Službenica ZIKS-a potpisala sporazum o priznanju krivice

Uslovna kazna za pronevjeru 8.500 eura

Blagajnica Zavoda za izvršenje krivičnih sakncija (ZIKS) N.Š. potpisala je sporazum o priznanju krivice kojim je zbog pronevjere skoro 8.500 eura osuđena na uslovnu kaznu zatvora.
Objavljeno: 16. 06. 2019 - 10:59 Promjenite veličinu teksta: A A A

Prema sporazumu koji je prihvatila sudija Osnovnog suda u Danilovgradu Sonja Keković, N.Š. je izrečena kazna zatvora od šest mjeseci koju neće odslužiti ukoliko u periodu od dvije godine ne počini novo krivično djelo. Proglašena je krivom za produženo krivično djelo pronevjera. Osim toga, propisano je da plati troškove sudskog postupka.

“Okrivljena je dužna da na ime troškova krivičnog postupka uplati u korist budžeta Crne Gore novčani iznos od 286 eura, kao i da po osnovu sudskog paušala uplati u korist budžeta Crne Gore novčani iznos od 30 eura, a sve prednje u roku od 15 dana po pravosnažnosti presude”, piše u odluci Osnovnog suda u Danilovgradu.

Advokat Lazar Aković potvrdio je da je njegova branjenica N.Š. sklopila sporazum, uz napomenu da je država prethodno obeštećena.

Okrivljena je prizna la da je u periodu od 6. septembra 2016. do 18. juna 2018. godine, u Danilovgradu, u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, svjesna svog djela, čije je izvršenja htjela i znajući da je zabranjeno, u namjeri da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist, kao samostalni referent knjigovođa osuđeničkog depozita u KPD Podgorica Sektor za rad Odsjek za depozit i magacine, prisvajala novac koji joj je povjeren na radu u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija.

Prema navodima iz optužnice, ona je u više navrata dio novca koji je u blagajni predat kao novac od sopstvenih prihoda ostvarenih u prodavnici i kantini ZIKS-a zadržavala za sebe, a ostatak je uplaćivala na račun, pri čemu je u pet navrata cjelokupan iznos zadržavala za sebe, na koji način je sebi pribavila protivpravnu imovinsku korist na štetu Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija.

Utvrđeno je 19 slučajeva u kojima je blagajnica dio ili čitav novac od kantine uzimala za sebe, dok je manji dio uplaćivala na račun zatvora. Kako je navedeno u optužnici, ukupno je prisvojila oko 8.400 eura na štetu ZIKS-a.

Komentari: 0

Novi komentar