Izvještaj Europola

Žene između 16 i 25 nove mete Islamske države

Borci oružane grupe ID pokazuju sve veći interes za mlade žene rođene oko 2000. godine, objavila je Evropska agencija za policijsku saradnju.
Objavljeno: 15. 06. 2019 - 23:05 Promjenite veličinu teksta: A A A
Zene izmedu 16 i 25 nove mete Islamske drzave
Ilustracija

Europol, sa sjedištem u Hagu, objavio je izvještaj, a uz njega je izradio i portret žena za koje smatra da bi mogle biti meta ID koja traži nove snage nakon pada samozvanog kalifata u martu.

"Propaganda Islamske države za svoje aktivnosti cilja djevojke i mlade žene u dobi između 16 i 25 godina, koje predstavljaju najosjetljiviju grupu i imaju pristup društvenim mrežama. ID se prilagodila tom novom cilju", rekao je Manuel Navaret, direktor Evropskog centra za borbu protiv terorizma Europola, prenosi Al Džazira Balkans.

Tokom godina, u očima boraca mlade žene dobile su ofanzivniju ulogu, te nisu više zadužene samo za brigu za dom, djecu i supruga.

Kada je ID počela da gubi teritoriju, organizacija je počela da traži od žena da preuzmu novu ulogu, pomažu kao doktorke ili na drugi način, odnosno da ne budu samo žene tradicionalno vezane uz dom.

Nakon pada samozavnog kalifata u martu, Islamska država je ostala aktivna u više zemalja Bliskog istoka, Afrike i Azije i nastavlja da bude prisutna na internetu, prenosi Fena.

"Postoji zabrinutost da ta povećana uključenost žena može otvoriti put potencijalno velikim promjenama", kaže se u izvještaju Europola, u kojem se navodi da postoji povećanje u Francuskoj i Velikoj Britaniji broja uhapšenih žena povezanih s aktivnostima terorizma.

Međunarodna zajednica suočena je s problemom oko 4.000 žena i oko 8.000 djece boraca uhvaćenih ili ubijenih u Siriji i Iraku.

Komentari: 0

Novi komentar