Što piše u izmjenama i dopunama Zakona o odbrani, koji je usvojila Vlada

Predsjednik upućuje zahtjev za aktiviranje člana 5 Sjevernoatlantskog ugovora

Ukoliko Skupština usvoji prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odbrani, predsjednik Crne Gore Milo ­Đukanović, na prijedlog ministra, donosiće odluku o upotrebi vojnih vazduhoplova i protivvazduhoplovnih sredstava članica NATO u vazdušnom prostoru Crne Gore protiv civilnih vazduhoplova koji se koriste kao oružje za izvršenje terorističkog napada i vojnih vazduhoplova koji predstavljaju prijetnju po bezbjednost Crne Gore. To je predviđeno novim članom prijedloga zakona o Izmjenama i dopunama Zakona o odbrani, koji je Vlada utvrdila prošle sedmice.
Objavljeno: 16. 06. 2019 - 08:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

U predloženom dokumentu navodi se da predsjednik upućuje zahtjev za aktiviranje člana 5 Sjevernoatlantskog ugovora i prenosi ovlašćenje za komandovanje operacijama komandantu NATO nadležnom za vođenje operacija na teritoriji Crne Gore.

Član 5 Sjevernoatlantskog ugovora propisuje da će se napad na jednu zemlju smatrati napadom na sve zemlje NATO-a i da kolektivno sve saveznice imaju pravo na samoodbranu upotrebom oružane sile. On je bio aktiviran samo jednom od osnivanja NATO, nakon terorističkih napada u SAD 2001. godine.

Prijedlogom zakona predviđene su i obaveze Vlade, koje se odnose na predlaganje Strategije nacionalne bezbjednosti Crne Gore i Strategije odbrane Crne Gore, donošenja Plana odbrane i strategijskog pregleda odbrane.

Opširnije u Pobjedi.

Komentari: 4

dobro rece Donald

16. 06. 2019 - 06:53

Mi koja smo cuda izazvacemo haos i na nekoj drugoj galaksiji . Srecom pa se nasi partneri nebi puno uzbudjavali da mi zovemo u pomoc.i vicemo 5 5 5 . Grcka i Turska su clanice izmedju kojih samo sto svakog trena ne izbije rat a NATA je gledala nezaintereovano aneksiju Kipra . Mogu mislit za MNE sto bi skocili da izginu da nas zastite .
Realista

16. 06. 2019 - 12:34

Ti si neki filozof? Zna se o cemu se radi i zbog cega postoji ova mogucnost. Jendostavno Milo salje poruku svima koji bi eventualno krenuli na nasu drzavu da ce nestati prije nego posalju i jednog vojnika. Pa neka ministar Srbije vojni - Vulin zvecka oruzjem koliko oce.
lolo

16. 06. 2019 - 14:49

Jes. vi srbi :))
Izvoli pa testiraj

16. 06. 2019 - 17:59

Pa ajde testirajte clan 5 Srbi. Basta vam
Novi komentar