Uprkos protivljenju građana, ekologa i arheologa

Maču Pikču dobija aerodrom

Veliki broj ekologa, arheologa, istoričara ali i veliki broj građana plaši se da će izgradnja aerodroma na Maču Pikču oštetiti krhku lokaciju poznate baštine.
Objavljeno: 16. 06. 2019 - 08:55 Promjenite veličinu teksta: A A A

Aerodrom za koji je planiran budžet od pet milijardi dolara trebalo bi da ovu istorijsku planinsku znamenitost u Peruu učini dostupnijom za mnogobrojne posjetioce. Jedno od najpoznatijih arheoloških nalazišta godišnje u prosjeku posjeti 1,5 miliona ljudi, što je dvostruko više od broja posjeta koji UNESCO preporučuje

Problem leži u tome što je Maču Pikču posjetiocima dostupan samo preko jednog aerodroma sa samo jednom pistom u obližnjem gradu Kusko. Kako bi se smanjila gužva i lokalitet postao pristupačniji, rješenje je da se napravi novi međunarodni aerodrom u gradu Činčero, koji se nalazi između Maču Pikču i grada Kusko.

Ipak, mnogobrojni protivnici ovog projekta tvrde da će izgradnja aerodroma, a samim tim i povećani turizam, uništiti staze, terase i duge osjetljive dijelove u dolini. Takođe, oni tvrde da bi ekološke posljedice bile ogromne jer bi otpad s nove lokacije mogao da završi u obližnjem jezeru Piuraj, koje obezbjeđuje vodu za gotovo pola obližnjeg grada Kuska.

Vlada Perua ne mari za peticiju

Peruanska istoričarka umjetnosti Natalia Majluf pokrenula je peticiju protiv izgradnje aerodroma, koju je do ovog trenutka potpisalo preko 48.000 ljudi. U peticiji, Natalia navodi potencijalne štete koje se mogu dogoditi, što bi direktno uticalo na očuvanje tradicije Inka, koji potiču iz ove doline. Ona se direktno obratila Martinu Viskaru, predsjedniku Perua, kako bi ga navela da barem još jednom razmotri lokaciju aerodroma. Međutim, čini se da Vlada Perua ne mari za peticiju i da je veoma posvećena razvijanju projekta.

"Ovaj aerodrom će se izgraditi u najkraćem roku, jer je veoma potreban gradu Kusko", istakao je ministar finansija Karlos Oliva i dodao da postoji niz tehničkih studija koje podržavaju izgradnju aerodroma.

Komentari: 0

Novi komentar