan narod. O, Boze, sto uopste stvori taj srpski narod koji sam sebe ne nalazi no nas svojata i krade?!
@ Sramno....ništa ti ne znaš

16. 06. 2019 - 13:19

To poslanstvo nije bilo poslanstvo srpskog naroda nego poslanstvo države Srbije u drugoj srpskoj državi Crnoj Gori!!!! Srpskog naroda ima i u Hrvatskoj, Rumuniji,Slavoniji, Dalmaciji, Bosni, Americi, Australiji itd ali oni nemaju tamo svoju srpsku državu, pa ni poslanstva. Ne glupiraj se - sramota je.....Petar Aleksić
danilo s.

16. 06. 2019 - 11:40

Ilija, Ujedinjenje obije crkve (CPC i SPC u CG) i proglašenje autokefalne CPC (uz tomos SPC ili Vaseljesnkog patrijarhata) jeste moglo biti najbezbolnije rješenje za CG? Možda Amfilohije to, još uvijek, može? Ali, stvorio je toliko mržnje i podjela u CG, da je to sada mnogo teže. Ako ne i nemoguće? Prije svega, taj tvrdoglavi i sujetni starac mora da shvati da Crkva nikako ne može – niti smije - biti iznad države u modernom demokratskom i sekularnom, društvu. Sem u duhovnom smislu. Umjesto da se bavi vjerom i crkvom (tu je bio dosta uspješan) on se upustio u politikantsko, demagoško, nadgornjavanje i doveo cijelu zemlju na ivicu rata. Osim toga, on je stravično uvrijedio Crnogorce svojim besmislenim uvredma i upornim negiranjem (rasizmom). Uostalom, kakav je to “pastir” koji mrzi više od polovine svojega “stada”?
Ilija

16. 06. 2019 - 13:30

Dragi Danilo S. u potpunosti se slažem sa vašom izjavom da je visokopreosvećeni pun sujete i da je veoma tvrdoglav ali, morate priznati, da se i oni radikalni zagovornici crnogorske nacije moraju odreći svoje tvrdoglavsosti i svoje sujete. Nacionalni Crnogorci moraju konačno već jednom definisati crnogorsku naciju da bi neko iole ozbiljan sa njima polemisao da li ona postoji dokle se prostire i ko sve u nju sebe može uračunavati. Moraju se, već jednom, odrediti kulturološki, istorijski, antropološki i religijski parametri a da se pri tome ne uračunava državljanstvo kao osnovica svakog nacionalnog Crnogorca. E tu, dragi moj Danilo, niko od velikih Crnogoraca ne smije da dirne, niko da postavi neke parametre a da se pozove vjekovne temelje na koje se, i te kako, pozivamo kada se crnogorčimo. Pti tome se mora voditi računa da se, kao mnogo puta do sada, rog ne pokuša prodati za svijeću. Dok se ovo ne uradi sve će biti obično politikanstvo koje služi samo onima koji su na vlasti.
RAM

16. 06. 2019 - 00:04

Naravno da postoji I dokument iz 1919. Potpisao ga je kralj Nikola, Tek da vam bude lakse I da se malo smirite.
MAR

16. 06. 2019 - 05:43

Ne mi, vi treba da se smirite.
jovan

16. 06. 2019 - 06:45

Kako vas koji slavite Podgoričku skupštinu nije sramota da napišete ovakvu laž. Kako je takav dokumenat mogao potpisati kralj Nikola kada ste na Podgoričkoj skupštini koja je bila u novembru 1918, njega i njegovu dinastiju svrgnuli sa pijestola, I on svrgnuti Nikola I potpisao dokument????? Ha, ha...
Sramno do bola

16. 06. 2019 - 02:02

Pa, Amfilohije sam sebe ukopava..."samo je kapela drzavna...a sve istalo pripada crkvi..." Pa, naravno da pripada CRKVI - CRNOGORSKOJ PRAVOSLAVNOJ CRKVI, JER JE ONA POSTOJALA SVE DO "Dekreta" Aleksandrovog, cak i duze. A KAD JE OBJAVLJEN "Dekret"? Znaci, Amfilohije time DOKAZUJE da je sve do Dekreta BILO CRKVENO. Pa jeste crkveno, Crkve CPC! Mitricu (bez sale), razoblici ovu Dzomkinu "kvaku", bice jos tih bisera od njih.
jovan

16. 06. 2019 - 07:38

Kako se mogu pozivati na dokument iz 1919. kada su ukinuli Crnu Goru 1918? Jedino može biti da postoji neki papir iz okupacionog perioda: Ti dokumenti nastali u okupaciji ne mogu imati nikakvu pravnu snagu.
fileopg

16. 06. 2019 - 08:26

ima dokumnt iz 1942 đe fino piše da je Crna Gora talijanska pokrajina pa amogu šnjim obrisati pozadinu poslije pročišćenja i prosvjetljenja organizma isto ka i sa obim iz 1919 godine...
danilo s.

16. 06. 2019 - 11:15

Interesantno kako Srbijanci proizvode dokumenta koja su im potrebna da nešto smuvaju ili prevare? Ovo liči na „tajni ugovor CG sa Austro-Ugarskom“ (kasnije dokazani falsifikat) na osnovu kojega su optuživali kralja NIkolu za izdajstvo “srpstva”?!? Postavlja se pitanje koji to dokumenat može da pravosnažno mijenja Ustav Svetog Sinoda CPC i Ustav kraljevine CG? I, na kraju, ako je dokumenat is 1919 onda je crkva koja se pominje kao vlasnik – CPC? Jer, ona je nelagalno i nelegitimno pripojena novostvorenoj SPC tek 1920 g. Da napomenem, da potpis o „priistupanju CPC novostvorenoj SPC nije bio pravno validan document. Nije bio potpisan od ovlasšćenih lica (potpisao se - neovlašćeno - Sekretar Svetog Sinoda CPC). Dakle, taj dokument bi mogao jedino biti potvrda o vlasniku imovine – CPC!!!
Novi komentar