Regionalni put od Bioča do Lijeve Rijeke u lošem stanju, nebezbjedan za saobraćaj

Detaljna sanacija uslijediće nakon izgradnje auto-puta

Iako izvođač (CRBC) sprovodi određeni obim radova na održavanju regionalnog puta, upravljač projektom nije zadovoljan stanjem u kojem se put nalazi, kao ni načinom na koji se održava. U tom smislu, koristeći raspoložive ugovorne mehanizme, u ovom trenutku, izvođaču je zadržano 775.000 eura, samo na ime radova koji treba da budu izvedeni na sanaciji djelova regionalnog puta – saopšteno je iz kompanije Monteput
Objavljeno: 17. 06. 2019 - 06:35 Promjenite veličinu teksta: A A A
Detaljna sanacija uslijedice nakon izgradnje auto-puta
Foto - Ilustracija

Povodom saopštenja odbornika DNP u Skupštini grada Zorana Lakušića da je put Bioče – Lijeva Rijeka u veoma lošem stanju i da mještani toga kraja upozoravaju da je nebezbjedan za saobraćaj, obratili smo se kompaniji Monteput koja je upravljač izgradnje autoputa Bar – Boljare koji gradi kineska kompanija CRBC, a koja ovaj dio regionalnog puta koristi prilikom izgradnje auto-puta.

 Lakušić je u saopštenju naglasio da je ovaj dio puta potpuno zapostavljen od kada su počeli radovi na auto-putu, te da intenzivni saobraćaj teških kamiona i građevinskih mašina razorno djeluje na skromnu kolovoznu konstrukciju, dok iz Monteputa poručuju da je saglasno ugovoru, kompanija CRBC obavezna da kontinuirano održava sve puteve koje koristi kao prilaz gradilištu, pa samim tim i ovaj, ali da su radovi u jeku, a da je ozbiljnija sanacija planirana za kraj radova.

RADOVI

Iz Kompanije Monteput, koja upravlja projektom izgradnje auto-puta Bar - Boljare, naglašavaju da se od početka radova na auto-putu, 11. maja 2015. godine, i dio regionalnog puta Bioče – Lijeva Rijeka koristi za izgradnju. - Saglasno ugovoru, kompanija CRBC je obavezna da kontinuirano održava sve puteve koje koristi kao prilaz gradilištu, pa samim tim i ovaj.

Činjenica je da stanje puta na određenim mjestima nije na zavidnom nivou, ali se mora uzeti u obzir da su radovi u jeku, i da to ima određene posljedice. Upravljač projektom radi sve što je u njegovoj moći da preko nadzornog organa urgira da se sve problematične dionice saniraju na vrijeme, kako bi se spriječilo dalje propadanje puta i ublažilo nezadovoljstvo lokalnog stanovništva – poručuju iz Monteputa.

Ugovorna obaveza kompanije CRBC je, podsjećaju oni, dovođenje svih puteva u stanje u kojem su bili prije početka izgradnje auto-puta. - Ozbiljnija sanacija je planirana za kraj radova. Ostale aktivnosti vezane za ovaj put treba da budu realizovane preko nadležnog organa, zaduženog za regionalne i magistralne puteve – navode iz Monteputa, uz napomenu da kompanija CRBC svakodnevno sprovodi čišćenje puta, kanala i drenažnih odvoda, saniranje udarnih rupa itd.

SANACIJA

Podsjetivši da je Uprava za saobraćaj kroz investiciono održavanje asfaltirala pojedine dionice na dijelu puta Bioče – Mateševo, iz Monteputa navode da se sanacija ovog puta finansira iz kapitalnog budžeta Uprave za saobraćaj, jer ima rang regionalnog puta i kao takav je u njihovoj nadležnosti. - Međutim, pošto je put korišćen i koristiće se za izgradnju do kraja radova na auto-putu, obaveza kompanije CRBC je njegovo dovođenje u stanje koje je bilo na početku radova – dodaju iz Monteputa.

Potrebu održavanja i sanacije puteva, pojašnjavaju oni, utvrđuje nadzorni organ i u komunikaciji sa izvođačem definiše dalje obaveze i aktivnosti, vezane za održavanje pristupnih puteva gradilištu, koje treba da sprovede izvođač radova.

- Iako izvođač sprovodi određeni obim radova na održavanju regionalnog puta, upravljač projektom nije zadovoljan stanjem u kojem se put nalazi, kao ni načinom na koji se održava. U tom smislu, koristeći raspoložive ugovorne mehanizme, u ovom trenutku, izvođaču je zadržano 775.000 eura, samo na ime radova koji treba da budu izvedeni na sanaciji djelova regionalnog puta – poručuju iz Monteputa, uz napomenu da će u narednom periodu kao i do sad, korišćenjem određenih ugovornih mehanizama, uraditi sve da unaprijede održavanje ovog puta.

Privedeno namjeni skoro 60 kilometara pristupnih puteva

Iz kompanije Monteput ističu da je za potrebe izgradnje autoputa, izvođač priveo namjeni skoro 60 kilometara pristupnih puteva za geološka ispitivanja i za izgradnju, od kojih su neki rekonstruisani i prošireni u skladu sa zahtjevima mehanizacije izvođača, a neki izvedeni kao novi putevi u cjelini. - Dobar dio ovih puteva koristi i lokalno stanovništvo. Upravljač projektom, kako za regionalni put, tako i za ostale puteve koji služe za potrebe gradilišta, redovno prati stanje na gradilištu i u skladu sa svojim ovlašćenjima, usmjerava nadzornog organa i izvođača radova na redovno održavanje svih putnih pravaca koji se koriste za izgradnju auto-puta – poručuju iz Monteputa.

Komentari: 1

i tako dalje put . . .

17. 06. 2019 - 06:46

Taj put je vazan lokalnom stanovnistvu a i kao neka alternativa u slucaju tezih incidenata na parcetu autoputa moze posluziti da oni koji se zateknu ne ostanu zarobljeni . Zamislite neki tezi udes ili ostecenje na autoputu u onoj divljini i bespucu . Vise ga majci ne izadje .
Novi komentar