U 97. godini

Preminuo reditelj Franko Zefireli

Italijanski reditelj Franko Zefireli poznat po filmskoj verziji "Romea i Julije" Vilijama Šekspira, preminuo je danas u 97. godini u svom domu u Rimu.
Objavljeno: 15. 06. 2019 - 18:15 Promjenite veličinu teksta: A A A
Preminuo reditelj Franko Zefireli
Foto: Tanjug/AP, Frankie Ziths

Zefireli je preminuo spokojno poslije duge bolesti, prenijeli su italijanski mediji pozivajući se na izvore bliske porodici reditelja.

"Preminuo je jedan od najvećih ljudi svjetske kulture. Firenca Vas nikada neće zaboraviti", izjavio je Dario Nardela, gradonačelnik Firence, rodnog grada reditelja.

Reditelj se zalagao za estetiku u filmu koju je učio od drugog italijanskog velikana Lukina Viskontija. Zefireli je bio inspirisan klasicima engleske književnosti i velikim operama.

Stekao je slavu kao operski i filmski reditelj, scenograf i desničarski političar. Najpoznatiji je po filmu "Romeo i Julija" (1968) za koji je nominovan za Oskara, kao i po popularnoj mini-seriji "Isus iz Nazareta" (1977).

Snimio je "Hamleta" 1992. godine sa Melom Gibsonom i Glen Klouz u glavnim ulogama, kao i "Ukroćenu goropad" 1967. sa Elizabet Tejlor i Ričardom Bartonom.

Zeferili je 2004. dobio britansku titulu sera (Sir), a pored filma, režirao je oko 30 pozorišnih komada i opera.

Kao simpatizer Silvija Berluskonija, Zefireli je od 1994. do 2001. predstavljao njegovu stranku, Forca Italia (Napred Italija), u Senatu.

Komentari: 0

Novi komentar